Olika vindriktning på olika sidor om kommungränsen

Det råder ingen tvekan om att miljö- och byggnämnden har tagit ett mycket viktigt och i många delar prejudicerande beslut. Det trevliga är att Vimmerbynämnden tagit ett ansvar inte bara för invånarna inom sina egna gränser, utan även för invånare i Kinda kommun. Samma kommun, där politikerna har visat en sådan villrådighet kring ärendet.

Ledaren2012-10-18 06:53
Detta är en ledare.

Det gäller alltså vindkraften och den planerade vindkraftsparken i Gnöst utanför Gullringen, upp mot Östgötagränsen. Politikerna har granskat ansökan noga och kommit fram till att säga nej till planerna.
Av hänsyn till människorna i närheten, av hänsyn till djuren och av hänsyn till miljön.
Och detta trots att det i Gnöst inte handlar om samma mastodontverk som planeras utanför Hycklinge och Horn, och bara en bråkdel i antal. Men facknämndens ställningstagande är ändå värt stort beröm. Politikerna i nämnden har helt enkelt inte fallit för vindkraftslobbyns förrädiska och luftiga floskler utan grundat sitt beslut på betydligt mer greppbara fakta.

Svåra att begripa
De planerade verken ska byggas på Smålandssidan av gränsen, men eftersom de ska vara 150 meter höga påverkar verken de boende även på Östgötasidan. Där finns ett Natura 2000-område som skulle påverkas negativt, menar facknämnden. Nämnden pekar även på bullernivån som den menar inte uppfyller lagstadgade krav.
Ännu viktigare är ändå att det lågfrekventa bullret som påverkar människor och djur, som inte kan mätas på samma självklara sätt. Där blir det i värsta fall negativa följder i generationer framöver. Flera experter har vid protestmötena i Hycklinge berättat om den påverkan som det ej hörbara lågfrekventa bullret för med sig.
I Kinda däremot visar kommunen visserligen en vilja att delvis gå många av de boende i södra kommundelarna till mötes, genom att kräva färre och lägre verk och längre bort. Men i nästa andetag ger samma politiker klartecken till andra exploatörer att bygga närmare.
Opponerande beslut som är svåra att begripa.

Dåligt uppförande
Det sistnämnda beslutet strider mot Kinda kommuns egna svar till E.On, nämligen att kommunen vill skärpa kraven av hänsyn till Hycklinge samhälle, dess bebyggelse och turism. Denna villrådighet stärker endast uppfattningen att politikerna och tjänstemännen ofta talar olika språk i Kinda - men den sistnämnda kategorin får oftast sista ordet. Det är ynkligt.
LRF har satt samman en uppförandekod som säger att stor hänsyn ska tas till grannfastigheter och klargörande dialog med alla intressenter. I Vimmerby följer miljö- och byggnämnden uppförandekoden.
Kinda kommuns uppförande gentemot många boende i Horn- och Hycklingetrakterna lämnar en hel del övrigt att önska.
Samtidigt som vi tacksamt noterar Vimmerby kommuns kloka ställningstagande i ärendet.
Avslutningsvis en fundering; inom Telia ska det sparas pengar. Mer än 2 000 tjänster ska bort. När jag själv ringde och skulle felanmäla en avkörd telekabel under gårdagen så fick jag automatsvaret att jag hade plats 76 i kön och att väntetiden var, vill jag minnas, ungefär lika många minuter. Jag undrar just hur lång väntetiden blir sen, med två tusen färre som svarar?

Alf Wesik