Om styrelsemöten, ekonomi och starka män

Jag vet inte om kommunalrådet i Vimmerby ser sig själv som Hasse eller Tage när han i helgen kommenterade min lördagsledare i denna tidning, som bland annat handlade om att ett av kommunens dotterbolag, Astrid Lindgrens Näs, inte klarar ägardirektiven vad gäller ekonomin.

Ledaren2013-01-15 08:15
Detta är en ledare.

Han kommenterade min ledare på ett socialt media. Jag får hela tiden kommentarer, hot och diverse rumsrena förslag på allehanda sociala media. Jag negligerar alltid dessa, jag bryr mig helt enkelt inte. Detta eftersom dessa tyckanden oftast sker till synes helt utan kontroll och granskning. Men nu var det ju ändå en av samhällets hörnpelare som kommenterade och därför gör jag ett undantag och svarar, men jag gör det i vårt medium, jag gör det under utgivaransvar och etiska spelregler.

Kommunalrådet Micael Glennfalk tar tydligen inte allvarligt på detta faktum att det kommunala dotterbolaget sviktar ekonomiskt och gör därför en liknelse med en Hasse & Tage-sketch. Det vittnar om en inställning till ekonomistyrning som vi trodde tillhörde svunnen tid i Vimmerby. Fullständigt oansvarigt.
Hasse & Tage - nej, tankarna far istället mot Karlsson på taket, världens bästa Karlsson, en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år. Eller kanske möjligtvis Pippis pappa. Ni vet han Efraim Långstrump som blev kung på Kurrekurreduttön när de först tänkte äta upp honom men ändrade sig, när de såg hur stark han var.

Jag tror dessutom VD:n i det aktuella bolaget, Kjell-Åke Hansson, inte heller ser komiken, när det gäller ägardirektiven och ekonomiutvecklingen. Han har vidtagit kraftfulla åtgärder men är ändå mycket olycklig över utvecklingen, som han enligt styrelseprotokoll säger riskerar skapa en "orimlig arbetssituation".

I detta läge sticker det i ögonen, jag vidhåller detta oavsett vad Hasse, Micke & Tage säger, att förlägga styrelsemöten så de vart och ett medför kostnader på uppskattningsvis 10 000-20 000 kronor. Under de två senaste åren har styrelsen haft 5-6 möten i Stockholm, ett i Danmark, samt två på landshövdingeresidenset i Växjö. Samt två på Björkbacken, för säkerhets skull.
Exakt vilken del i detta slöseri är det som Micael Glennfalk har svårt att begripa?

Vi jämför med ett annat av kommunens dotterbolag, VEMAB, som har fem styrelsemöten per år, varav fyra hålles på VD Roger Carlssons kontor och det femte arrangeras som seminarium med solklara arbetsuppgifter.
Soliditeten i VEMAB har under de senaste 15 år pendlat mellan 28 procent som lägst och 63 procent som högst. Nettoomsättningen ligger på cirka 150 miljoner kronor och bolaget sysselsätter cirka 50 personer. Strålande bra jobbat, ni el- och värmeleverantörer. Tack för väl utfört jobb med kommunens avlopp och avfall, tack för extra gott kranvatten.

Och möblerna i Stadshuset, tydligen en stjärtesak för Glennfalk, så det är väl okej. Bara någon arkitekt är inblandad så det sker professionellt, det hela. Jag tänker då på världsliga saker som materialval, design och användarfunktionalitet - där det krävs en grundkunskap för att få en bra lösning.
Själv har jag möbler i mitt eget hem, som hållit finfint i flera hundra år, och förhoppningsvis håller de lika länge till. Och jodå, Glennfalk kan säkert skoja till det även om detta.

Alf Wesik