Omöjligt att på laglig väg ta sig till polisens informationsmöte

Som ett Sverige i ett modernt nötskal, på något sätt. Jag fick på måndagen en inbjudan från polisen i vårt område, att delta i ett informationsmöte angående den nya nationella Polismyndigheten, samt naturligtvis en lägesrapport med anledning av attentatet i Köpenhamn.

Ledaren2015-02-17 07:57
Detta är en ledare.

Gott så. En trevlig inbjudan, som jag gärna skulle acceptera, eftersom det rör viktiga frågor för hela vår region, samt naturligtvis det aktuella inslaget.
Men det fanns ett litet problem. Ett problem som speglar den fråga som polisen önskade informera om, på ett väldigt övertydligt sätt. Nämligen problemet att inbjudan från "Polisen Kalmar/Kronoberg", damp ner i datorns inkorg klockan 09.39 på måndagsförmiddagen.
Och informationsmötet som jag blev kallad till, skulle starta klockan 14.00 samma dag, alltså samma måndag. Inte nog med att kallelsen inkom väldigt sent, den inkom så sent att enda sättet att praktiskt kunna delta vore att slänga sig i bilen och sedan köra i olaglig hastighet söderut, mellan blixtrande hastighetskameror.

Har symbolvärde
Polisen Kalmar/Kronoberg ingår som bekant i Polisen Region Syd sedan den 1 januari och av den anledningen skulle informationsmötet hållas på Rättscentrum på Porslinsgatan 5 i Malmö. Enligt Eniros förträffliga kart- och vägservice är det exakt 369,4 km mellan vår redaktion i Vimmerby och Porslinsgatan i Malmö och restiden med optimalt utnyttjande av hastighetsbegränsningarna är fyra timmar och 24 minuter.
Det innebär att jag skulle vara framme tre minuter för sent, eller rättare sagt cirka en kvart för sent eftersom polisen önskade att man skulle vara på plats senast 13.50.
Detta kan synas vara en fråga och ett problem som enbart berör vår tidning. Tyvärr har den ett symbolvärde som talar sitt tydliga språk. De nya regionerna som diskuteras inom andra myndigheter kommer att drabba glesbygden så att den blir ännu glesare.

En dagsfärd bort
Det blir ännu längre mellan makten och härligheten.
Och när det gäller polisen så är det verkligen oroande. Klart att det inte kommer att fungera med en högsta polisledning 40 mil bort - och från Västerviks horisont ännu längre. Protester från enskilda poliser och allmänheten negligeras. Samtidigt är det allt fler som upplever samhällsutvecklingen gå en ostadigare framtid tillmötes. Med allt fler konfrontationer och våldsdåd, terrorhandlingar och kriminella aktiviteter.
Med högsta polisledningen en dagsfärd bort i lagligt tempo kan rimligtvis inte företag, butiker, föreningar, olika sammanslutningar och privatpersoner räkna med oförändrat skydd. När det talas om polisförstärkningar, så handlar det om andra områden och kommuner än Kalmar, Växjö, Västervik och Vimmerby, med flera.
Jag skulle ha skämts över att skicka iväg en inbjudan till pressmöte så kort inpå. Och dessutom övervägt vart vi är väg i Sverige, med en ökat centralisering och en ökad utarmning av service och trygghet och framtid på glesbygden - i typ 90 procent av vårt land.
Inte nog med att polisbefäl och vakthavande poliser måste ha en närmast övernaturlig geografisk kunskap, de måste samordna åklagare från när och fjärran, alla körande mellan blixtrande kameror, de måste samverka domstolar, länsstyrelser och landsting och regioner - samt inte mindre än 58 enskilda kommuner.

Regioner och områden
Vad svarade då statens utredare Thomas Rolén på kritiken, liksom regionpolischefen Annika Stenberg, när kritiken var som starkast? Jo, naturligtvis att beslutet om att dela upp Sverige i färre regioner är "genomarbetet", samt att detta främjar medborgarnas behov och "erbjuder en likvärdig service inom hela regionen".
Den beslutade geografiska indelningen i polisområden och lokalpolisområden innebär bland annat att 19 länskommunikationscentraler blir sju regionledningscentraler. Samt en ny nationell ledningscentral. Region Syd är dessutom indelat i fem polisområden och 21 lokalpolisområde.
Polisområde Nordost består av Västervik, Kalmar, Nybro, Växjö och Karlskrona. Lokalpolisområde Västervik består av Västerviks kommun, Vimmerby, Hultsfred och Oskarshamn.
Jojo, det låter vackert på papperet. Men de extra poliser som skapats i sammanträdesrummen vill vi allt se iklädda uniformer och batonger, för att kunna ta dem på riktigt allvar.

Alf Wesik