Omvärldshändelserna som hjälpt Obama - kan nu bli hans fiender

Det brukar heta att en amerikansk demokrat hamnar ungefär mellan en folkpartist och en moderat på den svenska politiska skalan. En sådan jämförelse är naturligtvis inte helt enkel att göra - eftersom grundförhållandena i de två länderna är så vitt skilda. Dessutom försvåras ju jämförelsen av att de svenska politiska partierna lekt hela havet stormar en tid, och hamnat lite var som helst på den gängse skalan mellan vänster och höger.

Ledaren2008-11-06 07:41
Detta är en ledare.

Men hur som helst - valet av den demokratiska kandidaten Barack Obama - applåderas från många håll i världen i allmänhet, och i Sverige i synnerhet, en dag som denna.
Och så är det ju, att det aldrig går att komma ifrån att han med bara sin uppenbarelse har fört med sig något helt nytt in den amerikanska valkampanjen. Från det att han mycket symboliskt i februari 2007 tillkännagav att han hade för avsikt att ställa upp i presidentvalet.
Det var säkert många som belåtet noterade hans val av plats för tillkännagivandet, Old State House i Illinoise. Det var ju här Abraham Lincoln hade sin hemvist, han som i en mycket kännbar och landsplittrande process inledde den process som skulle komma att förbjuda slaveriet.
Den färgade Barack Obama gjorde sitt tillkännagivande i en tid när ingen, säger ingen, trodde att det skulle kunna bära ända fram till Vita Huset.
En av motkandidaterna på den demokratiska sidan hette nämligen Hillary Clinton och hennes popularitet gick helt enkelt inte att ta miste på. Vid den här tiden var det en räcka av kandidater som närde presidentdrömmar - men redan från början stod det klart att det var något visst med den förhållandevis unge och stiliga Barack Obama.
Han talade lugnt och sansat och han använde en retorik som många hävdade inte skådats sedan Kennedys dagar - eller möjligtvis Reagans dagar när han var som bäst.

Regelrätta krig
Men motståndarna har eliminerats en efter en. Och i januari tar han plats bakom det jättelika skrivbordet i Ovala rummet.
Det går dock inte att förneka att han har haft en hel del tur på vägen fram till triumfen.
Läget i världen, med utvecklingen i Irak, låneskandalerna i USA och påföljande finanskriser - omvärldshändelserna har spelat Barack i händerna. Men när den nu rekorddyra valkampanjen är över, när jublen tystnat och de hyllade tacktalen har ebbat ut - då väntar en betydligt tuffare uppgift.
Nämligen att försöka genomföra alla de löften som hamrats in i valdebatt efter valdebatt. Och tyvärr har vi en klar erfarenhet av att det sällan eller aldrig blir riktigt samma sak, när teori ska överfaras till praktik.
Och om händelserna i omvärlden spelar Obama i händerna under valperioden, så kan det bli just omvärldshändelserna som blir Barack Obamas tuffaste fiende under kommande år. Den finansiella krisen som - lite överdrivet - varit Obamas vän under kampanjarbetet, blir nu hans värsta fiende.
USA befinner sig just nu i två större regelrätta krig, marknaden väntar på nya stimulanspaket och dessutom - och detta kanske är det viktigaste för det amerikanska folket - måste USA:s anseende runt om i världen lyftas igen. Från nuvarande bottenskrap.

Smartare och bättre
Barack Obamas mycket överlägsna seger innebär dock en stor skillnad gentemot de senaste årens presidenter i USA. Han kommer att ha en egen överväldigande majoritet i Kongressen för genomförande av de demokratiska idéerna.
Men just detta faktum måste tacklas taktiskt. Det kan nämligen visa sig vara en bedräglig trygghet. Detta eftersom de beslut som genomförs - och i de fall de misslyckas - kan skyllas till hundra procent på demokraterna och president Barack Obama.
Den välskräddade nya presidenten i USA har med andra ord en tuff uppgift framför sig. Men är det någon som ska klara av det, så är det Barack Obama.
Han vann en övertygande seger mot republikanen John McCain - som av många ansågs vara den enda möjliga motkandidaten som ens hade anledning att ta upp kampen.
Nu väntar vi alla på ett smartare och bättre USA, vilket i sin tur, är exakt samma sak som en smartare och bättre värld. Och detta oavsett om det gäller frågor inom fredsområdet, på det ekonomiska området eller på miljöområdet.

Alf Wesik