Önskelista till förhandlarna om Astrid Lindgrens Värld

Styrelsemöten bör om möjligt vara i Vimmerby och efter styrelsemöten reserveras tid för presskonferens. Inte som senast tydligtvis informera Stockholmstidningar om försäljningen och inte lokaltidningen. Det känns penibelt att först få läsa nyheter om Astrid Lindgrens Värld i Stockholmstidningar.

Ledaren2008-10-25 04:05
Detta är en ledare.

Vimmerby kommun bör få två styrelseleposter och en suppleant att närvara vid varje styrelsemöte. Jag vet hur det känns att vara ensam mot en gemensam i övrigt väl sammansatt styrelse och förfäkta idéer. Är man två så kompletterar man varandra och en konstruktiv debatt kan lättare föras. Gärna med en suppleant som därmed är insatt även då någon av de två övriga är förhindrad.

? Att 1996 års avtal granskas. Här lär finnas att kommunen redan har royalty i all evighet på vissa saker, dock inte Pippi. Huruvida namnet Astrid Lindgren är skyddat eller inte, liksom Selma Lagerlöf, pågår en debatt om.

? All försäljning inom Astrid Lindgrens Värld bör redovisas och om möjligt återinvesteras. Det är olyckligt om viss del av inkomsterna särredovisas och föremål för royalty.

? All royalty för kommunens rätt till varumärke skall vara utan kostnad för evigt. 10 år går fort och nya ägare kan ju vara andra än familjen Lindgren.

? Utifrån att det finns ca 40 miljoner kronor i kassan bör detta åtminstone vara priset. Men utöver normala investeringar där årsöverskottet räcker till är det ju hotellbyggnationen som svarar för den största investeringen. Vimmerby kommuns förhandlare kan mycket väl skriva in priset 40 miljoner kronor men endast få 22 miljoner kronor samt att bolaget har en skuld på resterande. Detta belopp kan avskrivas om hotellbyggnationen blir verklighet. Beloppet kan avskrivas som kostnadstäckning för hotellets badanläggning.

? Det bör finnas hembudsrätt, precis som när kommunen räddade Astrid Lindgrens Värld.

? Det bör finnas att villkor för leverantörer till Astrid Lindgrens Värld ej får försämras. T. ex kan övriga hotell lätt bli utslagna om ALV erbjuder gratis boende en eller flera nätter om man betalar entré. Eller t.ex. gratis dygn av veckohyran i stugbyn om man ej bokar via Turistbyrån utan direkt med ALV (Turistbyrån livnär sig till stor del på förmedlingsverksamhet av övernattningar).

? Det bör framgå vad som händer om vinsterna uteblir.

? Kommunen skall via sin styrelsepost ha rätt till fullständig insyn i bolagets bokföring. Ev. framtida annan ägare skall ej kunna delvis tömma företaget på överskott.

? Bolaget med ev. ny ägare får ej taga bort / utesluta minoritetens en eller två styrelseposter och ej heller upphäva hembudsrätten.

Naturligtvis tänker kommunens förhandlare på allt detta och jag med många ser fram emot det avtal som i god tid skall presenteras för tidningen och dess läsare innan beslut. Vid mötet i plenisalen fanns ju inte mycket till information om ovanstående.
Lycka till.Bengt Ingemarsson
Chefredaktör