Oro kring distriktsvården

I gårdagens tidning oroades personalen vid distriktsvården i Vimmerby över de kraftiga besparingar som har aviserats inom primärvården. Sammanlagt ska Landstinget i Kalmar län spara 36 miljoner kronor under nästa år i primärvården.
På torsdag kom detaljerna i besparingsprogrammet ut. I det budgetförslag som majoriteten lägger fram, och som ska behandlas formellt för första gången med alla partier inblandade, den 5 november kan man läsa:

Ledaren2003-11-03 09:46
Detta är en ledare.

"En väl fungerande primärvård är basen i hälso- och sjukvården. Den föreslagna primärvårdsmodellen är en sammanhållen primärvård med uppdrag för allmänläkarvård, distriktsvård och barnhälsovård.
Ett välfungerande teamarbete mellan dessa funktioner är till gagn för patienten. Allmänläkare och distriktssköterskor bör så långt det är möjligt handlägga samma patienter.
Modellen bygger också på att det är en koppling mellan ett tydligt uppdrag som harmonierar med ersättningen.
Ett nytt ersättningssystem inom primärvården bör införas. De ekonomiska ersättningssystemen har en styrande effekt på verksamheternas beteende.
För närvarande ersätts primärvårdens läkarverksamhet i huvudsak genom kapitering (ersättning per listad invånare). Systemen tar till exempel inte hänsyn till täckningsgraden. För att få en större kostnadskontroll än vad som finns idag bör de ekonomiska styrsystemen skärpas och en tydligare koppling mellan uppdrag och ersättning åstadkommas.
Förutom förändringar i organisation och ersättningssystem ska besparingar göras genom begränsning av jourerna vid vårdcentralerna i Nybro, Borgholm och Vimmerby.
På grund av det relativt stora antalet patientbesök kvällstid vid Vårdcentralen i Vimmerby genomförs en särskild utredning innan förändringen verkställs där."
Så långt det politiska förslaget.

Gemensam organisation
Man kan alltså förutsätta av distriktsläkare, distriktssköterskor och personal inom barnhälsovården får en gemensam organisation. Man kan också utgå ifrån att landstinget slopar kapiteringen och ersätter den med ett system där distriktsvården får centralt anslag i förhållande till vad man utför, en form av räkning som kan skickas till Kalmar efter fullgjort arbete.
Resultatet av en gemensam organisation kan medföra att en del av det arbete som distriktssköterskorna idag utför i sin egna organisation kommer att slopas.
Det blir då i stället den kommunala omsorgen som tvingas ta över denna. Det handlar om omläggning av sår, fördelning av mediciner och liknande arbetsuppgifter.
Om omorgansationen också innebär att distriktsläkarna får var sitt geografiskt område (liknande det distriktssköterskorna har idag) eller inte, kan man antaga att politikerna inte lägger sig i.
Distriktssköterskorna kommer att knytas hårdare till distriktsläkarna som på så sätt styr mer över den sammanhållna verksamheten.
För patienterna kan det innebär att man i stället för att distriktssköterskan kommer på hembesök tvingas uppsöka distriktsvården, eller att tjänsten utföres av kommunanställda distriktsköterskor.
Det är rimligt att landstinget och kommunerna försöker hitta en gemensam lösning. Annars är det risk för att de kostnadsbesparingar landstinget tänkt sig resulterar i kostnadsökningar i kommunerna.
Det vore djup olyckligt med tanke på att kommunerna i dagarna fastställer sin budget och inte har med några reservpengar för en sådant här senarium.

Jouröppet
När det gäller jourverksamheten, efter klockan 17.00, är det klart att man kommer att stänga i Borgholm och Nybro redan klockan 19.00. I Vimmerby får man fortsätta att hålla öppet till 22.00, men här sker en utvärdering under nästa år för att se hur stort behovet är.
Erfarenhetsmässigt kan konstateras att jourverksamheten i Vimmerby idag får "ta över" en del verksamhet från "dagtid" eftersom läkarna under dagtid inte hinner med alla patienter.
Kan man rätta till den biten, det vill säga låta jourläkaren starta från noll när hon eller han börjar sin tjänst, kan det bli så att Vimmerbytiderna anpassas till de tider som ska råda i Borgholm och Nybro.

Rolf Johnzon