Översiktsplanen avgörande för kommunens utveckling

Det här med att ha en åsikt om både det ena och det andra har sina sidor. Har man "fel åsikt", som den att man inte gärna ser Vimmerbys framtida fotbollsarena inträngd mellan industribyggnader åt ena hållet och en lastbilscentral åt det andra - så beskylls man för att driva en kampanj mot stackars fotbollsälskande medmänniskor.

Ledaren2007-06-04 07:00
Detta är en ledare.

Har man "rätt åsikt", å andra sidan, precis som alla de som i princip vill införa dödsstraff eller åtminstone fängsla, alla de ungdomar som välter krukor och skräpar ner i Vimmerby på natten - ja, då hyllas man för att "säga det alla tänker".
Som vanligt ligger sanningen någonstans mitt emellan. Som vanligt så har alla rätt, fast med den viktiga skillnaden, att alla har mer eller mindre rätt.

Fjunlätta argument
Det enda vi med absolut säkerhet kan slå fast är att vi alla ska tycka till. Det är sunt och det är just tyckandet, åsikterna, som för debatten och därmed samhället framåt. Vi ska vara glada för att vi samtliga har rätt att ha en åsikt, hur himla knäpp den än är.
Det är det som är demokrati.
Jag personligen vill att den nya fotbollsanläggningen ska byggas vid Lundområdet, för det verkar bäst. Skälet till att välja Ceosvallen, att det redan finns gräs där, och några hörnstolpar uppsatta, väger fjunlätt.
Jag personligen vill inte ha något utegångsförbud för ungdomar på nätterna, jag vill inte ha några bommar som stänger av stan - och jag vill för tusan inte ha några fler övervakningskameror - förutom inom rena säkerhetsområden, som i banker, på posten, vid bankomater och liknande.
Primitivt verktyg
Utegångsförbud känns som tio steg tillbaka i vårt moderna samhällsbyggande, som något ytterst odemokratiskt och dessutom mycket osympatiskt. Som att vi inte litar på människorna.
Att bomma igen halva stan kvälls- och nattetid verkar också omvänt. Det är ju på kvällar och nätter stadskärnorna ska öppnas, ska blomma upp och välkomna besökare inte bara från villakvarteren, utan besökare från landet och från utsocknes.
Och så det här med övervakningskamerorna - det handlar om att inte släppa till tummen. Ett återkommande argument när det gäller kameraövervakning, oavsett om det sker i trafiken, eller i butiker, är att "den med rent samvete har inget att frukta".
Med den logiken som rättesnöre skulle vi ju kunna montera upp kameror i alla svenska vardagsrum. Det är tyvärr där många av de verkligt grova brotten föregår - på fredags- och lördagskvällarna, efter sena nyheterna och en halv back öl.
Det är enkelt att säga och man kan vara mycket säker på att vinna sympatier från de mest oväntade håll, om man skriker efter hårdare tag mot slöddret i samhället. Tyvärr är det så att det inte står stämplat i pannan vem som är lite slödder, mellanslödder och maxslödder.
Nej, hårdare tag är den primitives verktyg för att nå resultat.
För generationer
På tisdag i nästa vecka ska kommunstyrelsen i Vimmerby behandla frågan om översiktsplan. Det är en ytterst viktig handling som på många områden berör hela kommunens framtid. Det rör sig om en rad strategiska beslut som är långsiktiga.
Desto mer korkat verkar det vara att säga ja till Ceosvallen som framtida fotbollsarena i Vimmerby. Om vi skulle bygga en arena för att använda till årets och nästa års Bullerby Cup - ja, då hade Ceosvallen varit bästa alternativet.
Men nu handlar det om något annat. Nu handlar det om att ta beslut om en arena som ska funka inte bara åt oss, våra barn och våra barnbarn, utan kanske fem-sex generationer framåt. Bara det faktum att gräset redan växer så det knakar där nere på åkrarna har ingen betydelse.
Vi måste kunna se bortom våra egna personliga intressen. Med en långsiktig planering hade till exempel Brandstationen aldrig hamnat där den är nu. Med en långsiktig planering hade Centralförrådet redan varit på en bra och funktionell plats utanför stadskärnan, med en långsiktig planering hade aldrig biblioteket flyttat runt i stan, liksom Turistbyrån. Och fjärrvärmeverket - vad är det egentligen för knasig placering, mitt inne i centrum? Varför flyttades hyreshus från Gullringen till Vimmerby - var det för att påskynda den gyllene lilla samhällspärlans möjligheter att utvecklas och expandera?
Det gick bra ändå, trots motarbetande politiker i ledningen för bostadsbolag och kommunen.
Å andra sidan ska vi hädanefter försöka fatta så bra, långsiktiga och hållbara beslut det bara går. Göra det bästa av den situation som är idag - och framför allt med alla till buds stående medel förhindra att ytterligare bygga oss fast i något hörn.
Och nej - krukor ska man inte välta och man ska inte heller skräpa ner. Ägna er åt tuffare grejer, kids - som att ha roligt och njuta av den ungdom som vips blommat över.

Alf Wesik