Personaltillsättning som bygger på kompetens och lämplighet

Det blir hyllade företagsledaren Antonia Ax:son Johnson som blir den första som tilldelas pris av Pontus Schultz stiftelse för ett "Mänskligare näringsliv".

Ledaren2013-09-18 07:16
Detta är en ledare.

Cirka 100 personer föreslogs från början bli historiska första pristagare och den största anledningen till att just Ax:son Johnson valdes ut bland alla dessa är hennes engagemang för jämställdhet.

Hon är själv företagsledare i fjärde generationen och har verkligen upplevt att hon varit väldigt, väldigt ensam kvinna bland en massa självbelåtna män runt om i styrelserummen. Av den anledningen fick Antonia Ax:son Johnson frågan av P1 Morgon om hon nu förespråkar kvotering i svenska bolagsstyrelser.

-Inte alls, svarade hon. Jag skulle själv hata en situation där jag vore kvoterad. Eller ens misstänkte det. Vi driver kommersiella företag och jag tycker att förändringsarbetet går fort. När vi anställer nya personer så väljer vi alltid de duktigaste och det innebär att vi i en del bolag har ett omvänt problem, för många kvinnor. I andra, som exempelvis Åhlens, är det 30 procent kvinnor, men siffran skiftar hela tiden. Det handlar om att granska kunskapen hos alla sökande för att företaget ska ha största chans att utvecklas så bra som möjligt. Inget annat.

En tillfällighet
Situationen är i just det förhållandet väldigt lika i Kinda kommun. Kommunstyrelsens ordförande är kvinna, liksom vice ordföranden i kommunstyrelsen - och nu även kommunchefen.

Den tre personer starka yttersta ledartrojkan, kommunstyrelsens presidium och högsta kommunala tjänsteman, består till 100 procent av kvinnor. Samtliga dessa är valda, får vi förmoda, med kompetens och lämplighet som främsta argument.

Det talades på riksnyheterna häromdagen om det utbredda gubbväldet inom svenska kommuner. Det gäller definitivt inte Kinda kommun. Här skulle väl i så fall någon olyckskorp kraxa efter behov om omvänd kvotering, för att männen åter ska få ta del av kakan.

Nej, vi får verkligen förmoda, som sagt, att Pia Tingvall (C), kommunalråd och vice kommunstyrelseordföranden Malin Svensson (M) är valda efter kompetens och lämplighet enbart. Och nu får de sällskap av Anita Silfver som kommunchef.

De är alla valda på exakt samma sätt som sker vid anställningsprocedurer i Antonia Ax:Son Johnsons styrelserum. Det som kan tyckas märkligt, men självklart bara är en tillfällighet, är att av de 39 sökande till tjänsten i Kinda, plockades fem ut till slutomgången - och samtliga kvinnor.

Bästa underlag
Nya kommunchefen heter alltså Anita Silfver, hon är 58 år gammal, och kommer närmast från en tjänst som chef för den kommunala äldreomsorgen i Linköpings kommun.

Vi hoppas väl alla att hon nu kommer att flytta till Kinda, Anita Silfver. Vi hoppas väl alla att de tre damerna kommer att sköta sina uppdrag så att Kinda kommun utvecklas positivt, att beslut förankras demokratiskt, att butikerna i kommunens alla tätorter får bästa möjliga chanser att överleva och utvecklas. Men framför allt att näringslivet, stora och små industrier, liksom service- och handelsföretag, stöttas med kloka och noga avvägda beslut.

På så sätt skapas bästa underlag för att ge samtliga invånare bästa service och trivsel. Inget manligt, inget kvinnligt, bara bästa tänkbara förutsättningar, helt enkelt.

Psst, jag håller med
I Vimmerby tar vi en ny svängom på Stora Torget. Efter 20 års flyttande av betonggrisar och enkelriktningsskyltar och P-förbud, inser allt fler att det är bättre att det är parkeringsplatser än att det står tomt.

Javisst är det så, bra att Vimmerby Handel äntligen tar bladet från munnen. Jag vet att de verkligen tycker så, många av handlarna, för genom årens lopp har jag ständigt, ständigt, träffat på butiksinnehavare i centrala Vimmerby som kallat in mig i sina affärer.

"Wesik", har de sagt, "jag håller med allt du skriver om parkeringarna, men du vet, jag törs ju inte gå ut med det. Du vet, det är ju inte politiska korrekt att säga att man vill ha biltrafik. Men vad sjutton, vi måste ju överleva, så jag håller med, det ska du veta".

Trist omgivning
Ja, så är det självklart. Jag brukar säga, till alla som tvivlar och kanske av några luddiga ideologiska skäl, förespråkar gågator i centrum att ta sig en tripp till Tranås, för att se hur det kan se ut när förnuftet segrar. Eller till vilken sydeuropeisk stad som helst.

Vi måste alla värna om centrumhandeln. En stadskärna utan butiker vore himla fattig. Och vem vill knalla runt på gågator omgiven av tomma skyltfönster?

Jag tycker personligen att det går att gå ett steg till med torghandeln i Vimmerby. Vimmerby Handels förslag är att det ska vara torghandel en dag per vecka - jag tycker att torghandlarna måste vara på plats, med sina svällande stånd, redan vid, säg klockan 8.00 på morgonen. Missar de den tiden, blir det parkeringsplatser av torghandeln hela den dagen också. Bara att vända hem igen.
På det sättet blir det aldrig, aldrig mer tomt på torget, i alla fall.

Alf Wesik