Planerna på en sportarena mitt i industriområdet måste stoppas

Vimmerby IF har dryga 1 400 medlemmar. Det är verkligen imponerande. Föreningen har en fantastisk verksamhet och mängder av lag i olika seriesystem och ålderskategorier. Vi ska självklart lyssna på vad de har att säga.

Ledaren2007-03-03 05:26
Detta är en ledare.

Men tyvärr finns det lite andra grejer att ta hänsyn till också. När vi diskuterar platsen för den framtida idrottsarenan i Vimmerby, så måste vi tänka framåt. Förhoppningsvis ska arenan bli så bra att den inte bara håller en generation framåt, utan flera. Den ska hålla så länge att de ungar som kämpar om en plats i P10-laget idag 2007, själva en gång ska stå och kika på när deras egna barn eller barnbarn försöker att sno åt sig en plats i P10-laget. Och vi som är så gamla att vi kan påverka det beslutet som nu föreligger, kanske bara finns kvar som mer eller mindre angelägna minnen.
Av den anledningen har vi ett stort ansvar. Vi måste lägga snabba, känslomässiga, beslut åt sidan, och försöka så gott det bara går att tänka framåt och försöka koncentrera oss på fakta. Vi måste försöka tänka på, inte bara vad som är bäst för stunden, utan vad som är bäst för Vimmerbys framtid - praktiskt, befolkningsmässigt och vad gäller näringsliv och sysselsättning.
Att diskutera i termer av att spara några kronor på att linjerna redan är dragna på Ceosvallen, eller att Bullerby Cup, är en så eftertraktad och inkomstbringande fotbollshändelse, är givetvis rätt och riktigt. Men ej av avgörande betydelse. Vi diskuterar en lösning som ska hålla kanske 50-60 - ja, kanske 100-tals år framåt.
Vi har sannerligen sett nog av habrovink-lösningar i denna kommun, som redan innan de är färdigställda, ger upphov till hur de ska ändras. Och flyttas. Och donas och grejas.

Det viktigaste av allt
Således gäller det att se frågan från ett mer översiktligt perspektiv. Vi måste till exempel se på var fritidsanläggningarna i Vimmerby finns idag och hur vi ska kunna bygga ut dem i framtiden. Vi måste i en sådan planering lägga in visioner och drömmar.
Vi måste lämna plats inte bara för ett fotbollsstadium, utan för en fri idrottsanläggning av rang, vi måste ha plats för lite nya hallar, för innebandysporten, vi måste se till att det inte bara ordnas ett äventyrsbad i Vimmerby, utan även en fullgod simhall. Vem vet, vi kanske om 20 år får fram en fri idrottsstjärna i världsklass, eller en simmerska som slukar rekord på löpande band..?
Vi måste se till var vi kan bygga fler bostäder i Vimmerby i framtiden. Som jag ser det bostäder av två olika typer, dels villor eller radhus i typiska villakvarter, dels helt nya områden för mer individuella lösningar.
Vi måste dessutom se till skolorna, eleverna kommer i framtiden att ställa helt nya krav vad gäller fritid- och sportfaciliteter. Skolorna kommer att konkurrensutsättas i en helt annan omfattning än idag. Och då gäller det att stå rustade.
Det duger inte att stamma fram ett "tänkte inte på det?" när det visar sig att långtidsplanerna är såväl obefintliga som omöjliga.
Vi måste dessutom ta hänsyn till det kanske allra viktigaste av allt; till näringslivet, till företagarna och till butikerna, handeln och servicebranschen.
Måste stoppas
Vimmerby IF och dess ledning måste helt enkelt ta sitt ansvar. Bara en sådan sak som att påstå att hela Vimmerby IF enigt står bakom ett beslut om att förordna Ceosvallen före Lundaområdet är näst intill bedrägligt. Visserligen har styrelsen tagit ett sådant beslut, men det säger absolut ingenting. Jag vet att missnöjet gror bland medlemmarna. Det är ingalunda någon enhällig uppfattning bland VIf-medlemmar att Ceos är bästa alternativet.
Det ansvar jag efterlyser är att se till att åtminstone låta båda alternativen få en plats i debatten. Som det är nu, är det ena diskvalificerat.
Fördelen med Ceosvallen är att fotbollsplanerna redan finns och att Bullerby Cup har funnit en naturlig plats där.
Nackdelarna är att industriutbyggnaden i Vimmerby hejdas. Inom en ganska snar framtid kommer fotbollsanläggningen att omringas av industrier. Det är oförsvarligt. Trafiksituationen är inte bra, närmiljön - ur ett fritids- och sportperspektiv - kommer att försämras för varje ny företagsetablering som kommer.
Bostäderna ligger i en helt annan del av Vimmerby. Ett nytt industriområde kan helt enkelt inte puttas undan av en föreningsstyrelses kortsiktiga tänkande.
Anläggningskostnaden i Lundaområdet blir säkert högre än på Ceosvallen, fast ingen vet eftersom det inte ens utförts någon kostnadskalkyl. Men driftkostnaden kommer att bli mycket lägre på Lundaområdet eftersom vaktmästeriet kan samordnas med övriga sportanläggningar, administration kan samordnas, skötsel osv. Parkering kan byggas gemensamt.
Nej, för en hållbar lösning, måste de huvudlösa planerna på en sportanläggning mitt i ett industriområde stoppas.

Alf Wesik