Polisflykten från landsbygden måste stoppas

Jag läste svaret först lite snabbt. Jag förstod inte ett dyft. Sedan läste jag igen. Sakta och ytterst noga. Förstod fortfarande ingenting.

Ledaren2014-11-13 08:13
Detta är en ledare.

Sedan vände jag tidningen på snedden och försökte på så sätt hitta några dolda fakta. Nej, inte ett dyft - inte ens mellan raderna.

Det handlar givetvis om polisstationen i Kisa, som hotas av nedläggning i dess nuvarande form. Det handlar om ett långt, långt svar. Men tyvärr fullständigt innehållslöst och intetsägande.

Det är signerat Länspolismästaren i Östergötland Ulrika Herbst och biträdande operative chefen vid polisen, Björn Lidö - och gör varken Kinda kommun, eller någon endaste enskild invånare tryggare.

Kinda kommun är oroad för en nedläggning av polisstationen som den ser ut idag...

Poliserna svarar att en nedläggning innebär att polisen kommer närmare medborgarna. Hmm..?

Kinda kommun är oroade för att en nedläggning innebär att kontaktskapandet minskar...
Poliserna svarar att en nedläggning utvecklar kontaktskapandet. Hmm..?

För långt avstånd
Samma svar på frågorna om minskad trygghet, om minskat brottsförebyggande arbete. Nästan allt - nej, exakt allt, ska det vara - uppges blir bättre genom att en i Kisa stationerad polis försvinner för att istället baseras i Linköping 5-6 mil norrut.

Poliserna svarar att allt detta ska lösas bland annat genom att polisen, tillsammans med kommunen, ska ta fram en gemensamt "problembild".

Men vad är det för mumbojumbo?

Problembilden kan jag enkelt redovisa här och nu; det blir för långt avstånd mellan brottslingarna och brottsbekämparna. Slut.

Jobba som ett lag
Alltså, de två ledande poliserna skriver tydligen utan att ens skämmas en smula, plattityder som att "arbetet ska ske långsiktigt, uthålligt och med kontinuitet".

Det låter ju snarare som en kickoffresa till någon konferensanläggning med ett fotbollslag inför en ny säsong; "Kom ihåg att jobba som ett lag, grabbar".

Sedan dribblar de här två polisspelarna vidare fram och tillbaka på egen planhalva. De framför vackra ord och tankar och förhoppningar staplade på varandra - men tyvärr inte ett ord om den oro och ilska som just nu finns i Kindabygden med omnejd.

Kräver station
Herbst och Lidö ägnar en lång del av svaret till något de kallar "medborgarlöfte". Det förklaras som en del av polismyndighetens nya styrmodell och syftar till - ja, läs och häpna; "att den lokala problembilden beaktas vid prioriteringar av verksamheten".

Rätta mig, men har inte det i alla tider varit polisens uppgift; Att upptäcka kriminell verksamhet och sedan lösa situationen.

Jo, det låter verkligen vackert att medborgarna får en chans att "vara delaktiga" i målformuleringarna, men tydligare än så här går inte att vara:
Kindaborna betalar skatt som alla andra och kan därför kräva en polisstation på orten.

Stoppa flykten
Kinda kommun oroar sig för att en "putsväckpolis" innebär ökad risk för att kriminella nätverk etablerar sig i regionen. En fullt berättigad oro och dessutom verifierad i olika rapporter från andra delar av landet.

De två poliserna svarar att det snarare är en socioekonomisk fråga och därför en fråga för hela samhället att lösa.

Jag som alltid trott att polisen är en del av samhället. En garant för att alla samhällsklasser behandlas lika.

Det här är ingalunda en fråga enbart för idag och i morgon. Den handlar om tryggheten och framtiden för generationer framåt. Ett högt spel, där potten består av trygghet, säkerhet, om landsbygdens överlevnad - med näringsliv, handel och service och boende.

Nej, fortsätt att protestera, alla ni tappra i Kinda - såväl politiker som medborgare. Det finns ingen möjlighet att polisen med en hoper intesvar, kan komma undan verkligheten.

Den här flykten måste stoppas, arrangera vägspärrar - lägg ut spikmattor vid Brokindsbroarna.

Alf Wesik