Politiker fattar beslut på en justerad verklighet

Inom kort kommer ett ganska rejäl lunta med papper att kraschlanda på sammanträdesbordet i Vimmerby stadshus. Det är kommunstyrelsens arbetsutskott, som sammanträder, och pappershögen politikerna ska ta ställning till är detaljplan för Vimmerby 3:8 med flera. Eller Ceosvallen, kort och gott, som vi säger, vi Vimmerbybor.

Ledaren2007-04-11 07:20
Detta är en ledare.

Kommunstyrelsens arbetsutskott är något av det allra läckersta som den här kommunen kan uppbringa. Där sitter respektive partis allra, allra tyngsta politiker. Lite generaliserande kan sägas att vad ks au - som det heter på fikonspråk - tycker, beslutar sedan resten av kommunen.
Det kan med andra ord inte nog understrykas hur viktigt det är, vad de tycker, dessa Vimmerby kommuns allra glassigaste politiker. Det är tjänstgörande kommunsekreterares uppgift att samla ihop allt det grundmaterial, som politikerna behöver - för att säkerställa ett så klokt beslut det bara går.
Och överst i den här jätteluntan med papper ligger en prydligt sammanställd sammanfattning av de remissyttranden som inkommit. Man kan tycka vad man vill om den här stackars Ceosvallen. Vad är det egentligen att strida och bråka om?
Intet - i förhållande till krig och svält och allvarliga sjukdomar. Men ändå kanske av helt avgörande betydelse för den utveckling Vimmerby ska ta som centralort, och som kommun. Sport- och fritid spelar en allt viktigare roll på invånarnas kravlista. För att inte tala om de estetiska värdena som Ceosvallen har och kommer att få, liksom de trafikpolitiska aspekterna. Men allra viktigast är ändå att handeln och företagsamheten i Vimmerby sporras till en så gynnsam utveckling det bara går.
Allt hör ihop, som ett enda roterande kvarnhjul - men motorn, kraften, det strömmande vattnet, det är det ändå näringslivet, alla företag, som står för.

Två grundfel
Av den anledningen reagerar jag på två saker inför ks au:s, ursäkta den klumpiga förkortningen, sammanträde. Det är a) att politikerna inte får inkomna yttranden i sin helhet, i original, utan en sammanfattning gjord av stadsarkitekt Bo Klarén, och det är b) att samme Bo Klarén har kommenterat, som en anmärkning i kanten, alla inkomna yttranden.
Det är egentligen inget fel i att det är just Klarén som gör sammanfattningen och som har synpunkter, han är ju ändå kommunens expert inom just detta fack. Så hans synpunkter väger självklart tunga.
Men ändock. Enligt mig är det en så tung fråga att politikernas inte ska påverkas i någondera riktning vid beslutsfattandet. Vi som jobbar med ord, vet att man kan uttrycka nyanser bara genom att utelämna ett? ja, ett komma, till exempel. Av den anledning tycker jag att kommunens ledande politiker borde få tillgång till samtliga yttranden i sin helhet, i original, utan redaktionella sammanfattningar.
Samma sak menar jag att Bo Klaréns kommenterar kan vara vilseledande, hur riktiga och väl underbyggda de än är.
Kommentarkommentar
Av den anledningen hade jag i all anspråkslöshet tänkt mig att balansera frågan en smula. Jag kommer här att kommentera samtliga kommenterar som Bo Klarén gjort i kanten på inkomna yttranden. Allt för salig demokratisk balans skull.
1. Kultur- och fritidsnämnden. Den godkänner detaljplanen, som förslaget ligger. Vilket innebär att det byggs en ny fotbollsarena på Ceosvallen. Yttrandet lyder endast "Godkänner detaljplanen", kort och gott. Klaréns har inte kommenterat detta och därför gör inte jag det heller. Jo, föresten - kan inte hålla mig. Vad är det för en skraltig facknämnd som inte har några synpunkter på den kanske viktigaste frågan i mannaminne. Futtigt och svagt, på min ära.
2. Vimmerby IF. Föreningen tycker till om detaljplanen och är i stort sett positiv till allt. Sportfolket har sedan länge klart deklarerat att det vill ha den framtida sportanläggningen på Ceosvallen. De skriver i sitt yttrande att industrier på Ceosvallen skulle förstöra "den vy mot staden som ges vid färd på riksväg 34". Bo Klarén har här bredvid gjort anmärkningen "Delar uppfattningen". Jo, det är klart att en utsträckt vrist är tjusigare än en backande truck. Men å andra sidan kan en industribyggnad göras oändligt vacker, ta Svensk Tryckgjutnings förnämliga byggnad som exempel, eller RM Snickeriers, eller Arla. Finns föresten inget som skänker mig en sådan glädje som att sent en mörk vinterkväll smyga förbi Ljunghälls i Södra Vi, och se all aktivitet innanför de upplysta fönstren. För jag vet ju att där inne, i de enorma lokalerna, produceras en massa grejer. Såväl pressgjutna detaljer, som kultur, barnomsorg, skola och äldreomsorg.
3. Vimmerby Värmeverk. Tycker att det är bättre med industrier i området eftersom det redan är försörjt med el och fjärrvärme. Klarén avfärdar detta genom att konstatera att området är planerat till sportändamål och inte industrier. Min kommentar till Klaréns kommentar: Men är det inte just det vi diskuterar, sport eller industrier. Bara för att ett förslag är felaktigt från början måste vi inte med en dåres envishet hänga kvar vid det. Vi vill ha politiker som lyssnar på argument, som ser framåt, som tänker på invånarnas och kommunens bästa. Vi vill inte ha politiker som bakbinds av prestige och envishet.
4. Göran Gustafsson. Företagare på Södra Industriområdet, hänvisar till en rad fakta. Som att det är viktigt att näringslivet ligger samlat, liksom det är viktigt att sport- och fritidsanläggningarna ligger samlade i Lundområdet. Han tar upp transportproblem för barnen, trafikfarorna, järnvägsövergångar, om bristen på andra industriområden, om bristen på analys inför framtiden. Klarén gör kommentaren att det planeras nya bostäder runt hela staden, att det planeras industriområden vid Krönsmon, Åkeborondellen, väster om Arla, samt utefter Fönstergatan. Min kommentar är att det är ett svar fullt av brister och frågetecken, Krönsmon ligger inom farlig närhet av vattentäkt, en process pågår, det ligger för långt bort, väster om Arla kan komma att behövas ändå i framtiden, utefter Fönstergatan är alldeles för litet och snart knökafullt.
5. Mikael Karlsson. Företagare på Södra Industriområdet, tycker att det är bättre att sportanläggningen byggs på den sida om Vimmerby där folket bor och inte på den sidan där industrierna ligger. Klarén kommenterar detta med att säga att Ceosvallen använts för fotboll i drygt tio år utan att någon protesterat. Min kommentar är att det kan möjligtvis bero på att behovet inte förelegat. Förrän nu. Och nu är det akut.
6. Sten Karlsson och Carl-Axel Fagerström. Gemensamt yttrande. Politiker respektive företagare på Södra Industriområdet, närmast granne med det planerade sportområdet. De menar att marken behövs för en industriexpansion, och att det redan finns ett industrispår i anslutning till området. De menar också att företagare har problem med cyklister och gående i området, samt undrar de över det kloka i att flytta all trafik från ena sidan stan till den andra, när det finns lämpligare markområden vid nuvarande Lundgatan. De påpekar kostnadsproblemet som uppstår när krav på ny rondell eller planskild korsning kommer, de frågar sig om miljöaspekterna av all gödsling som blir fallet, att vattenförsörjningen hotas. Klarén svarar med att företagarna måste hägna in sina fabriksområden, att det inte finns några planer på att göra om Ceosvallen till industriområde, att kostnader för rondeller måste tas ur skattekollektivet, alltså Vimmerbybornas plånböcker, att det inte behöver bli några problem med vare sig gödsel eller vattentillgång. Min kommentar är att det rör sig om politiska frågor, som politiker ska ta ställning till, inte någon..., någon annan. Överhuvudtaget.

Alf Wesik