Politiker med framtidstro måste få fart på byggandet - och samarbetet

Det finns byggföretag i Vimmerby. Men de är få och antalet sysselsatta inom branschen är förhållandevis litet. För tio, tjugo år sedan var det inte lika tyst, då hördes hammarslagen över nejden från öster till väster.

Ledaren2006-09-13 07:01
Detta är en ledare.

Räntechocker och allmänt höga byggpriser, som en direkt följd av överhettade marknader i storstäderna, gjorde att trälimmet torkade och spiken rostade.
Men nu är det sannerligen dags att damma av snickarbältena igen. Det är dags att politiker och tjänstemän slår sina kloka spikhuvuden ihop och låter visionerna flöda. Vimmerby och samtliga kransorter i kommunen är i desperat behov av lokaler och bostäder av alla de slag.

Finfina alternativ
Dagens infrastruktur inom kommunens gränser är så finfint utbyggd att pendlingsavståndet inte är något problem. Och med stigande huspriser - vi läste om tomtpriser upp mot en halv miljon ute vid Nossen - bör det vara ett visst intresse av att bosätta sig, inte i ett ganska halvpackat villakvarter i Vimmerby, utan luftigt och vackert i Pelarne, sjönära i Storebro och Locknevi, eller nära naturen och nära havet i Frödinge. Eller varför inte i Astrid-idyllen Rumskulla, eller evenemangstäta Gullringen. Få orter, eller kanske ingen, kan ju uppvisa två fina fotbollsanläggningar, egna tennisbanor, en golfbana, simhall, samt en av regionens mest populära logdanslokaler. Fantastiskt, och allt har sin grund i ett driftigt och fantastiskt fint företagande inom Gullringshus.
Eller varför inte Södra Vi, där industrierna finns, där jobben finns, där expansionen finns och där framtidsandan finns..?
Himmelrike för snickare
Utöver detta behöver vi alternativa boende i centralorten, centrumnära lägenheter, exklusiva lägenheter med hög servicefaktor. Vi behöver köpcentrum, butiksytor, vi behöver märkesvaror och varuhuskedjor, lågpris, högpris och idesprutor som Karlsson, Soowik, Glennfalk och andra.
Utöver detta behöver vi industrilokaler, exploaterade i olika grad. Vi behöver råmark anvisad, vi behöver förberedd mark, vi behöver industrilokaler, gamla, nya, i hotellform, förberedda för hungriga entreprenörer att sätta tänderna i.
Passa på politiker, det är val, visa att ni tror på Vimmerby i framtiden.
Och samma förhållande gäller Hultfreds kommun och Kinda kommun. Alla bör sträva efter att åter göra just dessa kommuner till ett himmelrike för jobbsugna byggföretagare, för snickare, elektriker, målare, VVS:are, och arkitekter.
För det första kunde politikerna se över den första bromsklossen, som gynnar ingen, absolut ingen. Att nya byggen kräver bygglov och att de måste kosta en slant, det må väl vara hänt. De kronorna ska ju bland annat bekosta politikerna som sitter och granskar bygglovsansökningarna.
Men varför ska företagare som vill skapa mer jobb, som vill hjälpa till att dra in fler skattekronor till komunen, till barn- och äldreomsorg, till skolor och allt annat, pungslås på även en bygganmälningsavgift på 8 000 kronor, innehållande en avgift på 1 000 kronor, för "kvalitetsansvarig". Denne är ju oftast samma person som byggmästaren, eller byggherren. Expansionssugna företagare tvingas betala en tusing för en uppgift de måste göra själva. Sveriges Kommuner och Landsting, rekommenderar dessa avgifter, men det är upp till varje kommunfullmäktige att fastställa storleken.
Slopa krånglet och alla dumsnåla avgifter och stimulera istället mer byggande.
Bakläxa till skolpolitiker
I övrigt måste vi tyvärr konstatera att centraliseringstankarna, läs statliga myndigheter och organisationer - som polisen, posten, sjukvården, skogsvårdsmyndigheter, rättsväsendet, vägverket, kyrkan och brandkåren - blir allt mer förhärskande. Detta gör att vi i framtiden måste ställa dels nya krav på våra politiker att ta tillvara på våra regionalpolitiska intressen, dels måste vi söka nya vägar på samarbete, kommuner emellan.
Att inte Vimmerby och Hultsfreds kommuner ska kunna samarbeta är ju ingen annat än nonsens. Den som till äventyrs tror att skolorna i både Vimmerby och Hultsfred ska gå en ljus framtid till mötes måste göra om sin hemuppgift. Det blir helt enkelt bakläxa.
En politik där Hultsfred satsar 40-50 miljoner på gymnasieskolan och Vimmerbys politiker kontrar med investeringsplaner på lika mycket, är ju inget annat än kontraproduktivt. Den gemensamma regionen Hultsfred och Vimmerby uppgår till cirka 30 000 person, och den kan därmed mäta sig med Västervik.
Såväl Vimmerbys som Hultsfreds gymnasieskolor kan inte överleva enbart på att vara små och charmiga, när hela höglandsregionen satsar på en stor central skola, eller när Linköping har gymnasier med egna radiostationer.
Oroliga och jätteoroliga
På så sätt kan nya och tuffare krav ställas på inte bibehållen statlig verksamhet, här upp i Kalmar läns norra inland, utan istället utbyggd sådan. Varför ska så mycket flyttas till Västervik när Vimmerby/Hultsfred är i stort sett lika stort?
Förra valets stora fråga sjukvården, har på senare tid blommat upp igen. Vi har i vår tidningen läst om flera olyckliga incidenter. Det har känts märkligt att såväl vänster- som högergängade landstingspolitiker i samma tidning klappat sig för bröstet och lovprisat vården.
Vimmerby- och Hultsfred har rätt att kräva dygnet-runt-sjukvård i närområdet. Man ska som orolig sjuk, eller jätteorolig förälder, inte behöva bli kopplad till någon sjukvårdsupplysning, som har som uppgift att försöka lösa situationen själv. Visst går det bra med Panodil i cirka 90 procent av fallen, men ibland krävs en hjälpande läkares hand. Och den handen måste finnas närmare, än en timmes färd med ambulans.

Alf Wesik