Politiker, sätt stopp för den statliga nedmonteringen

En bort men två nya till. Lägg gärna ner Skatteverket i Vimmerby - men inte utan att ersätta det med någon statlig myndighet som sysselsätter dubbelt så många. En bort men två nya till.

Ledaren2006-09-01 05:44
Detta är en ledare.

Statliga neddragningar eller sammanslagningar drabbar orter mycket hårt. Dels utgör de en alldeles utmärkt arbetsplats inom tjänstesektorn, med högre utbildningar inom olika områden, dels är det alldeles utmärkta arbetsplatser för kvinnor.
Statliga neddragningar eller sammanslagningar är därför ett högst användbart sysselsättningspolitiskt redskap. När det centerpartistiska kommunalrådet i Vimmerby, Karl-Axel Centerstig, därför i debattartiklar i denna tidning påpekat det orättvisa i hanteringen av statliga myndigheter, så har han naturligtvis rätt.
Men Centerstigs agerande borde följas av flera. För det första borde alla politiker anamma tankegångarna och protestera högljutt. Ett sådant förfarande kan vara extra framgångsrikt just under tiden närmast före ett val. För det andra borde ledande socialdemokratiska politiker i Vimmerby ägna sig åt intern kritik, snett uppåt. Det är ju faktiskt så att det är den socialdemokratiska regeringen som har det yttersta ansvaret för dylika frågor.

Olika agerande
Ofta, för att inte säga alltid, vid stora privata företagsnedläggningar, så uttalar sig de socialdemokratiska statsråden indignerat och inte sällan utan politiskt bett, om företagens agerande - och om hur hårt det drabbar bygden. Nästan alltid hörs ord som ansvar, lönsamhet och solidaritet.
Men så är det ju. Håller sig de privata företagen inom samhällets regelverk så får de göra vad de vill. Vi har ingen rätt att klaga på dem.
Men lika fullt står de socialdemokratiska statsråden på kö, för att uttrycka sitt ogillande över agerandet. Och lika snabbt som klagovisorna författas, så svingar de ofta in fagra löften om statliga ersättningsjobb. Det talas om myndigheter, som mer eller mindre frivilligt, ska flyttas till den drabbade orten.
Frågan vi alla ställer oss i den norra länsdelen, i Hultsfred och i Vimmerby, är varför inte statsråden, agerar lika snabbt och säkert när redan befintliga myndigheter brutalt skalas bort från våra samhällen. För till skillnad från de privata företagens agerande, så är det inte aktieägarna som är ägare och har möjlighet till att påverka och ställa krav - nej, i dessa fall är det ju faktiskt alla medborgare, som via skattsedeln är delägare till de statliga myndigheterna.
Viktiga jobb
Vi har i vår del av landet "alltid" haft en jämförelsevis oerhört låg nivå statligt anställda och därför drabbar ytterligare nedläggningar ännu hårdare. Därav borde kravet från alla politiker i Vimmerby, och med ett extra ansvar för de socialdemokratiska, att kräva "En bort men två nya till!"
Lokalpolitiker, ni måste agera med kärnfullt och med tydligare budskap. Kräv ersättningsjobb för varje neddragning som sker i vår del av landet, och kräv nya ersättningsjobb, för alla myndigheter som på senare år, dragits bort från vårt område. Dessa jobb behövs för samhällsbalansen, de behövs för bygdens unga möjligheter och vilja att stanna kvar, eller kanske komma tillbaka efter långa utbildningar på andra orter.
Modern teknik
Vi kan inte stillatigande se vårt samhälle utarmas på områden som Statens Järnvägar, på posten, på polisen, på försäkringskassorna, på vägverket, på sjukvården - även om det är en landstingsangelägenhet - på rättsväsendet, på Kronofogdemyndigheten, på apoteket, på olika skogsvårdande myndigheter.
Listan är lång på olika statliga myndigheter som omorganiserats varefter Hultsfred och Vimmerby drabbats extra hårt. Listan är direkt pinsam, för våra lokala politiker, och särskilt alla de som föredrar att dagdrömma i röda nyanser.
Distansgranskning
När så Skattekontorets neddragningsförslag i Vimmerby blev känt så kräver vi medborgare mer än bara fagra ord. Vi kräver hårdare tag, vi kräver handling. En bort men två nya till.
Vi inte bara kräver ersättning för de jobb som försvinner från vår ort, vi kräver ersättningsjobb för alla de jobb som försvunnit under senare år.
Man kan ju tycka att staten sväller för mycket och att det är bra att alla dessa omorganisationer, sammanslagningar och rationaliseringar görs. Ja, vi är sannerligen inga vänner av en svällande statsapparat, men i samtliga ovan nämnda exempel handlar det om viktiga samhällsfunktioner, som näppeligen kan avvaras totalt, eller näppeligen kan ersättas av privata alternativ. Och vi betalar ju alla för att jobben ska finnas och utföras, vare sig vi bor i Stockholm, Haparanda, Vimmerby, Hultsfred eller Västervik.
Ta Skatteverket som exempel. En extremt säker källa uppger att det med teknikens hjälp mycket enkelt kan flyttas verksamhet, från olika orter. Modern datateknik gör till exempel att vanliga löntagardeklarationer från eller två församlingar i Stockholm, exakt lika bra kan hanteras i Vimmerby.

En bort men två nya till!

Alf Wesik