Politiker som gör sparsamhet till vallöfte vinner anhängare

När statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg släpper lite på snaran kring kommunernas ekonomiska situation så görs det genom att tydligt öronmärka extrapengarna; De ska användas för att kommunpolitikerna inte ska säga upp personal i äldreomsorg, sjukvård, skola och förskola.

Ledaren2009-08-14 06:30
Detta är en ledare.

Bra rutet, men tyvärr lär inte de vackra orden och vackra löftena räcka särskilt länge. Kommunerna i allmänhet, har tillåtit förnuftet sova törnrosasömn i många år, allt medan frossarlustan givits fritt spelrum.
Av den anledningen har låneskulden hos många kommuner ökat drastiskt.
Många investeringar är nödvändiga för att kommunernas lagstadgade servicenivåer ska klaras, andra måste tyvärr kategoriseras som mer tvivelaktiga. Tyvärr verkar det absolut som kommunpolitikerna anno dazumal hade en bättre förmåga att stå emot frestelser av olika art.
Investeringar som sker efter påtryckningar av starka lobbygrupper i samhället, liksom investeringar där personligt intresse ligger i botten - måste stävjas.
De politiker som i dessa tider sticker ut hakan och verkligen gör sparsamhet till sitt viktigaste vallöfte, tror jag kommer att vinna många röster.

Konkurrens om elever
Men förutom de mest självklara, att resurser till skola, vård och omsorg måste, helt enkelt måste, prioriteras - så gäller det att spela ut korten rätt. När exempelvis Vimmerbys politiker inom kort inviger en jätteinvestering på gymnasieskolan, så måste den investeringen vårdas. Ledningen på skolan måste lyckas att locka eleverna till den nya fina skolan. Det sker i första hand genom en bra personalkår och det bör inte ställa till något problem, men i övrigt på bra och intressanta utbildningar. I dagens läge när konkurrensen om eleverna bara blir tuffare för varje termin gäller det att marknadsföra, att vårda och att "nischa sig", alltså hitta utbildningar som man är antingen ensam om, eller också bäst på.
I Kinda kommun gäller det att sköta de tre ovan angivna grundåtagandena perfekt, men även sköta och utveckla sin bästa tillgång, nämligen det allt mer attraktiva geografiska läget. Med fördelaktiga hus- och fastighetspriser, kompetent och lojal arbetskraft, och ett lagom pendlingsavstånd till expansiva Linköping, finns oanade möjligheter.
Jag tycker inte Kisa ska välja alternativet att endast bli en sovstad. Lokalt näringsliv och lokal handel måste tillgodoses och stimuleras. Det sker inte genom en förbifart på andra sidan skogen, långt, långt ifrån affärerna och händelsernas centrum. Som exempel.
Krav på redovisning
I Hultsfred verkar, av opinionerna att döma, kravet på bibehållen servicenivå inom vård, skola och omsorg vara extra hårt. Men i övrigt gäller det att ena befolkningen.
Hur märkligt det än kan tyckas, så tror jag att bästa vägen till enande är genom sparsamhet. Genom att säga nej till olika projekt av olika slag, av olika dimmiga skäl.
Om folk är trötta på olika kostsamma projekt runt om i våra bygder, så tror jag det gäller särskilt mycket i Hultsfred. De satsningar som nu sker från kommunens sida måste ge minst motsvarande tillbaka till invånarna.
Jag har undvikit att ta upp alla turer kring Rockparty och festivalerna. Helt klart var resultatet av årets festivaler en stor besvikelse inte bara för föreningsstyrelsen utan även alla invånare.
Att verksamheten ändå har ett berättigande råder ingen tvekan om - men frågan är hur trenden ska vändas. Hur de positiva synergieffekter som alltid brukar nämnas i samband med festivalen, ska kunna mätas, ska kunna redovisas.
Det är säkert nödvändigt i en framtid, att ekonomiska satsningar, hur små de än är, verkligen redovisas som en utgift. Och som en framtida intäkt.
Inte i vakra ord och blöta tårar, utan i kronor och ören. Det är utmaningen till Rockparty och till kommunledningen, att grabba tag i.
Utgiftsspiral
Precis som privat näringsliv i övrigt har tvingats skära i verksamheter som bara för några år sedan ansågs oskärbara, måste kommunerna granska alla befintliga verksamheter. Samt vara ytterst restriktiva med nya åtaganden.
Den förhatliga offentliga utgiftsspiralen måste hejdas.

Alf Wesik