Politikerna rörande eniga om näringslivets betydelse

Släpp inte din fiende för nära inpå, för då är lätt hänt att man upptäcker att han, eller hon, inte är så himla knasig i alla fall. Han eller hon kanske ändå är värd att ta på allvar. Men visst är det märkligt när kommunpolitikerna från hela regnbågsskalan samlas, och ska ställas mot väggen, hur eniga alla är. De nästan gråter i kör, och håller med varandra om allt mellan himmel och jord.

Ledaren2006-05-12 06:56
Detta är en ledare.

Det kanske var lite av känslan när LRF, Svensk Handels och näringslivet bjöd till allmän debatt häromkvällen, på Harrys i Vimmerby. Från näringslivets sida poängterades vikten av att det finns en bra utbildning i Vimmerby, så att företagare inte behöver hämta arbetskraft från näraliggande kommuner. "Vi ska hjälpa er och det är jätteviktigt att näringslivet och kommunen jobbar nära varandra", grät politikerna i kör från panelen.
Å alla höll de med varandra, å hej å hå.
Från LRF:s sida tog en representant upp det vid tillfället urusla vägnätet. Vid tiden för mötet, för någon vecka sedan eller så, var det potthålen som störde, tjälskotten, och sörjan som blir när timmerbilarna kör ut virke från skogen. Idag är dammet ett problem, jag vet. De glesbygdsboende tog upp vikten av bra infrastruktur, som en viktig faktor i möjligheten att bo kvar.
"Vi är eniga partierna emellan", svarade någon, jag minns inte vem, "vi ska jobba på enad front för att skapa bättre vägar".
Å alla höll de med varandra, å hej å hå.
Svensk handel tog upp det här med säkerheten på jobbet. En representant poängterade vikten av att kommunen jobbar för att den polisstyrka som finns i kommunen bibehålles, samt vikten av att det skapas ett Brottsförebyggande råd i kommunen. Något som faktiskt är lagstadgat.
"Nämän, det är självklart", svarade politikerna snyftande, "vi ska omedelbart inrätta ett råd, kanske till och med innan valet höst".
Å alla höll de med varandra, å hej å hå.

Borde haft idéer
Ja, det är ju viktiga frågor, detta. Allihop på sina egna respektive sätt. Men vad vi saknade på Harrys var kommunala handlingsplaner för att de facto stärka möjligheterna att bo kvar och verka på landet, vi saknade besked om utbildningar och konkurrens skolor emellan, vi saknade idéer om hur näringslivet ska expandera ytterligare. Dessutom saknade vi en strategi för hur handeln i Vimmerby ska möta den nya, mördande konkurrensen från söder, norr, öster och väster.
Näringsliv är näringsliv, oavsett om verksamheten sker i ensambolag, som ett lantbruk eller skogsbruk, som ett litet eller stort verkstadsföretag, eller som en butik. Alltihop livsviktigt för kommunens överlevnad och utveckling.
Jag vill inte påstå att näringslivsavdelningen inom Vimmerby kommun, alls icke fungerar. Men vid en allmän diskussionsafton, som den ovan relaterade, borde flera nya, konkreta idéer ha kunnat poppa upp. Politikerna borde haft några brännheta nyheter att förmedla, särskilt ett år som detta?
Skällsorden hörs
Näringslivsklimatet i Vimmerby är helt okej, enligt Svenskt Näringslivs årliga rapport. Vimmerby har visserligen halkat ner hela 24 steg sedan fjolåret, men hamnar ända på en ganska hygglig 64:e plats bland landets 290 kommuner. Och jämfört med våra grannar är näringslivsklimatet fortfarande bra mycket bättre.
Men tendensen är negativ och det gäller att stämma i bäcken. Ta den nordskånska kommunen Höganäs som exempel. Där kan ansvariga glädjas åt att ha klättrat hela 127 placeringar på fyra år, och nu senast 27 placeringar till plats nummer 14.
Jag skulle vilja påstå att huvudanledningen till att näringslivet i Höganäs upplever sin situation som så bra är att kommunledningen verkligen har givit sig tid att tala med företagarna på orten. De möts och de diskuterar, de märker att fienden, inte är så tokig i alla fall. Jo, jag vet att det knappast råder något fientligt förhållande mellan företagare och politiker någon stans i landet, men faktum kvarstår att man ofta hör skällsord, till såväl höger som vänster.
Höganäslistan
Kommunen i Höganäs har klart deklarerat vilka direktiv som gäller för konkurrensutsättning, vad som kan läggas ut på entreprenad och vilka regler som gäller för anbudsupphandling. Kommunen bjuder sedan två år alla företagare, oavsett storlek på verksamheten, på regelbundna stadshusluncher, där alla parter passar på att informera och dryfta problem. Kommunledningen jobbar aktivt för en låg kommunalskatt, fast med bibehållen service åt invånarna. Det anordnas gemensamma semesterresor till vänorten i Ungern för att öka den sociala förståelsen. Näringslivssekreteraren besöker företag i kommunen enligt ett särskilt schema, ett i veckan blir det. Ofta följer kommunalrådet eller någon annan ledande politiker med.
En gång om året samlar kommunen alla företagare för att i ord och bild berätta vad kommunen gjort under det gångna året, hur det ser ut i dagsläget och vad som är på G.
Näringslivskontoret hjälper företagen med uppdateringar vad gäller regelverk, fonder och program - och möjliga bidrag.
Kanske något av allt detta kunde ha tagits upp på träffen med näringslivet på Harrys.
Under 2005 startades i Höganäs 133 nya företag, varav 56 aktiebolag. Det vore något att gråta för.

Alf Wesik