Politiska ickebeslut i korthet

I Hultsfred kan politikerna knappast hålla ett möte utan att någondera av orden kris, underskott, utflyttning, nedläggning eller elände, dyker upp på dagordningen. Alla gör sitt yttersta för att komma till rätta med den haltande ekonomin. Av den anledningen har Hultsfreds kommun under 2011 köpt in konst för 50 000 kronor. De inköpta verken får samsas med redan inköpta konstverk som placerats i korridorer, på sjuk- och arbetsrum. Samt lagrade i olika magasin.

Ledaren2012-01-30 08:05
Detta är en ledare.
Virserum
I Virserum bjöd samhällsföreningen in till lokal utvecklingsträff nyligen. På programmet stod bland annat diskussion om trafikföringen kring och genom orten. Engagerade samhällsbor menar bland annat att en ny snabb förbifart vore förödande för butikerna och orten. Virserum vill locka människor att komma till Virserum - en bra början är att försöka få de ledande politikerna att stanna till. Till mötet kom bara en av fem inbjudna toppolitiker, kommunalrådet Lars Rosander. Dessutom hade arrangörerna svårt att komma i kontakt med de som inte dök upp, för att få reda på orsaken till mötesskolket. Detta eftersom Telia har så väldigt dålig täckning i delar av samhället.

Västervik
I Västervik är blicken riktad mot horisonten. Men inte för långt bort, för då kommer utsikten att skymmas av ett antal gigantiska vindkraftverk. Ett billigare och trevligare sätt att se framåt är att rikta stor kraft och energi på att satsa på barnen - på de som ska föra samhället framåt. På de som ska få vikande befolkningssiffror att vända uppåt igen. Av den anledningen har kommunen beslutat att det ska sparas 35 miljoner kronor på barn- och utbildningsförvaltningen. Det är ännu oklart vilka följderna blir, men det har viskats om små, små åtgärder som stopp för vikarier på stängningsdagar, helstängt i mellandagarna, helstängt klämdagar, helstängt fyra veckor varje sommar. Liksom små, små åtgärder som höjd barnomsorgstaxa, avgift för skolmat, begränsningar av tider för barn till arbetslösa och slutligen kapning av tjänster på förvaltningen.

Vimmerby
I Vimmerby vill kommunalrådet Micael Glennfalk skapa ett, som han säger "genuint och trevligt småstadstorg med serveringar, försäljning och växter". Av den anledningen har politikerna nu enats om att använda en fjärdedel av Stora Torgets yta till ett sjörövarskepp i skala 2:1. Alltså ungefär dubbelt så stort som i verkligheten. Dumhetsfaktorn blir därmed 3:1.

Eksjö
I Eksjö prioriterar kommunen en ökad prioritering av satsningarna. Till sin hjälp vill politikerna ha den så kallade allmänheten. Alla är välkomna i debatten, sägs det. Det är viktigt att allmänhetens prioritering ligger till grund för det kommande politiska arbetet under året. Av den anledningen har kommunen beslutat att låsa in tjänstemännen. Det blir i fortsättningen låsta dörrar och kontor i stadshuset och kommunhuset. Alla besök måste anmälas i förväg. I tre kopior. Säkerhetsskäl anges som orsak till tilltaget. Inga incidenter av allvarligare art har inträffat i Eksjö.

Alf Wesik