Prioritera kärnområdena och befintligt näringsliv

Finansminister Per Nuder kallade pressen till Harpsund i ett försök att blidka de tvivlande massorna. Han visste mycket väl att Sverige upplever en högkonjunktur samtidigt som socialdemokraterna har lågkonjunktur. Som vanligt när valtider närmar sig lägger politikerna arbetsbrallorna åt sidan, för att istället plocka fram spenderbyxorna.

Ledaren2005-03-16 07:57
Detta är en ledare.

Normalt brukar det vara så att en högkonjunktur är positiv för sittande regering, tack vare sunda finanser och bra arbetslöshetssiffror. Och därmed nöjda medborgare.
Nu är inte situation så och detta har genomskådats av väljarna. Socialdemokraterna har inte förmått att vända arbetslösheten, trots högkonjunktur, och Nuder med kompani, försöker köpa sig tid - genom att slänga ut ett antal miljoner till kommunerna. Han försöker sig på tricket en gång till. En gång för mycket.
Problemet är bara att extrapengarna sedan länge är kända och redan intecknade. Problemet är bara att Nuder försöker använda kommunerna som en "jobbautomat". Stoppa in några kronor, vrid om handtaget och plocka fram fler arbetstillfällen ur luckan där nere.

Skattekraft och fler jobb
Men det funkar ju inte på det viset. Det socialdemokratiska receptet på framgång vad gäller makt och väljare, har genomskådats. Som att försöka dölja en soptipp med insynsskydd tillverkat av glas. Men hallå, vi ser dyngan rakt igenom.
När Per Nuder förutsätter att fler miljoner till kommunerna automatiskt ska innebära fler jobb så vittnar detta endast om en ytterst stor brist på verklighetsförankring. Som om kommunens främsta uppgift är att alstra interna jobb. Istället är det tvärtom. En kommuns främsta uppgift är att skapa möjligheter till externa arbetstillfällen. Privata arbetstillfällen som ökar skattekraften och ger kommunerna ökad möjlighet att skapa möjligheter?, som ökar, som?
Grunden är viktigast
Kommunen skapar bästa expansionsmöjligheter genom att invånarna trivs, där innanför kommungränserna. Genom att se till att gräset inte är grönare på andra sidan, genom att tillhandahålla bästa möjliga service, inkluderat vård, skola och omsorg. Genom att vara bättre än grannkommunerna.
Denna konkurrens är bra och nödvändig. Därför blir man beklämd när man ser att pengar inte används till att utveckla den egna verksamheten, när man inte gör allt för att öka trivseln för invånarna - utan istället ägnar sig åt olika projekt som knappt ingen människa förstår.
Vi väntar med spänning på att illusionstricket ska genomskådas även på kommunal nivå. Vad är i det lilla, går igen i det stora. Vi längtar till stunden när invånarna och skattebetalarna förmår övertyga politikerna att de viktigaste grundstenarna måste vara färdiga, innan utsmyckningarna på toppen kan ske.
Ansvar gentemot arbetslösa
Idag är det faktiskt så att var femte svensk i arbetsför ålder sitter kvar hemma i köket, när grannen cyklar iväg till jobbet. Av dessa är cirka hälften arbetslösa. Det kanske känns skönt ett par veckor att sitta och slappa och kolla lite på Eurosport. Kanske ett par månader, men definitivt inte längre. Livet tar ju inte paus för att man är arbetslös.
Att ha mängder av arbetslösa sittande vid köksborden exakt samtidigt som kommunen satsar på att flytta förvaltningar fram och tillbaka, genomföra diffusa projekt, satsa på konstverk istället för konstverk, utveckla dimmiga visioner och bygga om stadshus och rådhus, bygga allt större stygbyar med mera, med mera, är helkorkat.
Kommunpolitikerna måste istället ta sitt ansvar gentemot alla arbetslösa, försöka skrapa bort allt överflödigt i kommunen och satsa på grundstenarna. Låt skolan, låt vården och låt omsorgen skriva sina önskelistor. Plussa på listorna med drömmar och visioner och pytsa upp vad det kostar. Dessa kostnader kommer vi aldrig att, och ska vi aldrig, komma undan.
Genom att ha en stark grundorganisation, där unga och gamla i behov av omsorg och vård, känner en livsglädje - och anhöriga känner trygghet - skapas möjligheter till en kommun i balans. Till en kommun som lockar företag, som alstrar arbetstillfällen och får ett ärligt behov av människorna runt köksborden.
Ingen bryr sig
Utöver detta gäller det för kommunen att tänka på befintligt näringsliv. Att få nyetableringar till Vimmerby är naturligtvis lovansvärt, men ett ganska osäkert projekt. Genom att skapa de allra bästa förutsättningarna kommer de företag som verkligen vill hit ändå, utan att någon tvingar dem. Utan att någon visar vägen.
Satsa istället på det som redan finns. Utgifter för att serva befintligt näringsliv är inga kostnader, utan istället investeringar. Pengarna kommer igen genom fler privata jobb, högre skatteintäkter och bättre handlingsutrymme.
Om detta innebär att kommunen inte har råd att driva en nöjespark med förluster, att bedriva högre studier i Astrid Lindgren-kunskap, att flytta Turistbyrån, att flytta runt förvaltningar - så vad? Vem brys sig?
Det vore genent om någon skulle påstå att vi är på väg att få två nya dagis i Vimmerby, ett som puttade ut Skogsvårdsstyrelsen från sina kontor och ett på Prästgårdsgatan. Det ena för barn och det andra för vuxna.

Alf Wesik
Läs mer om