Rädd för att varumärket Västervik får sig en törn

Vi är väl alla mer eller mindre nostalgiska av oss. Själv tillhör jag den skara som blir näst intill gråtfärdig när jag tänker tillbaka och minns.

Foto:

Ledaren2016-02-25 07:32
Detta är en ledare.


Jag minns till exempel när resorna in till "stan", alltså Vimmerby, var spännande upplevelser. För att inte tala om de gånger mina föräldrar Salme och Bertil bestämde att vi skulle åka till Västervik.

Det var riktiga äventyr det. Något väldigt exotiskt för en snorig Storebrounge som jag.

Det var alltid fint väder i Västervik och jag minns fullständigt glasklart när man rundade kurvan, ni vet där långt ner på Allén, där det alltid är så mörkt under träden, när man för första gången fick se vattenblänket ännu längre ner mellan husen på Storgatan. Det är ett magnifikt minne.

Och det var inte vilket vattenblänk som helst man såg glittra långt där nere heller. Det var havet.

Kortsiktigt tänkande
Allt sedan dess har Västervik haft en märkligt tilldragande effekt på mig. Och jag är säker på att Västervik och skärgården och havet framkallar samma känslor för många, många andra.

I detta läge känns det inte okej att kortsiktiga intressen ska förstöra för invånarna långsiktigt.

Jag tänker givetvis på vindkraftsplanerna.

Vadå kortsiktigt? Jo, jag menar att vindkraft för de allra flesta vindkraftsprojektörer kan betraktas som kortsiktiga. De utgår ifrån kända parametrar och gör teoretiska beräkningar.

Väldigt generellt kan sägas att de allra flesta vindkraftsintressenter har en lång, lång rad argument för varför de vill bygga - men det är ändå bara de ekonomiska intressena som till slut avgör. Alltså väldigt kortsiktigt.

Däremot är påverkan för alla andra väldigt, väldigt långsiktig. Så långsiktig att den faller utanför vår påverkan.

Hitta alternativ
Begreppet "hållbar utveckling" är fullt rimligt. Det innebär i korthet att man med en åtgärd tillfredsställer dagens behov utan att riskera kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov".

Däremot kan diskuteras dels vad som ska innefattas i begreppet "behov", dels vilka behov vi och kommande generationer har. Och har rätt att kräva.

Det kan som exempel röra sig om ekonomiska behov, om sociala behov eller miljömässiga behov.

Jag tror personligen att det är omöjligt att tillfredsställa alla dessa behov på en och samma gång. Särskilt om man i begreppet "sociala behov" väger in flera faktorer.

Trolleritricket är att hitta alternativ där man uppfyller så många krav och behov som det bara går.

De mentalt starkaste
Förespråkarna för vindkraft säger att om vindkraften har några nackdelar så uppväger fördelarna dem mer än väl.
Icke säger jag, det är faktiskt tvärtom - att det visserligen finns fördelar med vindkraften, men att nackdelarna är så enormt mycket större.

Det brukar hävdas att råvaran "vinden" är gratis och tillgången oändlig. Ja, men detsamma kan sägas om utsikt och frihet. Men det stämmer bara i teorin, inte praktiskt. Fråga vilken mäklare som helst - där värderas utsikt och läge mycket högt.

Utsikt mot snurrande rotorblad , som susar, blänker och blinkar och skuggar - står inte speciellt högt i kurs hos fastighetsmäklarna.

Alla kan vi stå ut med ett störande moment korta stunder, de mentalt starkaste klarar kanske dagar eller månader - ytterst få klarar ett störningsmoment i 30 års tid.

Vår tid är över
Vår familj har återkommande tyska gäster hemma på gården och förr i tiden såg jag det som en viktig uppgift att föreslå upptåg och "aktiviteter", till dem. Det visade sig vara fullständigt onödigt - det de söker är tystnaden.

De är inte vana vid fullständig tystnad - och de ser den som Sveriges kanske största tillgång. Tillsammans med naturen. Och kanske mörkret.

Eftersom Västervik är en turiststad av högsta rang, där just naturupplevelsen är en enorm tillgång, stör liknande anläggningar än mer.

Det brukar hävdas som en fördel från vindkraftsförespråkarna att cirka 90 procent av vindkraftverket kan återvinnas. Att hela vindkraftparker kan återställas så att det inte lämnar några spår för framtiden.

Långsiktigt landmärke
Ytterst få nämner att den här "framtiden" är 30-40 år framåt i tiden, kanske 50 år. Och att mycket få av oss har chansen att kontrollera om påståendet stämmer.

Vid det laget är vår tid på denna jord över - och i värsta fall även nästa generations.

Om planerna går i lås kommer det att byggas fler än 34 vindkraftverk i Tribbhult, söder om Hjorted i Västerviks kommun. "Vi säger ja, det är bättre att ha dem samlade på en plats", säger miljö- och byggnadsnämnden.

Fel, fel, fel som Brasse Brännström sa i någon TV-serie. Vindkraftverken är så höga att det egentligen inte spelar någon roll var de placeras - de påverkar ändå i princip hela kommunen.

Jag är rädd att den naturliga dragning till Västervik, som jag känt ända sedan barnaålder, får sig en rejäl törn, med alla dessa vingar i horisonten.

Jämför gärna med Turning Torso i Malmö. Det skruvade tornet är 190 meter högt och har blivit ett landmärke för hela Öresundsregionen. Det kan ses från båda sidor av sundet och ända uppifrån Helsingborg och Helsingör.

Vindkraftparken i Tribbhult blir som 34 stycken Turning Torso. Som 34 snurrande Turning Torso.

Alf Wesik