Rättelse angående mått omvandlat till fotbollar

Så kan det gå när man pedagogiskt försöker illustrera eller visualisera en frågeställning. Att man själv inte har full koll och därmed sprider ännu mer osäkerhet. När jag i gårdagens tidning skrev om industrimark och om behovet av mer och fler tomter, så tyckte jag att det beskrevs lättare i termer av fotbollsplaner än kvadratmeter.

Ledaren2008-03-12 07:38
Detta är en ledare.

Så långt allt frid och fröjd, men tyvärr hoppade en nolla fel i mina uträkningar och därför vill jag reda ut begreppen ordentligt;
En hektar är till ytan 100 x 100 meter, alltså 10 000 kvm. Två tunnland - till vilket det alltså gick åt två tunnor, cirka 120 liter utsäde, är idag synonymt med ett hektar, alltså 10 000 kvm.
När fotbollsplanerna i tidernas morgon skulle vara 100 x 50 meter var alltså detta lika med ett tunnland.
Som mycket annat i samhället har dock utvecklingen varit växande, så också fotbollsplanerna. De varierar i storlek och de största håller idag måttet 115-120 x 65 meter.
Men för enkelhetens skull bör det även fortsättningsvis kunna gå att beskriva varje hektar som två tunnland, eller två fotbollsplaner. I Vimmerby är det följande mått som gäller, och för att helt elimiera risken för ytterligare ett pinsamt fel radar jag först upp måtten i kvadratmeter.

Kommunmark
Kommunal planlagd industrimark; Eldaren 13 500 kvm, Maskinisten 30 000 kvm, Svetsaren 3 000 kvm, Fönstersmygen 19 200 kvm, Målaren 3 500 kvm, Flundran 2 100 kvm och Flundran 4 7 150 kvm, tillsammans 78 450 kvm.
Lika med cirka 8 hektar, eller 16 tunnland, eller 16 fotbollsplaner.

Privatmark
Privat planlagd industrimark är Burspråket 27 000 kvm, Fönstersmygen 9 100 kvm, Typografen ett 4 200 kvm, Typografen två 5 600 kvm, Lastbilen två 10 000 kvm och Älåkra 43 000 kvm, tillsammans 98 900 kvm.
Lika med 10 hektar eller 20 fotbollsplaner.

Planerad mark
Framtida planerad industrimark enligt ÖP 2007, Översiktsplanen, är kommunalt: Krönsmon 300 000 kvm och privat: Vimmerby 3:8 m fl 30 000 kvm, Vimmerby 3:333 43 000 kvm och Vimmerby 3:10 100 000 kvm. På Vimmerby 3:321 60 000 kvm är det angivet kommunal/privat. Detta gör tillsammans 533 000 kvm, eller 53 hektar, lika med 106 fotbollsplaner.

Ceosvallen... igen
Vid ett möte nyligen som jag hade med kommunstyrelsens arbetsutskott i Vimmerby nyligen, framfördes klagomål från politikernas sida. Det gällde bland annat min uppfattning att Ceosvallen skulle passa bättre som industriområde än ny framtida fotbollsarena.
Den här frågan är avgjord av politikerna i Vimmerby och av den anledning borde det vara bättre för alla parter att vi går vidare enligt det demokratiska beslut som är taget - det vill säga alternativet fotbollsarena.
Men en av politikerna framförde vid mötet synpunkten att den aktuella marken omöjligen kan användas till ny industrimark. Varför? Jo, för att marken på området, alltså där Bullerby Cup-planerna ligger idag, är alldeles för sank för industriändamål. Och att det skulle kosta offantliga summor att påla upp och fylla upp till rätta nivåer.
Vi kan dementera denna uppgift, även om den kommer från en av de ledande politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott.
Visserligen finns det en markundersökning gjord, men den är gjord på stadsdirektör Inge Salmeus tid i början av 1980-talet och med en utrustning som skiljer sig markant från tillgänglig utrustning idag. Det enda den undersökningen med klarhet visar är att det skiljer mycket mellan olika områden.
Exakt på samma sätt som dagens Södra Industriområde skiljer. På områden vid Bilprovningen krävdes fyllning med 2,5 meter och vid Mek & Maskins nyligen uppförda byggnad tre meter, och vid VTT krävdes också stora insatser.
Det enda vi med säkerhet kan säga är att det är bättre markförhållanden ut mot Björkhaga och Starholmen, där är det på vissa platser fast mark i dager.
Alldeles oavsett vad som byggs på Ceosvallen så krävs en ny modern undersökning, först då kan vi med absolut säkerhet slå fast hur markförhållandena egentligen är. Någon kanske tycker att en sådan borde vara gjord innan beslut om arena, kontra industrimark, tagits. I enda fallet krävs god bärighet för fabriker, i det andra för omklädningsrum, parkeringar och läktare.
Vi kan även konstatera att en ny idrottshall i Vimmerby, som ju föreslås, mellan nuvarande Idrottshallen och Ishallen, ytterligare förstärker intrycket att Lundområdet är Vimmerbys centrum för sport, fritid och rekreation. En tillbyggd matsal, som också diskuteras, skulle därmed kunna tjäna ny idrottshall, med innebandy, bowling, ishockey, tennis med mera, med mera - liksom en ny fotbollsarena.
Detsamma gäller den nuvarande parkeringen, som såväl kvällstid, som under hela sommarsäsongerna, står mer eller mindre oanvänd.

Alf Wesik