Rättviks drömmar om lokal mat är riktiga, men samtidigt så fel

Centerpartiet har en identitetskris. Denna gör sig gällande såväl på det lokala planet som på riksplanet. En självklar fråga för centerpartiet borde vara att jobba för en överlevnad och utveckling av jordbruket.

Ledaren2009-12-04 07:39
Detta är en ledare.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c), jobbar också för detta i olika projekt. Han förklarade nyligen att ett övergripande mål måste vara att ett framtida svenskt lantbruk baseras på marknadslösning, med stabila grundvillkor och goda möjligheter till sund ekonomi. Till skillnad mot dagens situation där olika former av stöd och bidrag grundar verksamheten.
Vi har i dagarna tvingats se oerhört starka bilder i media på när dåliga förutsättningar för bönderna fått katastrofala konsekvenser.
I detta läge borde centern gå ut och sätta ner stöveln i myllan. Sätta stopp för dagens situation där lagen på offentliga upphandlingar får orimliga konsekvenser. Sätta stopp för mat som transporteras orimligt långa vägar, ibland kors och tvärs över hela jordklotet. Sätta stopp för misshandel av råvaror.
Och i en förlängning misshandel av skolungdomar och äldre som via kommunens bespisningsorganisation tvingas äta den här maten. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att ordet skräpmat, med ens har fått en ny betydelse.

Katastrofalt
När så centern kommer med ett förslag i den här riktningen, så tar vi emot det med tillfredsställelse och glädje. En kommun går i bräschen och helt enkelt struntar i att upphandla råvarorna i jätteformat, väljer istället att förse de kommunala köken med lokalproducerade, ekologiska råvaror.
Härligt kvalitetskött, där djuren garanterat haft ett bra liv, där köttet doftar gott, har god smak och erbjuder en fantastisk känsla. Liksom fräscha potatisar och härligt närproducerade ekologiska grönsaker.
Men ändå så fel. Så himla fel.
Ett gott syfte, bra grundtanke - men ett resultat som är i det närmaste katastrofalt.

Kommunal lagård
Det handlar om Rättviks kommun i Dalarna. Det handlar om centerpartiet i kommunen, med kommunalrådet Jonny Jones i spetsen, som istället för partikollegan Eskil Erlandsson skapat en modell som går stick i stäv med marknadslösningar, marknadsekonomi.
Så här är det; Rättvik har ett naturbruksgymnasium. Nu har majoriteten, med Jones i spetsen, beslutat att bygga till gymnasiet med en ny lagård för mjölk och köttproduktion, för 20 miljoner kronor. Målet är att det egna naturbruksgymnasiet ska förse alla kommunkök med kött och potatis och grönsaker. 22 ton kött täcker Rättviks köttbehov per år.
För att klara detta utökas det nuvarande gymnasiet från att ha 40-50 mjölkkor till att få ytterligare 225 mjölk- och köttdjur, samt 200 grisar.
Detta ska ha skett i samråd med lokala lantbrukare, som Jonny Jones, säger. För att kunna föda alla dessa nya djur köper eller hyr kommunen åkermark av lantbrukare. Åkermark som idag ligger i träda.

Ny konkurrenslag
Det låter ju onekligen bra. Mer öppna landskap. Bättre kött, bättre mat. Eller som en av mattanterna i kommunen uttryckte saken;
"Jädrar vad bra det blir, bättre med kött 50 meter härifrån, än från Polen".
Ja, allt detta låter bra. Men strider mot allt vad marknadsekonomi står för. Lantbrukare blir hyreshajar istället för köttproducenter - och kommunalrådet blir storbonde istället för politiker.
Tankarna går mot kolchoser, mot planekonomi och en situation där konkurrensen mellan offentliga verksamheter och privata sätts helt ur spel. Precis tvärt emot den nya lag som nyligen klubbades igenom i riksdagen och som ska börja gälla från årsskiftet.
Den som säger att kommuner och landsting måste sluta konkurrera på ojusta villkor. Den som säger att Konkurrensverket ges möjlighet att ingripa mot offentliga aktörer som bedriver konkurrensbegränsande säljverksamhet.
I Rättviksfallet är det i nuläget visserligen mer av en köpverksamhet, än en säljverksamhet - men konkurrensen sker likafullt med ojusta medel. Om dessa tankar blir verklighet i hela landet, så blir följderna katastrofala.

Ta en annan väg
Centern bör tänka igenom hur partiet istället ska kunna profilera sig i denna oändligt viktiga fråga. För visst måste våra institutionsboende kompisar, likaväl som våra äldre och våra skolbarn få bra mat.
Ett sätt är att kommunerna istället för att köpa in jättestora mängder mat och råvaror vid varje tillfälle , köper in mindre mängder åt gången. Då får alla lokala bönder och mattillverkare chansen att lämna anbud.
Ett annat är att grundläggande faktorer som transportsträckor får ett betydligt högre värde vid jämförelser av anbud, att ekologisk odling får högre värde, liksom kvalitet och dokumenterad djurskötsel.
Först då uppnår vi den idylliska Bullerbykänsla som centerpartisterna i Rättvik eftersträvar, som de jobbar för, men hamnar så jättelångt bredvid. Först då ges lokala, mindre producenter incitament för att ge sig in och konkurrera - och utvecklas, leva på den kunskap de lägger i djurskötseln istället för kunskapen i pappersexercis och bidragsregler.
Det är det sunda bondförnuftet centern och vi måste snappa upp. Ta alla goda tankar och intentioner från Rättvik, men gör om vägen dit.

Alf Wesik