Renovering i Vimmerby för 110 miljoner - nedläggning i Storebro

Olika falla ödets lotter. Hur jag än försöker har jag väldigt svårt att förstå hur resonemanget har gått rent logiskt när politiker i Vimmerby kommun beslutar sig för att föreslå en nedläggning av småskolan i Storebro. Utan att vara någon atomfysiker kan vem som helst räkna ut att besparingen rent ekonomiskt kommer att bli förhållandevis blygsam.

Ledaren2009-03-26 07:27
Detta är en ledare.

Nedläggningshotet presenteras samtidigt som byggkranarna snurrar allt fortare på gymnasiet i Vimmerby. För en kostnad på 110 miljoner kronor. Minst.
Hur har resonemanget gått rent logiskt?
Hur jag än försöker har jag väldigt svårt att begripa att en av Sveriges allra äldsta och förnämsta och namnkunniga Båtbyggarskolor i Storebro återigen är nära grundstötning, när gymnasiet i Vimmerby hävdar förkörsrätt och bara gasar på. Som om absolut inget hänt.
Idag, torsdag, ska politikerna i Teknik- och servicenämnden samlas utanför Skanskas platskontor i Vimmerby för en rundvandring på 110-miljonersbyggplatsen.
Förmodligen kommer politikerna att smackande berömma sig själva och varandra för en utomordentligt genomtänkt mångmiljonsatsning.

Någon måste ta ansvar
Tänk på medan ni vandrar i byggdammet, att eftersom majoriteten av någon anledning vägrar samarbeta i djupare former med grannkommunen i söder, kommer konkurrensen om eleverna att få ingen vinnare, bara två förlorare.
Min rekommendation är att, hur bittert det än må vara, svälja prestigen och bege sig söderut för en uppvaktnings- och försoningstur. Det är endast med ett väl fungerande samarbete som de båda så kraftfullt renoverade gymnasieskolorna kan utvecklas. Och överleva.
På vägen ner till Hultsfred, rekommenderas dessutom ett besök på Storebro grundskola. Jag vet inte om precis allt är helt perfekt på skolan där. Men så mycket vet jag att elever, personal, lärare och föräldrar och grannar är lyriska.
När kommunen funderar på daglig bussning av eleverna morgon och kväll, så är det inget mindre än en demokratisk katastrof. Någon borde inse att måttet är rågat.
En sak är att diskutera sådana drastiska åtgärder när eleverunderlag på en småskola är så litet att såväl pedagogiska, som rent praktiska skäl, motiverar det.
En annan är att skära med inte bara osthyveln, utan hela förskäraren, i en fungerande och bra mönsterskola som Storebro. Nu är det dags att någon tar ansvar för såpass kortsiktiga förslag. Det duger verkligen inte att likt kyrkan, slänga ur sig förslag om kyrkorivningar, bara för att sedan inse att det "nog var fel".
Det duger inte att handskas på det viset med levande människor, de som så gentilt kallas invånare.

Så förtvivlat stort
Tänk också på, när ni förevisas alla flotta bygglösningar, att den kanske mest exotiska och nationellt kända utbildningen inte finns i Vimmerby, utan i Storebro. Vad sker där, är det månne så att den utbildningen helst av allt ska gömmas och glömmas, så att även den kan läggas ner?
Ge den åter namnet Storebro Båtbyggarskola och gör en marknadsföring av skolan, värd namnet, så är jag helt övertygad om att det finns en framtid för den.
Det är i alla fall beskedet jag fått på båtmässor i såväl Göteborg som Stockholm.
Teknik- och servicenämnden ska senare under dagen diskutera kostfrågan i Vimmerby kommun. Återigen ett råd; res er från sammanträdesbordet och res ut till skolan i Storebro, där finns ett mönsterkök, som borde tjäna som förebild för alla ansvariga inom kostorganisationen.
Det finns absolut ingen anledning att dra på så förtvivlat stort, med precis allting. Som om Vimmerby vore en storstadskommun.
Det duger gott med det lilla, personliga, så väl fungerande köket. Det duger så gott med den lilla, personliga och fungerande småskolan. Det fungerar så gott med den lilla, personliga och fungerande kyrkan.

Alf Wesik