Rimligt med skattehöjning

Politikerna i såväl Vimmerby som Hultsfred brottas med stora ekonomiska bekymmer för att klara den kommunala verksamheten. I båda kommunerna har man i år tvingats ta beslut som sätter djupa spår i verksamheten och det finns tecken som tyder på att fler nedläggningar och omflyttningar kan bli ett måste.

Ledaren2004-05-28 23:49
Detta är en ledare.

Saken blir ju inte bättre när regeringen, under pågående budgetår, drar ned på statsbidraget.
Årets bokslut i Vimmerby kommer att visa ett underskott på cirka 15 miljoner kronor Dessutom behövs pengar till att amortera av lånen som nu närmar sig 300 miljoner kronor.
Hultsfred sitter i ungefär samma båt och kan knappst skära ned verksamheten mer för att fortsätta ge en bra service till invånarna.

Dags lägga ramar
Redan om några veckor lägger kommunstyrelsen i Vimmerby fast nästa års ekonomiska ramar för förvaltningarna. De tunga förvaltningarna som sköter omsorgen om barn och gamla och skolorna har i år tagit beslut om stora förändringar, allt för att försöka hålla sig inom sina respektive ramar.
Men inom omsorgsnämnden verkar det svårt. Trots neddragning i verksamheten med en bra bit över tio miljoner kronor fortsätter man att visa röda siffror.
Samtidigt vet man att Vimmerby, jämfört med övriga kommuner i landet, lägger färre kronor på omsorgen än genomsnittet. Det finns således en gräns där det inte går att dra ned verksamheten mer.
Att kalla det besparingar är felaktigt. Besparing är när man lägger undan pengar för att ha vid ett annat tillfälle.
Här läggs inget undan och man kan gott kalla det för sitt riktiga namn - neddragning.

22 miljoner i Vimmerby
I detta läge kan det vara på sin plats att diskutera en skattehöjning. En krona mer i skatt innebär för Vimmerbys del en inkomstförstärkning på cirka 22 miljoner kronor.
Om politikerna väljer en skattehöjning är det dock viktigt att man använder dessa pengar på rätt sätt. Pengarna får absolut inte användas till personalförstärkningar, eftersom det innebär högre kostnader även framledes.
Pengarna måste i stället användas till att slå vakt om den verksamheten man klubbat, utan utökningar.

Förståelse
En skattehäjning på en krona i Vimmerby skulle inte möta något större motstånd av de som ska stå för "fiolerna". Alla Vimmerbybor är så medvetna om kommunens ekonomiska läge att man är villiga att betala den här extrakronan för att klara en bra kommunal service.
Samma är föhållandet i Hultsfred. Här behövs också en inkomstförstärkning. Kommunpolitiker kan idag inte förlita sig på att staten ska träda in och hjälpa till.
Kommunpolitikerna måste ta ett eget ansvar för det de valts att ta beslut om.

Rolf Johnzon
Läs mer om