Rosander och Glennfalk kryssade sig till toppen

Lokalt sett kan vi se att valutgången präglas av missnöjen i Hultsfred och Vimmerby. I Hultsfred är det framför allt skoldiskussionen i Virserum och de styrande socialdemokraternas hårdnackade motstånd till nya företeelser i samhället, som exempelvis friskolor, som nu slår dem emot. Vad hjälper det att vänsterjabba när man möts av en klockren höger?

Ledaren2010-09-28 06:38
Detta är en ledare.

Virserumsborna höll inte tillbaka på sitt missnöje, utan lämnade s-partiet i klasar. När sedan Hultsfredsbor, och andra kommuninvånare, spädde på med missnöje kring festivalfrågorna, och kommunens engagemang i dessa, så blev nederlaget totalt.
Nu tar alliansen över styret i Hultsfred och centerpartiet är stor vinnare. Förmodligen har skolfrågan i Virserum även spillt över på centerns Lars Rosander - eftersom han var hårt engagerad i skolfrågan - som fått fler personkryss än partiets tidigare kommunalrådskandidat Per-Inge Pettersson. Men här finns även kristdemokraterna med sin kandidat till posten, Åke Nilsson.

Muckade med alla
I Vimmerby kan vi se något mycket intressant. Förmodligen en av de snabbaste och mest klockrena politiska karriärer som upplevts.
Inte bara i Vimmerby, eller i Småland, utan i hela landet. Varför?
Jo, därför att Micael Glennfalk från den dag han bestämde sig för att ge sig in i den politiska leken, för cirka ett halvår sedan - har givit allt. Som alltid. Han har debatterat åt alla håll och kanter, författat program, gjort uttalanden, stämt upp samarbeten med Hjalmarsson i Västervik, träffat Fredrik Reinfeldt och verkligen utmärkt sig.
Från en redan tidigare ganska färggrann figur, har han blivit självlysande. Och det har betalat sig.
Vimmerbyborna har kryssat Micael så till den milda grad att Sverige knappt sett maken.
Han har mycket skickligt balanserat på slak lina. Han har inte bara utmanat, och muckat med de politiska motståndarna på andra sidan gatan - han har även muckat med de egna.
Han har lyckats med det delikata konststycket att kritisera såväl sitt eget parti, som de andra allianskollegorna i Vimmerby, som de rödgröna, men ändå lyckats vinna i alla läger.
Men nu börjar snart allvaret för Micael Glennfalk. Smekmånaden gentemot väljarna går mot sitt slut, nu är det verkstad som gäller, inte bara en massa snack.
Utmaningen blir att hålla isär Kruse och Glennfalk och Björkbacken och Stadshuset. Vi vill se lyckliga slut både här och där.
Jag tror att Micael Glennfalk kommer att klara av även detta, men det kommer givetvis bli bakslag på vägen.
För Per-Åke Svensson (C), är situationen mindre lustig. Trots att han enligt de flesta bedömare, och antalet avgivna personröster, gjort ett bra jobb under sin period som kommunalråd - så blir sejouren rekordkort.

Alf Wesik