Ryktet om Gullringens död är betydligt överdrivet

Rubrik på sidan fyra i gårdagens tidning; "Arbetsförmedlingen ser ljuspunkter på svag arbetsmarknad". Inget märkligt med den rubriken. Om det inte hade varit för artikeln i toppen på samma sida; "Nära 80 nya jobb i Gullringen".

Ledaren2010-01-23 05:05
Detta är en ledare.

Jodå, så kanske man kan uttrycka saken, som arbetsförmedlingen gör. Okej, Arbetsförmedlingen visste vid tiden för intervjun inte vad som komma skulle i Gullringen, senare samma dag.
Men nu får Arbetsförmedlingen glasklart besked. Liksom alla Gullringsbor och alla kommuninvånare. Det är ju helt fantastiskt att Skanska tagit beslut om en sådan investering i lilla Gullringen.
Helt klart är att satsningen grundats i ett par viktiga saker, för det första finns ett i generationer uppbyggt träindustrikunnande i Gullringen, och för det andra har Gullringshus, allt sedan företaget upphörde med sin husproduktion, att underhålla de redan sällsynt perfekta fabrikslokalerna.
Sedan betyder det naturligtvis mycket att ortsnamnet Gullringen smäller högt i husbyggarbranschen, ja - i hela Trä-Sverige.

Stor etablering
Om vi ska sätta Skanskas satsning på en helt ny småhusfabrik i Gullringen i ett sammanhang, så kan den jämföras med Arlas etablering i Vimmerby. Vi ska naturligtvis inte ställa några nyetableringar mot varandra, aldrig någonsin - men vi kan ändå konstatera att det fortfarande pyr av mänskligt liv i småorterna runt om i kommunen.
I Gullringen bor i runda slängar 500 personer, i Vimmerby 8 000, det vill säga 16 gånger fler. En etablering om 75 personer i Gullringen innebär med det sättet att räkna 1 200 i Vimmerby centralort.
Exakt alla samhällsfunktioner behöver faktiskt inte koncentreras till Vimmerby. Ryktet om Gullringens död är betydligt överdrivet.
När KY-utbildningen läggs ner i Fredensborg i Storebro, för att i en annan form återuppstå i Focushuset i Vimmerby, så är det självklart anmärkningsvärt. Likaså att Båtbyggarskolan i Storebro, med sin breda träutbildning i världsklass, slaktas till förmån för andra utbildningar vid gymnasiet inne i Vimmerby. Anmärkningsvärt.
Det är vidare högst märkligt att infrastruktur- och exploateringsatsningar kan genomföras i Vimmerby för xxx antal miljoner, samtidigt som kommunens största privata industri, Metallfabriken Ljunghäll AB, inte ens kan få en ny infart.
Jodå, jag vet, "det är inte kommunens sak utan Vägverkets". Skäms, jag vill inte höra detta mantra varje gång.., arbetstillfällen och hela samhällsapparatens utveckling är Vimmerby kommuns angelägenhet. Punkt.

Kompetensbrist
När nu Skanska inom samarbetet med Ikea och BoKlok-projektet informerar om etableringen, som ska ge 35 tjänstemän och 40 yrkesarbetare jobb under 2010 - förväntar jag mig en hundraprocentig uppbackning från kommunens sida.
Inga nya undanflykter, inget nytt struntprat om att utbildningar och elever och bostäder ska flyttas till centralorten.
Att kommunen servar Gullringsföretaget, fast på distans, från centralortens horisont.
Som ett brev på posten kunde vi i veckan läsa i pressen att estetiska utbildningar i och för sig är finfina, men att de knappast ger några jobb. Likaså är det tufft att få jobb efter att ha gått barn- och fritid - liksom det är svårt att hitta jobba efter många teoretiska utbildningar.
Dock är det utomordentligt stor chans att fixa ett stadigt och säkert jobb får alla som gått något praktiskt program, som bygg- och träprogram. Som exempelvis Båtbyggarskolan i Storebro.
Jag råkar veta att de engagerade lärarna på skolan kollat upp vad som hänt med alla elever som gått skolan genom årens lopp - i princip varenda elev har fått ett bra jobb med Båtbyggarskolan som grund, många har startat egna företag, och många är idag mycket framgångsrika industriledare.
Det är absolut inte skolan och utbildningen som brister när det nu saknas nya elever, det är hos gymnasiet som kompetensen saknas. Betyg: Streck och kvarsittning.

Tänd upp istället
I Gullringen finns långt framskridna planer formade bland annat av Gullringens GoIF i syfte att blåsa ny vitalitet i bygden, att skapa ännu bättre förutsättningar för att växa upp, arbeta och bilda familj.
I planerna ingår inte bara satsningar på själva fotbollen, här ingår även satsningar på förskoleverksamhet, fritidsverksamhet - samt det kanske viktigaste, en satsning på KY-utbildning i Gullringen.
Eftersom Skanska bygger hus som i princip byggs färdiga inom fabriken i Gullringen krävs personal som inte bara är duktiga snickare, utan även mattläggare, rörmokare, målare, kakelsättare. En sådan utbildning skulle kunna ordnas i samarbete med Skanska.
I planerna finns utöver detta tankar på nya attraktiva äldreboenden centralt - bara ett stenkast från befintlig golfbana, tennisbanor, simhall och centrum med butik och restaurang. Här skulle även rymmas uppförande av BoKlok studenthus för de elever som går på KY-utbildningen.
Nappa på de här friska idéerna, agera i en anda där hela kommunen skapas möjlighet att överleva. Tänd upp småsamhällena, istället för att släcka ned dem.
Se där, inte bara en liten ljuspunkt, utan ett stort ljushav.

Alf Wesik