Samarbete oftast att föredra före tungrodda sammanslagningar

NÀr vÀnsterns Lennart Beijer i Hultsfred i tidningen torgför sin önskan och sin idé om att Hultsfreds och Vimmerby kommuner borde slÄs samman till en enhet kÀnns det nytt och frÀscht. Men ÀndÄ inte.

Ledaren2010-05-26 06:39
Detta Àr en ledare.

Tanken har naturligtvis förts fram tidigare, inte minst frÄn Beijer - men motstÄndet har alltid varit kompakt. Vissa argument som inte hör hemma pÄ en demokratisk agenda har ocksÄ hörts nÀr frÄgan diskuterats.
Jag förstÄr inte riktigt varför en dylik sammanslagning alltid vÀcker sÄna mustiga kÀnslor. Det Àr nÄgot nedÀrvt i generationer som pÄ ett ytterst primitivt sÀtt gör sig pÄmint, som poppar upp till ytan varje gÄng sammanslagningar kommer pÄ tal.
Av just den anledningen tycker jag att det vore att gÄ ett steg för lÄngt med en ren sammanslagning av kommunerna. Visst Àr det som Vimmerbybo frestande att vips fÄ en egen elitserieklubb i speedway i den egna kommunen - och visst mÄste varje Hultsfredsbo kÀnna en glÀdje att hemmaföraren Calle Bjerkert vann NovemberkÄsan i fjol.
Men ÀndÄ - nytt och frÀscht, men ÀndÄ inte.
Ännu viktigare Ă€n den kĂ€nslomĂ€ssiga barriĂ€ren, Ă€r avsaknaden av praktiska vinster med en sammanslagning.
Jag hÄller givetvis med om att de tvÄ kommunerna var och en för sig Àr i minsta laget. Jag hÄller med om att större enheter i vissa lÀgen skapar mer kraft, mer tyngd - men ÀndÄ inte.

Samma innehÄll i nytt fodral
Grunden för alla sammanslagningar, av vilka slag de Àn Àr, Àr att skapa samordningsvinster och -fördelar. Inom privat förvaltning i allmÀnhet och inom offentlig förvaltning i synnerhet - tenderar dessa förvÀntade vinster och fördelar att rinna ut i sanden och efter ett tag inte mÀrkas alls.
I mÄnga fall har vinsterna och fördelarna förbytts till förluster och nackdelar.
Anledningen Àr helt enkelt att vi mÀnniskor gÀrna stÄr oss sjÀlva nÀrmast. Vi ser till vÄra egna revir och har ytterst svÄrt att slÀppa till, att ge efter - att tÀnka om. Det Àr lÀtt att fastna i vanor och rutiner och samtidigt mycket svÄrt att tÀnka om.
Vi har det vi har och kÀnner en osÀkerhet inför det nya.
NÀstan alla sammanslagningar ser bra ut pÄ papperet. Rent teoretiskt kan exempelvis administration och byrÄkrati minskas.
I verkligheten lever de gamla organisationerna kvar. Samma innehÄll i nytt fodral, med nytt utseende, nytt namn - men ÀndÄ samma gamla rutiner. Lika kostnadskrÀvande.

Köp en och fÄ tvÄ
Det Àr huvudskÀlet till att en sammanslagning Àr en chimÀr, alltsÄ nÄgot som bygger pÄ en feltolkning av verkligheten.
Det Àr skÀlet till att Lennart Beijers pÄnyttfödda utspel om sammanslagning inte bör genomföras.
Men dĂ€remot vĂ€cker hans idĂ©er den evigt slumrande frĂ„gan om samarbete till liv. Ett ökat samarbete mellan kommunerna Ă€r inte bara önskvĂ€rt utan en nödvĂ€ndighet. KommunalrĂ„det i Vimmerby, Per-Åke Svensson (c), kommenterade i denna tidning Beijers tankar och sĂ€ger att sammanslagning inte Ă€r aktuell, men att ökat samarbete vore bra. Han beskrev ocksĂ„ flera verksamhetsomrĂ„den dĂ€r samarbeten redan inletts.
Helt rÀtt, Svensson. Det Àr sÄ vi ska kunna effektivisera organisationerna. I bÄda Hultsfred och Vimmerby.
PÄ det sÀttet nÄr vi fördelarna, utan att blanda in sammanslagningens förbannelse. Det mÄste finnas mÀngder med omrÄden dÀr samarbeten ska kunna utvecklas.
SjÀlv gillar jag ocksÄ tanken pÄ att Hultsfred och Vimmerby kommuner gör en lÄngsiktig gemensam avsiktsförklaring - dÀr framtida tunga investeringar ska kunna samordnas, och delas upp sinsemellen.
AvstÄnden mellan kommunerna, Ätminstone centralorterna, Àr inte större Àn att massor av tunga och dyra anlÀggningar skulle kunna delas upp. RÀttvist sÄ alla blir nöjda. Köp en och fÄ tvÄ.
Om vi överför de tvÄ milen till en större stad, som exempelvis Linköping - sÄ Àr det ju detsamma som avstÄnden mellan olika Àndar av stan.
Ett exempel Àr kulturomrÄdet. Varför ser man sÄ sÀllan Vimmerbybor pÄ ett kulturevenemang i Hultsfred, och vice versa?
I Linköping Äker intresserade gÀrna frÄn ena sidan stan till det andra, för ett bra arrangemang, men Hultsfredsbon Äker inte gÀrna till Vimmerby.

Turistmagnet i vÀrldsklass
Men inte bara kommuner mÄste vara mer vakna för samarbete. Det gÀller hela samhÀllet idag.
Vi kan inte fortsÀtta med den nuvarande trenden att varje privatanstÀlld förutom sin egen lön ska tjÀna in fler och fler offentliganstÀlldas löner, och bÀra mer och mer av det offentligas utgifter.
Av den anledningen Àr jag emot tanken pÄ kommande storregioner, som av nÄgon anledning helt har fallit bort i valdebatten.
Jag tror att dessa nya regioner bara blir ytterligare byrÄkratiska kolosser, likt regionförbunden. En massa nya tjÀnstemÀn, en massa ny byrÄkrati - men tyvÀrr med all den gamla bevarad, som ytterst ovilligt lÀmnar sina uppgifter ifrÄn sig.
PÄ tal om samarbete, sÄ noterar vi att Ulrica Messing, Àr ny ordförande till det icke lÀngre kommunaÀgda Astrid Lindgrens VÀrld. Det Àr intressant dÀrför att det alltid Àr trevligt nÀr ett sÄ duktigt före detta statsrÄd kommer Vimmerby och vÄr region lite nÀrmare - men ocksÄ intressant eftersom hon Àr gift med Torsten Jansson, superentreprenören som under sitt hÀgn har bland annat New Wave Group och Kosta Boda koncernen.
Det öppnas sÄledes dörrar för ytterligare fördjupat samarbete mellan glasets rike och Astrid Lindgrens rike.
Redan tidigare finns samarbeten "rikena" emellan - men i och med att det numera rör sig om tvÄ helt fristÄende privata bolag sÄ kan det utvecklas ytterligare. Utan kommunal byrÄkrati, utan kommunala lagar som mÄste följas, utan krav pÄ politisk majoritet.
Att ALV Àr en fantastisk anlÀggning vet vi sedan tidigare - och nu vet vi ocksÄ att Kosta har blommat upp nÄgot alldeles enastÄende med det otroligt sevÀrda Glashotellet, tillsammans med sina butiksgallerior.
Det kan med fördjupat samarbete bli en turistmagnet i vÀrldsklass. Men sammanslagning - nej, tack.

Alf Wesik
LĂ€s mer om