Samband mellan SD och Trump, Sverigebild och moderat störtdyk

Kära nån, det trodde jag väl aldrig att jag skulle behöva säga, men visst är det så att president Donald Trump har rätt.

Ledaren2017-03-11 07:21
Detta är en ledare.

Ja, är han talar om tillståndet i Sverige. Han har rätt i sak, men fel om orsak och verkan.

Trump verkar för övrigt vara en ytterst komplicerad person. Som när han 1987 i sin bok "The Art of the Deal", hävdade att han var värmlänning från Karlstad. Det visade sig istället att han härstammade från Kallstadt i Bad Türkheim i Tyskland, inte Karlstad i Värmland.

Det passade bättre för såväl faderns affärer, som Donalds dito, att ha ett svenskt ursprung, än ett tyskt.

Likafullt kan vi konstatera att det är en hög kriminalitet i Sverige för tillfället. Jag varken vill eller kan göra någon analys av varför det för tillfället verkar vara extra grovskurna nyheter som kablas ut i media. Om granatattacker, gängkriminalitet, om våldtäkter och sexuella övergrepp.

Vi kan se att antalet dödsskjutningar ökat drastiskt. På senare tid har vi tvingats konstatera att antalet är på toppnivå.

Saknas resurser

Denna allra grövsta kriminalitet oroar människor. Allra mest, faktiskt. Det visar en undersökning som SR Ekot redovisar. Och det är inte så lustigt när det bara under de senaste dagarna varit fem dödsskjutningar och ett knivmord.

Under 2015 dog 103 personer i Sverige genom mord eller dråp. Siffran för 2016 är inte klar, men allt tyder på en ökning och starten på 2017 är alarmerande.

Och exakt nu, samtidigt som detta skrives, exploderar en bomb i Stockholm.

Att i detta läge som regeringen, lägga så mycket kraft på att bemöta Sverigebilden i USA, och så lite på akuta åtgärder för att hejda utvecklingen på hemmaplan är inte okej.

Det råder ingen tvekan om att det saknas resurser. Inte för att gå i svaromål mot Trump, men för att stävja den grövsta kriminaliteten.

Symbolpolitik

Vi kan i sammanhanget konstatera att de senaste dagarnas opinionsundersökning från Demoskop beställd av Expressen, visar endast en marginell uppgång för Sverigedemokraterna.

Men stödet för moderaterna fortsätter att störtdyka, som det gjort sedan Kinberg Batra började flirta med Åkesson. På bara en månad har mer än tio procent av väljarstödet försvunnit, från 18,5 till 16,6 procent av väljarnas röster.

Mer än var tionde sympatisör alltså. På en månad. Och nästan var tredje väljare, sedan affären med Åkesson inleddes.

Demoskop meddelar att det är centern som vinner ungefär lika mycket som moderaterna tappar. Centerns Annie Lööf tog tidigt avstånd från alla eventuella SD-samarbeten och har nu historiskt höga 12,1 procent.

Om vi knådar en smet av plus och minus, av Kindberg Batra, Lööf och Åkesson, och kryddar med Trump och kriminalitet och Sverige så kan vi åter konstatera att han visst har rätt, Donald.

Men bara i sak absolut inte när det gäller orsak och verkan.

Det är hög tid att regeringen inser detta faktum. Det är mer än hög tid att ta människors oro på fullaste allvar.

Dags att lägga symbolpolitiken åt sidan, Löfven och Ygeman, dags att beordra riktiga åtgärder.

Läs mer om