Sammanslagen organisation för alla Lindgren-frågor allt viktigare

Det kan tänkas att jag har fel. Det kan tänkas att Vimmerby kommuns senaste satsning i Astrid Lindgrens anda - det så kallade Näs-projektet, kan bli en succé och en tillgång. Det kan mycket väl tänkas.

Ledaren2005-02-19 05:16
Detta är en ledare.

Men i dagsläget verkar hela projektet kämpa i en ordentlig motvind. De stora stormarna i Småland har tack och lov lagt sig, men i Vimmerby blåser det fortfarande kraftigt. Astrid Lindgrens minne och förtjänster ska alla svenskar vara tacksamma för, och särskilt vi boende i författarens hembygd och födelsestad.
Att skapa olika verksamheter som främjar och utvecklar Astrid Lindgrens tankegångar kan naturligtvis aldrig vara fel. Särskilt som alla hennes formidabla tankekrumbukter drar turister från när och fjärran, och förmodligen kommer att göras så i en lång, lång framtid.
Vi har på denna plats i tidningen efterlyst en sammanhängande, enhetlig, kommunal organisation, för att ta hand om alla frågor rörande Astrid Lindgren och hennes arv i vår stad. Kravet på ett sådant upplägg är mer aktuellt än någonsin, nu när det visar sig att kommunens ledande politiker och tjänstemän verkar ha mycket svårt att hålla reda på båda sig själva och andra inom de olika projekten.

Dimridån ligger kvar
När den kanske tyngsta samarbetspartnern i Näs-projektet, Linköpings Universitet, backar och förskräckt uppfattar situationen som i det närmaste ohållbar, måste självfallet kommunen agera omedelbart. Någon betänketid krävs inte. Samarbetet måste räddas och alla olika viljor måste jämkas och beslutas.
Vår tidnings reporter Annica Högberg har jobbat med att försöka reda ut alla turer i det halvspruckna samarbetet mellan Näs-ledningen, med intendenten Lena Törnqvist och kommundirektören Mats Sjöberg i spetsen, men det har varit svårjobbat. Ingen vill eller törs nämligen uttala sig i ärendet.
Efter mycket om och men tog visserligen kommunchefen Mats Sjöberg bladet från munnen - men svaren han gav skingrade knappast dimridån kring projektet.
Jan Paul Strid, professor vid institutionen för språk och kultur får medhåll av kollegan, prefekten vid samma institut, Wolfgang Schmidt - när de pekar på samarbetsproblem med intendenten Lena Törnqvist.
Ansvaret vältras över
Ingen förutom de direkt inblandade vet exakt vad som har sagts och vem som är skyldig till vad. Men vad som är oroande är att Törnqvist vägrar uttala sig. När kommunens företrädare vägrar kommentera ett samarbete med ett universitet, som är på väg att haverera, ja - då är det sannerligen anmärkningsvärt. Samarbetet med universitetet verkar nämligen vara i det närmaste en förutsättning för projektets framgång.
För kommunledningen gäller det att lägga mer festliga uppgifter åt sidan och även ta tag i problemen. Bygger Schmidts och Strids upprörda känslor på missuppfattningar, så måste de snabbt rättas till och bibringas riktig information. Är Törnqvist ett praktiskt problem så måste kommunledningen agera.
Dela visionen på mitten
Bäst för Vimmerby kommun hade det varit om en övergripande organisation tagit hand om ärendet och försett det med den fogmassa som krävs för att täta sprickorna. Som det är idag vältras ansvaret från person till person - och inget sker.
Universitet och högskolor står naturligtvis inte på kö för att hjälpa Vimmerby att utveckla kultur och turism.
I framtiden kommer Vimmerby att översvämmas av olika praktiska frågor som på ett eller annat sätt har med Astrid Lindgren att göra. Ibland kommer det att handla om kulturärenden, ibland om trafikfrågor, ibland om nybyggnationer, ibland om turistfrågor och ibland om personalärenden. Att olika förvaltningar ska ha ansvar varje gång, att de dels ska försöka ta ett beslut som gynnar dem själva, men samtidigt inte missgynnar övrig verksamhet, förefaller fel. Förmodligen omöjligt.
Nej, Näs-projektet visar att vi genast behöver en särskild Lindgren-förvaltning i Vimmerby. Varför inte kapa Vision Vimmerby tvärs av och göra ena halvan till Astrid-förvaltning? Den andra halvan kan ju för all del fortsätta att ragga företag. På detta sätt skulle inte skattebetalarna drabbas av ytterligare personalomkostnader. Till Astrid-förvaltningen ska också bifogas adjungerade medlemmar, som representanter för den privata turistnäringen, samt handeln i Vimmerby.

Alf Wesik
Läs mer om