Sänk alkoholskatterna på öl och vin. Och sprit

Det är väldigt lätt att snöa in på gamla vanor. Särskilt i dessa dagar. Det är väldigt lätt, efter decenniers hjärntvätt, att förledas tro att den inslagna vägen är den rätta. Att det inte finns några alternativ.

Ledaren2007-02-23 07:58
Detta är en ledare.

Av den anledningen är det mycket stimulerande att se och höra personer som vänder upp och ner på begrepp, personer, som ställer saker och ting på huvudet och försöker få oss att förstå det otroliga.
När det gäller alkoholskatterna gör man det enkelt för sig, och sitt eget samvete, att stämma in i den första anblickens självklara sanningen - den att höga skatter och höga priser automatiskt medför att folk köper mindre mängd alkohol. Att sänkta priser gör att folk köper mer.
Nja, man gör det som sagt mycket enkelt för sig, om man följer den sanningen. Om man följer storebrors predikan och om man följer den enkla vägens politik.
Men i detta fall finns det mer parametrar än prisnivå och köplust enbart. Här finns det marknadskrafter, här finns det vinstintressen, här finns det lättförtjänta pengar att hämta för alla som saknar skrupler.

Uppfriskande
Av den anledningen är det bara tröttsamt att höra en hel bunt politiker tjata mantrat om och om igen att höga skatter ger mindre inköp och mindre alkoholskador. Av den anledningen är det verkligen uppfriskande att höra en sån person som socialdemokraten och utredaren Kent Härstedt när han i alkoholförselutredningen föreslår en kraftig sänkning av skatterna på öl och vin. Därför är det uppfriskande att höra Verdandi stämma in i förslaget att sänka skatterna på öl, vin och sprit.
Verdandi bildades 1896 som en proteströrelse mot sociala orättvisor och missförhållanden i samhället. Inte minst var det i form av en protest mot den traditionella nykterhetsrörelsen och den rådande samhällssynen som gjorde den enskilde ensam ansvarig för sitt missbruk. Istället för att se till omänskliga levnadsvillkor, fattigdom, otrygghet och andra saker som kunde vara bidragande orsaker.
Precis så måste vi se på problemet idag. Vi kan konstatera att nuvarande politik inte håller måttet. Häromdagen kom förslaget från några riksdagsledamöter, med moderaten Lennart Hedquist i spetsen, ordförande i skatteutskottet, att vi måste sänka skatterna på öl och vin, men att istället höja dem på starksprit.
Tänk så himla rätt. Och tänk så in i hundan fel. På en och samma gång.
Förlorad kontroll
Varje gång någon kommer med ett förslag om förändringar av alkoholskatter har det kommit en massa nej som svar, ofta utan att den som nejar ens har kikat på förslaget.
Jamen, hör här; 19 procent av de alkoholdrycker - omräknat till ren alkohol - som konsumeras i Sverige har köpts utomlands. Ytterligare tio procent är smugglat. Tre flaskor av tio är varken köpta på systemet eller på restauranger. De har av skatteskäl antingen förts in fullt lagligt, eller också illegalt.
Endast 52 procent av all alkohol som konsumeras i Sverige har passerat Systembolagets diskar. Det är alltså inte längre Systemet som har kontroll över drickandet i vårt land. Det är smugglarna och alla spritresenärer som har kollen, och många av dem är istället sålda utan någon som helst kontroll i något garage, eller från bakluckan på någon bil.
Slå undan benen
Tyvärr har statsminister Fredrik Reinfeldt agerat korkat genom att påstå att en skattesänkning ej är finansierad i statsbudgeten. Det är också ohållbart att som Reinfeldt skylle på att den förra regeringen inte gjort något.
Det är nu vi måste försöka något nytt. Nuvarande alkoholpolitik är körd i botten. För att 1) få tillbaka kontrollen till Systembolaget måste vi göra Systembolaget konkurrenskraftigt, det vill säga sänka priserna, gentemot gränshandlarna i Puttgarten och 2) se till att Sverige får del av alla skatteintäkter, och detta genom att inköpen görs här hemma.
Enda sättet är att bryta gammalt tänkande. Vi måste kraftigt sänka skatten på öl och vin - där håller vi med Hedquist, men även på sprit - och där motsätter vi oss kraftigt Hedquist skattehöjarförslag. Vi måste slå undan benen för spritprofitörerna - inte ge dem en knuff framåt.

Alf Wesik