Satsa gärna på nya företag, men glöm aldrig de befintliga

Tomt på gatorna idag? Lite folk ute? Det kan bero på att de är hemma och letar slipsar och scarvesar. De putsar skorna, vässar klackarna och laddar för tidernas fest i Vimmerby. Ikväll torsdag samlas nämligen små och stora företagare i Mässhallarna i Vimmerby för att utse Årets Företagare, Årets Vimmerbybo och Årets Nyföretagare.

Ledaren2007-03-29 07:05
Detta är en ledare.

Festen har arrangerats under några år nu och intresset ökar för varje gång. Och det är bra. Det är just vid liknande tillfälle som problem, tankar och önskemål kan ventileras på bästa sätt - över en god bit mat, i trevligt sällskap och under väldigt otvungna förhållanden.
Företagarna får på denna fest sällskap av kommunrepresententer och folk från andra organisationer och branscher.
Mitt råd till er företagare är att samla er under maten och sedan vid det efterföljande kaffeminglet dyka på era politiker och era kommunala tjänstemän och kräva av dem att få ett ökat inflytande över er situation.
Idag har vi i många svenska kommuner ett läge där olika näringslivsavdelningar - nästan alla skattefinansierade av bland annat företagarna i aktuell kommun - lägger ner mycken möda och stort besvär för att ragga nya etableringar till orten. De raggar nya konkurrenter helt enkelt.
Det är absolut inget fel i det - vi måste stimulera konkurrens och vi måste låta marknadens villkor styra. Bäst och smartast vinner.
Men personligen tror jag att enklaste sättet att skapa fler sysselsättningstillfällen, är att bättre serva de befintliga företagen. Stora som små, helt oavsett bransch.

Bedrövlig situation
Det ligger i sakens natur att fester som denna vänder sig till redan befintligt näringsliv. Många kommer att vara på plats och därför finns nu en bra chans att "lobba" en smula.
Passa på när kommunalrådet och kommunchefen har en smarrig snitt i munnen. Det tvingar dem att vara tysta en stund - att bara lyssna.
Säg till dem, till exempel, att näringslivet - ja, egentligen alla som driver egen verksamhet, från enmans- till storföretag - skulle vilja att kommunen anställer en person som har som enda uppgift att från det att han stämplar in på morgon, till dess att han går hem på kvällen, helt utan debitering hjälpa företagen att fixa alla tillstånd som behövs, hjälpa dem med alla formulär som ska fyllas i, med att fixa bygglov, upprätta marknadsundersökningar, ordna alla tillstånd, hjälpa till att ragga personal etcetera, etcetera. Han måste besöka minst ett företag varje dag för att fråga ledningen om med vad han kan stå till tjänst.
Det borde vara den allra bästa investeringen i kommunal personal, som kommunen har gjort på länge. Det borde vara en oerhört snabbt hemräknad investering. Glöm för all del inte att ragga nya företag till vår kommun - men koncentrera er i första hand på redan befintliga verksamheter.
Det räcker med att varje enskilt företag anställer ytterligare en person vardera, för att det ska likställas med? Med... Ja, jag har inte en aning, men många blir det. Oerhört många blir det.
Och följdeffekterna lär inte låta vänta på sig. Det blir ett ökat elevunderlag till våra skolor, ett ökat tryck på byggandet av bostäder och lokaler, och många, många sköna slantar i form av statsbidrag för den kommunala förvaltningen. För kommunens ekonomichef att håva in.
För att inte tala om det allra mest självklara - en betydligt mer kraftfull skatteintäkt.
Och ni företagare, puffa samtidigt för industrilokalsbyggnationer. Nuvarande situation vad gäller exploaterad industrimark, industrilokaler i olika storlekar och former - är minst sagt bedrövlig.
Nytt industriområde
Precis som min vän, framlidne disponent Ivar Gustafsson i Storebro, sade; bygg lokaler om 100 kvadrat, 200 kvadrat och 400 kvadrat. Hyr till en början ut dem till hugade nyföretagare för självkostnadspris, och sälj dem sedan efterhand. Bygg dem så smarta att de med enkla medel kan fördubbla ytorna till 200, 400 eller 800 kvadrat.
Vi saknar halvfärdiga lokaler, som kan anpassas helt efter önskemål, vi saknar helfärdiga lokaler, att blixtsnabbt flytta in i, vi saknar ofärdiga lokaler, där entreprenören själv får välja färg, form och storlek. Vi saknar industrihotell där serviceföretag och andra kan hyra ett kontor, två kontor, eller en hel avdelning.
Vi saknar ett helt nytt industriområde. Som helst bör byggas på Ceosvallen!
Försök få med det sista också, innan snittarna är helt tuggade och svalda. Och alla ni vinnare av någon Årets-kategori.
Grattis, det är ni oändligt mycket värda!

Alf Wesik