Satsa på landsbygdsutveckling, se där - ett tips till alla politiker

Visst vore det behändigt. Hoppa på pendeltåget i Vrångfall, med avgång var 20:e minut. Kliva av vid stationen Majeriet i Frödinge och efter några ärenden ta tunnelbanan till Vimmerby och stationen Idrottshallen. För att efter någon timme i bowlinghallen ta tunnelbanan igen till centralstationen Resecentrum, byta tåg för att åka en station till Rönnbärsgatan, handla lite mat och sedan ta pendeln till Pelarne och station Kyrkan. Visst vore det elegant att senare på kvällen ta sig hem igen till Vrångfall via ett snabbstopp vid station Båtbyggaren i Storebro.

Ledaren2005-03-02 08:00
Detta är en ledare.

Behändigt, alla gånger. Miljövänligt, javisst. Smidigt, jodå. Men tyvärr, tyvärr - en omöjlighet. Vi kan härmed upplysa Stockholmsbaserade politiker och tjänstemän om att det icke finns någon tunnelbana i Vimmerby kommun. Inte något pendeltåg, heller.

Allt tuffare tider
Varenda barnfamilj i kommunen vet av bitter erfarenhet att bilen faktiskt är det enda alternativet. För att ta sig till och från jobbet, för att skjutsa ungarna till fotbollsträningen, till kompisar och för att handla mat.
Det talas mycket vackert om det ursprungliga, om det gröna, sköna, slappa livet på landet. Om hur stressen liksom försvinner upp i en himmelsblå sky, om hur sjukdomar plötsligt förintas och om det bekymmerslösa livet. Inget kunde vara mer fel.
Tiderna blir tuffare för varje dag som går. Självklara serviceinrättningar, som vi alla bidrar till genom månatliga skatteinbetalningar, försvinner i rask takt. Tryggheten försvinner när den sista polisbilen tutande lämnar byn, spröda gamla elledningar brister för minsta vindpust och landsbygdsborna tvingas köpa reservkraftaggregat.
Jo, på ett område har det blivit bättre. Miljontals kronor plöjs ner i backen för det heliga bredbandets skull. Som om en snabb uppkoppling mot Internet vore lösningen på glesbygdens problem.
El istället för bredband
Nej, det är sannerligen dags att politikerna tog sig tid att med bil köra runt lite i landet och på landet. Prata med folk, besöka dem i vardagen och ta del av alla problem. Lägg genast ner offentliga satsningar på bredband, låt alla dem som har så förtvivlat bråttom sköta uppkopplingen själv, med egna pengar. Massor av alternativ finns.
Satsa istället på att gräva ner elledningar. Varför inte slänga ner elkablar istället för fiberoptik, på något sätt känns elström viktigare än möjligheter att snabbt ladda ner en halvtaskig Hollywood-film. Varför inte satsa på vägarna istället?
Alla boende på landet måste använda vägarna i princip varenda dag för att kunna leva. I det läget drar myndigheterna in på bidrag till drift och underhåll av enskilda vägar. Två tredjedelar av det allmänna vägnätet i Sverige, cirka 30 000 av 44 000 mil, består av så kallade enskilda vägar. De sköts av markägare eller privatpersoner i föreningar, med allt knappare medel till förfogande.
Väghållarna får bidrag för att kunna hålla en viss standard på vägarna. I gengäld måste de vara tillgängliga för allmänheten, och säkra. Risken är alldeles uppenbar att dessa enskilda väghållare ger upp, struntar i bidragen och stänger igen vägarna för allmänheten. Då står vi med en unik allemansrätt, men ingen möjlighet för invånarna att ta sig ut till skogen, till sjöarna och till stigarna.
Erbjud oss Säker el
Och så har vi detta med bensinskatterna. Miljöpartister tycks tro att det gynnar miljön att kraftigt höja bensinskatterna. Så är ju inte fallet. Eftersom det inte finns något alternativ till bilåkande på landbygden tvingas alla glesbygdsboende starta sina bensinslukande bilar om så bränslet kostar hundra kronor litern. Skillnaden är bara att de inte har råd att köpa nya, miljövänliga bilar. De har i många fall inte råd att bo kvar på landet och vad händer då med vår så viktiga levande landsbygd? Vad händer med vår nyttiga, närproducerade högkvalitetsmat?
Det duger inte att vi boende kan surfa på det heliga nätet snabbare än ljuset, vi måste ha vägar, vi måste ha service, vi måste ha trygghet och vi måste kunna fylla tanken. Och framför allt, vi måste ha el. Miljöpartister brukar propagera för Grön el, som till viss del har producerats vid skitiga danska och polska kolkraftverk, eftersom svenska hyperrena kärnkraftverk tvingats stänga. De borde propagera för Säker el istället, säker el som i Alltid el, oavsett väder och vind.
Vi vill se planer
Det vore en smått genial idé för något parti att ta upp glesbygdsfrågorna i sitt partiprogram. Det partiet skulle få mängder av röster. Vi vill se ett ambitiöst program för landsbygdens utveckling, vi vill se genomarbetade planer, kortsiktiga akutplaner och långsiktiga visioner.
Och glöm nu inte - det finns icke tunnelbana och pendeltåg i Vrångfall eller Pelarne. Icke.

Alf Wesik
Läs mer om