Seglade i rasande fart, Glennfalk - rakt över grynnor och skär

Han kom som ett yrväder en septemberafton och hade en laptop i en svångrem om halsen.

Ledaren2015-09-30 04:05
Detta är en ledare.


Det blev en lång väntan men så kommo de äntligen till plenisalen i båt, men Glennfalk ville styra och det kunde han inte, för han hade aldrig sett en råseglare förr, och därför skrek han, att de skulle hissa focken, som inte fanns.

Gruppledare, ledamöter och åhörare på läktaren grinade åt manövern, när ekan gick över stag; Hörru, du har hål i båten, stopp till, stopp till.

Ja, nog blev det problem alltid. Inte när det gäller framåtanda och idérikedomen, men väl när det gäller möteskultur, lyssnande och förankrande av beslut.

När vi summerar Micael Glennfalks (M) tid som kommunalråd i Vimmerby, så kan det sammanfattas som en handfull år med ständigt rykande yrväder. Det har stormat rejält och Micael Glennfalk har tvingats lära sig segla, vare sig han varit intresserad eller inte.

Har medfört konflikter
Det tog ett år innan Glennfalk befanns vara en spelfågel, om vi ska fortsätta liknelsen med Carlsson i Hemsöborna av August Strindberg.

Han seglar i en rasande fart, Glennfalk, men föredrar förlig vind. Han har varken lärt sig hala segel eller ens reva - och han har definitivt inte lärt sig kryssa för att undvika grynnor och skär.

Många menar att han därför seglat rakt på grund vid ett flertal tillfällen. Medan han själv tycker att det endast rör sig om ofarliga bottenskrap.

Micael Glennfalk försökte föra över en ledarstil hämtad från det privata näringslivet till politiken. Det har skurit sig vid mer än ett tillfälle. När Glennfalk kastat fram skrivelser, producerat powerpoints i parti och minut och PM och utkast - så har det för hans del ofta handlat om inspiration och en vilja att ge kreativiteten en puff framåt. Om just förslag.

Tyvärr har hans idéer tolkats som färdiga förslag och därmed har konflikterna snarare blivit mer regel än undantag. Det har tyvärr medfört konflikter såväl inom de egna leden som gentemot motståndarna.

Övertog svajig ekonomi
Efterhand har han mer eller mindre motvilligt tvingats anpassa sin ledarstil till den politiska scenen. Han har under slutskedet av den första mandatperioden övergått från att ligga ett par steg före verkligheten, till att hamna efter.
Och nu i inledningen av den andra mandatperioden, alltså efter fem år som kommunalråd, äntligen hamnat i fas - och därmed börjat kunna kassera in.

"Ja, det hade varit roligt att kunna se fler satsningar falla ut", säger han, men förklarar reträtten med att hälsan sätter stopp. Om vi fortsätter liknelsen så kan man säga att Glennfalk byter flytetyg, från kappseglare till semesterseglare.

Tyvärr lyckades inte Micael Glennfalk med det han uppgav vara viktigast inför valet 2010, när han så överraskande klev in på den politiska arenan - nämligen få ordning och reda på kommunens ekonomi.

Han fick överta en ekonomi som redan var högst svajig - och detta parallellt med att nya kostsamma investeringar pockade på uppmärksamheten. Ett långtifrån idealiskt utgångsläge.

Verklighet idag
Det blev också en balansgång som han inte lyckades fullt ut med.

De mest högljudda kritikerna är säkert av uppfattningen att han tappat balansen helt - vad avser den ekonomiska kontrollen av Vimmerby i särklass största företag - Vimmerby kommun med nära 1 600 anställda.

Det är just den högljudda kritiken, som han är mest besviken på, Glennfalk, när han hoppar av kommunalrådsposten i förtid. En kritik som många gånger snarare skulle kunna betecknas som hat.

"Jag var helt oförberedd på den här cynismen i sociala medier, där elakheterna passerat alla gränser".

De frågor han själv tycker varit viktigast är skapandet av nya industriområden som säkerställer behovet lång tid framöver, utbyggnaden av fibernätet i kommunen, en ny effektivare ledningsorganisation i kommunledningen, äldrevårdssatsningar, ekonomiska nedskärningar i förvaltningars budgetar och kostfrågan.

Alldeles oavsett vad vi andra tycker om de här besluten och hur de genomförts, så är de genomförda och verklighet idag.

Och yrvädret har långt ifrån mojnat.

Alf Wesik