Självklart att vi ska ha en tv-gala på Vimmerby torg

En Motvalls käring. Det är en person som ständigt spjärnar emot. En person som har någon slags inneboende böjelse att alltid säga emot och tycka tvärtom, trots att argumenten emot henne eller honom, är glasklara. Är odiskutabla.

Ledaren2007-01-26 08:27
Detta är en ledare.

När det gäller tv-galan i Vimmerby och studenternas fest på torget känns det som om jag är en Motvalls käring. För alla, inom citationstecken, verkar ju tycka att kommunen är djupt orättvis och elak som puttar ut studenterna från torget.
Men si det tycker inte jag. Jag tycker det är fantastiskt. Jag önskar jag själv hade fått tillfälle att få delta i något liknande. I en sådan avslutningsvecka - som nu planeras och som alla studenter skulle kunna bli en del av. Ett sant minne för livet och säkert ytterst välförtjänt efter tolv års slit med tidiga morgnar, klockor som ständigt ringer in och en oändlig mängd tyska grammatiska undantag.
Klart att vi ska ha en tv-gala i Vimmerby. Det är klart att vi alla ska glädjas åt den.
Vi brukar klaga över att det satsas mer på turisterna än Vimmerbys fasta befolkning. Detta arrangemang kommer glädja många, särskilt alla stolta fasta Vimmerbybor, och allra, allra särskilt mycket, alla stolta och livsbejakande studenter.

Vilken chans
Allmänhetens reaktioner på tv-planerna har förvånat mig. Visst, den som är tusan så konspiratoriskt lagd, kanske kan hitta grejer som talar emot arrangemanget. Visst, det kan kanske tyckas att det är kommunen som stänger ute eleverna från torget. Som likt en Fadde står där och portar dem.
Men det är fel att döma någon innan man hört dennes argument.
I detta fall handlar det alltså om ett arrangemang ingående i den så kallade Festveckan i Vimmerby. Det handlar om en av höjdpunkterna på Astrid Lindgrens 100-årsfirande.
Som planerna var från början var det avtäckning av statyn på måndagen, visning och invigning av en ny miljö på Astrid Lindgrens Värld på tisdagen, nationaldagsfirande på onsdagen, visning och invigning av Näs och allt däromkring på torsdagen, samt studenternas avslutningsfestligheter på fredagen.
Ett mycket bra program. Ett program som av en slump inte bara blev bättre - utan helsickes mycket bättre. Det dök nämligen som ur tomma intet upp en chans att få den sedan länge inplanerade tv-galan för SOS Barnbyar till Vimmerby. Möjligheten att flytta ut galan från en steril inomhusarena i Stockholm till Vimmerby.
Till mitt i Sverige, till levande, sommarpulserande Vimmerby.
En välfylld vecka
Och detta helt utan kostnad. Arrangemanget är sedan länge säkrat ekonomiskt och kommunen i Vimmerby skulle endast behöva delta med byggkostnader för scen och liknande. Dessutom skulle kostnader för dessa byggnationer inte betalas till produktionsbolaget, utan istället hamna i insamlingsbössan för SOS Barnbyar.
En förutsättning för hela flyttningen var dock att det skulle kunna genomföras just fredagen den 8 juni. Krocken med studentfesten innebar att två, egentligen tre lösningar vore tänkbara. Ett) flyttning av hela arrangemanget till någon annan plats i Vimmerby, två) flyttning av hela tv-galan och tre) flyttning av studentfesten från fredagen till torsdagen.
Arrangemanget är av en sådan dignitet att det kommer att locka stor del av svensk press, samt även internationell dito. Uppmärksamheten kommer att bli enorm, och därmed marknadsföringsvärdet. Därför ter sig alternativ ett, alltså flyttning till annan plats i Vimmerby, som mindre lyckat.
Flyttning enligt alternativ två vore inte bara olyckligt utan även omöjligt. Programledare är bokade, liksom mycket, mycket celebra gäster - som brinner för barnens rättigheter och för barnens väl och ve - samt artister av mycket hög nationell och eventuellt internationell nivå.
Återstår endast alternativ tre, flyttning av studentfesten från fredagen till torsdagen. Det borde inte vara helt omöjligt att genomföra - särskilt inte med tanke på att eleverna då har möjlighet att även delta i fredagens tv-festligheter.
Den redan späckade festveckan blir med den lösningen ännu mer välfylld. Och studenterna blir en ännu mer integrerad del av hela arrangemanget. Och det passar ju perfekt i Barnens stad.
A-arrangemang gratis
Nej, för Vimmerbys del är denna lösning rena bingovinsten. Andra städer kämpar med miljoner i potten om att få Stadskampsändningar, med b-tävlingar, b-programledare och b-artister till sina respektive torg.
Här får Vimmerby ett a-arrangemang i stort sett gratis. Jag är säker på att varje kommunalråd i Sverige skulle göra stora uppoffringar för att få en liknande chans.
Varje sekund kamerorna monterade högt uppe på stadshotellets tak, eller var de kommer att sitta, spelar över torget, över alla Vimmerbybor, över Sevedegatan, Storgatan och Clemens gränd och över alla celebra gäster, kommer att vara guld värda för handel, näringsliv, turism - och därmed samtliga kommuninvånare. Särskilt med den inramning som det lutar åt att arrangemanget får, om alla imponerande planer går i lås.
Låt oss bara hoppas att det blir vackra artister, vackert väder och vackra studenter på det vackra Stora torget i Vimmerby den 8 juni. Och låt oss tacka för möjligheten som plötsligt öppnar sig.

Alf Wesik