Sjukvården i länet

I dag klockan 15 har de borgerliga partierna i Landstinget i Kalmar län kallat till presskonferens i Oskarshamn. Då kommer politikerna att presentera sitt förslag till besparingsprogram inom sjukvården.
Att det endast är de borgerliga partierna som finns med på presskonferensen kan bero på att socialdemokraterna väljer att vänta till efter sitt distriktsmöte den 25 oktober innan man säger ja. Man vill ha förslaget förankrat i partileden.
Men allt talar för att de borgerliga partierna stöd för sitt förslag även hos oppositionen.

Ledaren2003-10-15 07:05
Detta är en ledare.

BB i Västervik kvar
Den stora demonstrationen i Västervik i lördags har påverkat politikerna. BB i Västervik får vara kvar liksom gynekologen. Däremot är det andra specialistmottagningar som drabbas.
Öron-näsa-hals får endast mottagning i Västervik. Vården flyttas till Kalmar. Psykakuten i Västervik stänger under kvällar och nätter. Med tanke på patienttillflödet under den senare delen av dygnet, ett par patienter varje natt, verkar det rimligt.
Däremot kommer förmodligen ögonavdelningen i Västervik få en central roll för hela länet. Där i är i stället Kalmar som endast får mottagning. All vård sker i Västervik.

Nedskärning i Oskarshamn
Oskarshamns sjukhus drabbas värst, men inte fullt ut såsom Ledningsbolaget föreslår i sin analys av verksamheten.
Hjärt- och medicinavdelningarna blir kvar intakt i Oskarshamn, mycket tack vare de hjärtspecialister som är verksamma där idag. Ett antal vårdsängar blir kvar.
Kirurgin under kvällar och nätter stängs. Ortopedin har planerad verksamhet under dagtid.
När nu politikerna väljer att behålla en del av verksamheten i Oskarshamn, innebär det att andra delar av länet drabbas i stället. Besparingarna måste ske och görs de inte i Oskarshamn drabbas andra.

Stänger kl. 19.00
För Vimmerbys del kommer jourcentralen att stänga tidigare än man gör idag. Nu är det "ICA-tider" det vill säga öppet 08.00 och 22,00 varje dag.
I fortsättningen kommer man att stänga jourcentralen redan klockan 19.00 Men den är fortfarande öppen under helgerna. En sådan åtgärd kan säkert Vimmerbyborna leva med.
Exakt samma öppettider drabbar också mottagningarna i Borgholm och Nybro.
Här fanns ett annat förslag som skulle gynnat Vimmerby, men som i sista stund ändrades.

BUP försvinner
Barn- och ungdomspsykiatrin och habiliteringen i Vimmerby läggs ned och verksamheten flyttas till Västervik. Habiliteringen har tidigare varit på tapeten och nu är det ingen återvändo.
Vad som däremot är osäkert, och inte är ett politikerbeslut, är framtiden för specialistmottagningarna i Vimmerby. Det är verksamhetscheferna som har det avgörandet i sin hand, men de kommer, enligt vad vi erfarit, att få ledningsdirektiv om att ha kvar verksamheten i Vimmerby.
Distriktssköterskeorganisationen slås samman med distriktsläkarorganisationen. Det innebär en mer renodlad vård från distriktsköterskornas sida. Alla mottagningar blir kvar.
Ute i stugorna kommer man att märka av att det inte längre blir distriktssköterskan som kommer för att lägga om sår, sätta på stödband och andra enklare uppgifter. Sådan får i fortsättningen den kommunala omsorgen ta på sig.
Däremot kommer distriktsköterskorna att fortsätta sköta den rent medicinska vården - även med hembesök.

198 miljoner sparas
Sammanlagt borde landstinget ha sparat 300 miljoner kronor för att klara ekonomin. Fullt så långt vågar inte politikerna gå. Summan hamnar nu på 198 miljoner, och det är faktiskt godtagbart.
Givna vallöften och fingertoppskänslan ute bland väljarna har påverkat politikernas beslut. Ett tydligt tecken på detta är ju de 10000 demonstranternas agerande i Västervik förra helgen. Utan den hade säkert BB i Västervik flyttats till Kalmar.
Motiveringen för en koncentration av BB-verksamheten till Kalmar var i Ledningsbolagets förslag att det inte går åt mer än 11 vårdplatser per dygn i hela länet.
Det är alltså först idag som de borgerligas förslag blir offentligt. Nu vidtar en politisk process. Ärendet går till landstingsstyrelsen som ska godkänna det i samband med budgetbehandlingen för år 2004 och flerårsplanen. Sedan är det slutgiltigt landstingsfullmäktige som tar det formella beslutet i slutet av november månad.

Behåller attraktionsvärde
Ska man ha någon uppfattning om förslaget blir det att politikerna ganska bra lyckats med att behålla länets attraktionsvärde. Sjukvården är fortfarande väl utbyggd och närheten till vården är påtaglig. Ingen ort klarar sig från besparingar.
Men frågan är hur längre det ska dröja innan Landstinget i Kalmar län måste göra en ny stor rationalisering. Länet har fortfarande kvar tre akutsjukhus, trots att det bara bor 230000 människor här. Tumregel för ett sjukhus är minst 270000 invånare.
Med den utveckling inom sjukvården med allt mer förfinad specialistvård som räddar liv fordras det större enheter, erfarna läkare och välutbildad kringpersonal. Det kan länets invånare aldrig finansiera på tre sjukhus.


Rolf Johnzon