Skenet bedrar i vår blomstrande kommun

Det ser riktigt ljust ut i Vimmerby kommun. Befolkningen fortsätter att öka. Under 2002 ökade befolkningsmängden kraftigt och under 2003 blev nettot visserligen ett litet minus, på sju personer, men det berodde helt och hållet på underskott av födda i förhållande till avlidna. Om vi ser flyttningsnettot så var det fortfarande ganska stort plus under 2003.

Ledaren2004-02-28 00:48
Detta är en ledare.

I Storebro ska det satsas rejält och företaget ska nyanställa 20 personer. I Vimmerby etablerar sig Arla med till en början 80 nyanställning, och senare kanske ännu fler.
I Gullringen har ett nytt husföretaget etablerat sig och tagit in en hyggligt stor personalstyrka. I Djursdala startades det nedläggningshotade sågverket på nytt och 16 personer fick jobb igen. I Södra Vi har det stora företaget under senare tid nyanställt 40 personer.
Eftersom Ljunghälls är så stort har det skett lite i skymundan, men nya investeringar och nya positiva order har aviserats.
Se där, en rosett av postiva näringslivsnyheter som gör att allt ser fint ut i Vimmerby. Finfint!

Livet har inga arbetstider

Nej, tyvärr, skenet bedrar. I Vimmerby ska omsorgen skäras ned kraftigt. De äldre ska få en allt mindre personal till sin hjälp.
Nattliga tjänster ska dras in, timvikariat som i de flesta fall gör att verksamheten funkar dras in och varje vårdtagare, eller äldre, ska få en 25 procentig serviceförsämring.
Ja, det är ju svårt att mäta sådana här saker. Som att en saft är 30 procent godare än en annan. Men i alla fall i stora drag ska varje person boende på servicehus få tillgång till 0,75 personal.
Hittills har de flesta haft en 1,0-tjänst till sin hjälp.
Det kanske låter mycket med en personal på varje äldre, men betänk att en heltid innebär åtta timmar vardagar och livet är 24 timmar, vardag som helg, så blir det inte lika vidlyftigt.
Precis tvärtom.

Skolmaten är avgörande

Personal på servicehus i kommunen har redan hört av sig till vår tidning. De har tagit kraftuttryck som "vanvård" i sin mun.
Det kanske är hårda ord som en första spontan reaktion men kritik just från personalen måste tas på absolut fullaste allvar. Och finns det bara en gnutta sanning i hoten om vanvård, så är det ju närmast en kommunal skandal.
Precis samma sak med hot om att avgiftbelägga skolmaten.
Med ett privat näringsliv som för närvarande blomstrar som aldrig förr rimmar det ytterligt illa att dra ner på skolan. Överhuvudtaget.
"Men i valet och kvalet", som någon skolföreträdare uttryckte saken, "är det inte bättre att dra in på skolmaten, än undervisningen".
Nej, absolut inte. Det är ju ett mycket kortsiktigt tänkande. Skolmat och undervisning hör ihop, som hand och hanske.
Som bensin och bil. Det hjälper inte hur perfekt bilen är i skicket om bränsle saknas då går det inte åka i alla fall.
En bra skolmat, näringsriktigt uppbyggd och tillagad av vår erkänt duktiga skolmatsalspersonal är inte bara viktigt för att skolan ska fungera på ett acceptabelt sätt det är avgörande.
Precis som gymnastiktimmarna och den fysiska aktiviteten.

Satsa på rätt häst

Nej, det krävs en rockad från politikernas sida. Att avgiftsbelägga skolmaten och hänvisa till att andra kommuner gjort samma sak är både fegt och urbota dumt. Bara för att en dumhet upprepas blir den inte rumsren.
Nu gäller det att visa styrka, ta obehagliga beslut som påverkar verksamheter som för vissa politiker varit heliga.
Det går inte att skära inom omsorgen, den är hårt ansträngd som den är, det går inte att skära inom skolan, den är dels hårt ansträngd, dels livsviktig för kommunens framtid.
Se till det privata näringslivet, satsa på att hjälpa befintlig industri, liten som stor, med utbildningsinsatser, bostäder och så vidare lägg ner egendomliga egna projekt som döljs under rubriker, som ingen förstår.
Satsa inte på att "förstärka kommunens varumärke", satsa istället på att förstärka invånarnas livskvalitet.

Alf Wesik