Skolor blir kvar - men majoriteten går

Allt talar för att det blir en folkomröstning i Vimmerby. Och den kommer att bli i september. Men eftersom folkomröstningar av det här slaget till allra största delen administreras och betalas av kommunen själv, krävs det ännu mer resurser. -Ja, förmodligen måste vi projektanställa en person som bara jobbar med den här frågan i en månad eller ett par. Men jag tvekar ändå inte, klart att vi ska ha en folkomröstning. Resultatet av omröstning kan bli mer brutalt än någon kan ana, det kan leda till att nuvarande majoritetsstyre, S och M, i Vimmerby avgår.

Ledaren2015-07-14 22:04
Detta är en ledare.


Den som säger så är kommunalrådet Micael Glennfalk. Han säger det i en kommentar till vår tidning, efter det att Förvaltningsrätten avslagit överklagandet från oppositionen i Vimmerby.
Oppositionen menade att det var fel att återremittera ärendet när det behandlades i fullmäktige i juni.
Rättens beslut är dock glasklart - det är fullmäktige själv som avgör när det är dags att ta beslut i ett ärende, inte kommunallagen. Och Förvaltningsrätten har endast att ta ställning till det lagliga i återremissen.

Projektanställning
Men Micael Glennfalk är inte så värst mycket gladare ändå, trots att han och majoriteten "vann" i Förvaltningsrätten.
-Nej, jag hade för det första stämt av detta noga med kanslijuristen Therese Jigsved, och vi var helt säkra på utslaget. Det blir dessutom inte någon fördröjning i ärendet.
Han förklarar att det enda som kan ha fördröjt ärendet är hans eget försök att få till en kompromiss.
-Men det sprack ju, suckar han.
Det som bekymrar nu är själva organisationen och administrationen av folkomröstningen. Glennfalk förklarar att reglerna är sådana att länsstyrelsen bara hjälper till med att svara på vissa frågor, inget annat.
Allt annat läggs på kommunen som tagit beslut om folkomröstningen.
-Ja, det växer oss över huvudet. Vi tvingas av allt att döma att projektanställa någon kunnig person en eller ett par månader för att klara av det praktiska.

Ohållbart
Han tycker ändå att metoden att folkomrösta är bra, även om han är tveksam till vad den leder till.
-Ja, verkligen. I grunden är folkomröstningar ett bra instrument. Det är självklart så, vill invånarna ha en omröstning ska det också vara en.

Men??
-Det är ju viktigt att folkomröstning leder till något bra. Jag själv har som sagt inget emot omröstningen, men skulle jag sitta i oppositionen, skulle jag vara mer tveksam.

Varför?
-För att om omröstningsresultatet blir att skolorna ska vara kvar faller ju även budgeten, och då blir vi inom S och M satta att driva en politik med oppositionens budget. Det är för mig ohållbart.

Perssons fel
Micael Glennfalk menar att det i så fall är stor risk att majoriteten spricker och att något annat parti, eller någon annan koalition, får ta över.
-Och hur skulle en sådan lösning se ut, svarar han, inte lite avslaget. -Jag kan inte tänka mig att vår koalition vill fortsätta med en budget som inte är vår egen. Då kan det mycket väl hända att vi avgår.
Det viktigaste är nu, enligt Glennfalk, att fortsätta med ärendet, gå vidare med eventuella förberedelser, och sedan för allt i världen se till att valdeltagandet blir skapligt högt.
-Annars blir ju allt samman värdelöst.
Glennfalk betonar trots allt detta att han vill se en folkomröstning, att en sådan har ett viktigt signalvärde.
Det paradoxala i hela den här historien är dessutom att Micael Glennfalk sitter i majoritet i Vimmerby tillsammans med socialdemokraterna. Samtidigt säger han utan att tveka att det är Göran Perssons, tidigare S-stämplad statsministerns fel att situationen uppkommit.
-Det var han som var arkitekten bakom beslutet att flytta över ansvaret för skolan från staten till kommunerna. Oturligt nog var det bara administrationen och kostnaderna som flyttades över - bestämmandet skulle ligga kvar på staten.
Detta innebar att byråkratin blivit i princip omöjlig att klara av. Särskilt i kommuner med en skolorganisation, som just i Vimmerby.
-Förr klarade rektorerna av all byråkrati ensamma för hela kommunen, nu krävs det massor av rektorer och massor av personal. Det fungerar inte.

Pest och kolera
Han avslöjar också att det visst finns saker han ångrar i hela den här frågan. Och han har förståelse för det engagemang som frågan väcker ute i småsamhällena.
-Men vi måste skilja på två sorters engagemang. Det ena är engagemanget för bygden och orterna. Det är berömvärt.
-Det andra är för eleverna. Där är jag inte lika säker på att de små klasserna med flera årskurser är bästa lösningen.
-Inte alls säker. Och då är ju inte engagemanget lika klockrent.
-Det bästa vore om småorterna kunde utvecklas. Men det är självklart att nedläggningen av skolor påverkar negativt, liksom om bankerna försvinner, posten, och så vidare.
Allt blir lite som att välja mellan pest och kolera.
Slutligen släpper Micael Glennfalk en aptitretare om att Mattias Karlsson har nya siffror angående jämförelser mellan olika kommuner på skolans område.
-Ja, det kan mycket väl vara så att Vimmerby fortfarande har för mycket pengar per elev i förhållande till standardskolorna.
-Det kan mycket väl vara så att hans siffror visar på detta faktum.

Alf Wesik