Nu gäller det för landstingsdirektören Johan Assarsson att förverkliga sparåtgärderna. Annars blir det stora problem att upprätthålla en bra vård i länet.
Johan Assarsson verkade på onsdagen också mycket bestämd och kommer inte att vika en tum. "Klarar jag inte av sparbetinget får jag helt enkelt ta hjälp utifrån", sade han.
Garantipensioner
Att neddragningarna innebär personalminskning är helt klart. Men det är kanske inte det stora bekymret, trots allt, eftersom Landstinget har stort rekryteringsbehov av personal. Många i personalen kommer ändå att pensioneras.
Men Landstingsrådet Andersson Andersson betonade att det ändå kan handla på garantipension för en del.
Akutvård med bakjour
Oskarshamn får på papperet kvar sin akutmottagning dygnet runt, men frågan är om det går att kalla det akutmottagningen när anestesipersonalen och kirurgen finns i bakjour.
Västerviksbornas massiva demonstration för att behålla BB-avdelningen gav ett så starkt intryck på politikerna att de inte vågade lägga ned. Alla fyra gruppledarna medgav detta vid presskonferensen i Oskarshamn på onsdagen.
Ändring för Vimmerby
När det gäller Vimmerby skedde en del förändringar i politikernas ställningstagande under onsdagsförmiddagen. Om upprörda telefonsamtal från den egna personalen i Vimmerby bidrog till detta lär vi aldrig få veta. Men ursprungsförslaget att spara 14,2 miljoner kronor inom psykiatrin har nu sjunkit till 5 miljoner kronor.
Man föreslår också att en utredning under 2004 ska belysa verksamhetens framtida inriktning och omfattning.
Anders Andersson fick frågan om BUP i Vimmerby finns kvar om ett år. Han varken kunde eller ville ge ett entydigt svar.
Kvällsjouren i Vimmerby förändrades också under onsdagsförmiddagen. Från början var man överens om att undanta Vimmerby från att krympa jourtiden till 19.00. På tisdagen ändrades detta till att Vimmerby skulle likabehandlas med Borgholm och Nybro och att jourmottagningen skulle stänga 19.00.
Men på onsdagsförmiddagen återgick man till det ursprungliga förslaget. Nu får jourmottagningen i Vimmerby vara öppen till 22.00 alla dagar i veckan, (alltså även i helgerna) medan man utreder hur det skall bli med öppettiderna i framtiden.
När det gäller habiliteringen i Vimmerby och dess framtid är det inte längre en politisk fråga, förklarade gruppledarna. Man har helt enkelt överlåtit till tjänstemännen att avgöra detta.
Nya förändringar?
Hur hållbart är nu det borgerliga förslaget till besparingar?
Kan starka reaktioner från de egna leden eller drabbade kommuner fortfarande påverka det förslag som i slutet av november månad läggs på landstingsfullmäktiges bord?
Vad säger oppositionen? Socialdemokraternas gruppledare Ulf Nilsson har förklarat att ett så här allvarligt ingrepp i verksamheten inte får baseras på en rösts övervikt i landstingsfullmäktige.
Den 5 november ska socialdemokraterna säga hur de vill ha det.
Att det blir vissa förändringar i det borgerliga förslaget är givet, men så länge det håller sig inom besparingsramen borde de borgerliga acceptera vänsterförslag för att nå politisk enighet.
Allt trummande från moderaterna i våras om att Kalmar län skulle bli ett föregångslän för den privata sjukhusen har alltså nu resulterat i att landstinget fortfarande står som huvudman för sjukvården i länet.
Med onsdagens sparprogram och något liknande även nästa år kanske man också kan få ekonomi på verksamheten.
Rolf Johnzon
Skuldra mot skuldra
Ledarna för de fyra majoritetspartierna i Landstinget i Kalmar län står skuldra mot skuldra bakom det förslag till besparingar som på onsdagseftermiddagen, inför ett massivt mediauppbåd, presenterades.198 miljoner kronor ska verksamheten skäras ned med under de kommande två åren. Så gott som all verksamhet i landstinget berörs på något sätt.
Detta är en ledare.