Slakten av Vimmerby sjukhus/vårdcentral

En gång i tiden var sjukvården i Vimmerby något att vara stolt över. Människor kände sig trygga att snabbt komma under vård oavsett tidpunkt på dygnet. Det föddes barn i Vimmerby och det fanns ett relativt stort antal sjukhussängar där befolkningen i regionen kunde besöka sina nära och kära när någon drabbats av inte svårartad sjukdom.

Ledaren2004-08-28 01:00
Detta är en ledare.

Successivt har man sakta men säkert förstört och amputerat del efter del. Även om det funnits protester har dessa tystnat när man fått information att detta är det bästa utifrån de ekonomiska omständigheter som finns samtidigt som man skapat tilltro att nu kommer ingenting mer att försämras. Inte minst har ett visst politiskt parti bidragit till denna tilltro.

Lurad befolkning
Nu känner sig befolkningen inklusive tidningen lurad av landstingets företrädare. Det kommer att bli allt besvärligare att få vård inom rimligt avstånd för norra Kalmar läns invånare i inlandet i framtiden. Det blir också svårt att få företag att flytta till en region utan sjukvårdstrygghet stor del av dygnet.
Resorna vid minsta lilla sårskada blir jättelånga. Det blir besvärligt att få medföljande chaufför av tidsmässiga skäl.
Detonerad bomb
Det nya förslaget som beskrivits i fredagens tidning känns som om en bomb detonerat. Det det inger heller ingen tilltro att man beskriver det bara som ett förslag. Samtidigt sägs det att ärendet kommer att kunna avgöras mycket snabbt.
Lokaltidningen kommer att följa upp "förslaget" på många olika sätt med intervjuer med mera. Än en gång väcks tanken på att landsdelen lämpligen bör lämna Kalmar läns landsting via en folkomröstning. Sämre torde man inte kunna få det.
Det pågår en debatt om att landsting inte behövs och Vimmerbyregionen vore härvid en lämplig ort som exempel i en utredning. Tidningen kommer att försöka samla in fakta och är tacksamma om alla och envar bidrar på det sätt man kan. Eventuellt som underlag för utredning av extern sakkunnig utredare.
Kom med förslag
Skriv gärna också insändare om sjukvården i norra Kalmar läns inland. Självfallet behandlas alla insändare absolut konfidentiellt om så önskas. Insändare om sjukvården, sändes lämpligen till Chefredaktören, Vimmerby Tidning, 598 80 Vimmerby.
Oavsett om Du är privatperson, arbetsgivare, eller tillhör organisation eller politiskt parti - försök att vara aktiv. Engagera Dig nu innan det är för sent. Kom gärna med förslag på lämpligt agerande för att stoppa framtida slakt av landsdelens sjukvård.

Bengt Ingemarsson
chefredaktör
Läs mer om