Släpp marknadskrafterna loss - ge Vimmerby ett bra hotell

När kommunalrådet och centerpartisten Leif Larsson konstaterar det orimliga i att skattebetalarna i Vimmerby år efter år, som ägare, tvingas skjuta till pengar till stadshotellet har han naturligtvis helt rätt. Inget att säga om det. Skattebetalarna ska självklart inte subventionera en hotellverksamhet. Varken i Vimmerby eller någon annan stans.

Ledaren2004-06-17 07:22
Detta är en ledare.

För det första borde ett stadshotell mitt på det avstängda torget i turistmagneten Vimmerby klara att stå på egna ben, bära sina egna utgifter, inklusive en marknadsmässig hyra. För det andra ska inte kommunen driva hotell. För det tredje får inte kommunen enligt lag använda skatteintäkter för att konkurrera med andra privata näringsidkare inom samma bransch.
Tredubbelt fel alltså, att fortsätta den urgamla linjen att äga Statt.
När nu, ur finansiell synpunkt det så olyckliga kontraktet med nuvarande arrendatorn antingen ska förlängas, eller sägas upp, borde därför valet vara enkelt. Säg upp kontraktet snabbt som sjutton och bjud ut fastigheten till försäljning. Ju snabbare, desto bättre för invånarna och skattebetalarna.

Ny värld i samhället
Vad som däremot oroar är Leif Larsson halvt förtäckta stöd till socialdemokraternas Inge Schultz, när Schultz säger att hotellet skulle kunna säljas till Astrid Lindgrens Värld. Han vill visserligen inte direkt stödja Schultz tanke på att sälja till den allt större Världen, men han påpekar att den allt större Världen, borde ha ett hotell inom sin verksamhet.
Denna åsikt är inte bara fel, den är helt enkelt heltokig. Vi ser ju redan nu Astrid Lindgrens Värld formligen sluka all privat konkurrens som kommer i dess väg. Vi ser ju redan idag hur det kommunägda dotterbolaget med sin storlek, kraft - och med kommunens alla resurser bakom ryggen, pyser ut över alla bräddar. Näst intill omöjligt att stoppa för den som vill skapa sig en egen inkomst i Astrid Lindgrens underbara fotspår.
Vi ser från 33:an uppe mot rastplatsen vid Krönsnäs den allt större anläggningen breda ut sig som en ny värld, mitt inne i samhället.
Svårt skilja på intressen
Att socialdemokraternas toppnamn Inge Schultz kan tänka sig ännu en verksamhet dold under den kommunala täckmanteln förvånar inte. Men att borgarnas Leif Larsson så ohämmat låter Astrid Lindgren växa är värre.
Astrid Lindgrens Värld är en så fantastisk anläggning att det borde vara en finfin affär att antingen bjuda ut entreprenaden på långtidskontrakt till högstbjudande, eller helt enkelt sälja den till hugade turistentreprenörer. Precis som avsikten var när kommunen utnyttjade sin förköpsrätt framför ögonen på Kolmårdens ägarbolag.
Faran med att nya ägare ytterligare ska kommersialisera verksamheten är liten. Där finns nämligen inga hämningar ens idag, trots att kommunen står som ägare.
Att Vimmerbyborna tvingas lösa biljetter i parkinträdet, för att titta på 400-årsutställningen på Astrid Lindgrens Gård, ALG, förvånar egentligen inte - det bara understryker kommunens svårigheter att skilja på allmännytta - och ekonomiska särintressen.
Varför inte damma av den gamla idén, som lät så fager i kommunpolitikernas mun, den att Vimmerbybor och andra skulle få teckna sig för ägarandelar i ALV!?
Självsanerande system
Att Vimmerby kommun ägt stadshotellet på orten har i alla fall haft en fördel, så länge det varat - och det är att hotelldriften säkerställts. En ort som Vimmerby kräver ett ordentligt representationshotell och där fyller Statt en viktig funktion. Men det kräver naturligtvis en professionell drift avseende såväl hotelldel som restaurang och konferensfaciliteter.
Hotellet har haft många arrendatorer genom åren och somliga har lyckats med sin verksamhet bättre än andra. En fördel med privat drift är självklart den självsanering som systemet innebär, i sig självt.
Bäst vinner. De dåliga sorteras snabbt bort. De får försöka sig på någon annan bransch.
I Vimmerby har denna självsanering satts ur spel på grund av att arrendet inte ligger på en marknadsmässig nivå. I Vimmerby är det med andra ord konkurrens på olika villkor. Om Astrid Lindgrens Värld även skulle ta över ortens stora hotell skulle därmed elementära konkurrensregler ytterligare diskvalificeras. Det får bara inte hända.
En lång smutsig lista
De andra hotellägarna i Vimmerby klarar förmodligen inte att slåss mot ett Astrid Lindgrens Hotell där konferensofferter skulle blandas hej vilt med paketinträden till muséet i Astrid Lindgrens Gård, eller där rumspriser bokas i paket med inträdesbiljetter till ALV, eller där? ja, listan kan göras hur lång som helst. Och hur smutsig som helst.

Alf Wesik
Läs mer om