Slappna av och låt viljan styra dina fortsatta studier, eller framtida jobb

Nej, jag är inte intresserad. Jag är inte ett dyft intresserad av politik. Bryr mig inte ett jota. Tyvärr är livet inte så enkelt, att det inte går att bry sig. Livet är politik, livet är att ha åsikter, försöka påverka andra, och kanske själv låta sig påverkas. Av den anledningen är livets kanske allra viktigaste egenskap att alltid ifrågasätta - alltid ha en egen åsikt och försöka göra som man själv vill.

Ledaren2011-06-04 04:05
Detta är en ledare.

Det är absolut inget fel på gäng, vare sig det är raggargäng, biodlare eller folkdansare. Problemet är bara att det är lätt att ryckas med i åsikter som man egentligen inte har, att indoktrineras - och därmed bidra till en demokratisk kraft som egentligen inte finns mer än i teorin.
Som till på köpet har tvingats fram.
När det nu är dags för examen inom alla olika nivåer, förskolor, grundskolor, folkhögskolor, gymnasier och högskolor, så gäller det för elever och föräldrar att vara källkritiska. Inte låta sig ryckas med i val av fortsatta studier och program, som de egentligen inte vill eller känner för, men som omgivningen förväntar sig, eller hoppas, eller försöker påverka till.
Kom ihåg att samhället är uppbyggt som en enda lång kedja, med ett oändligt antal länkar. Brister en, så kanske inte samhället går under, men det ställer i alla fall till skada. Kom ihåg att alla utbildningar är lika viktiga, att praktiska utbildningar är exakt lika viktiga för hela samhällets utveckling, som de teoretiska.
Som en konsekvens av detta är således alla jobb i samhället också lika viktiga. Jag är trött på att höra att människor inom vården, inom skolan och omsorgen - gör så himla viktigt jobb, jämfört med andra.
Jamen, det är ju självklart att de gör det, det behöver vi väl inte påminna om ens.

Totalt mörker
Men lika viktigt för den stora samhällsapparaten är bilförsäljaren, vägbyggaren, forskaren, försäljaren, parkarbetare, VVS-montören, butiksinnehavaren, tjänstemannen, veterinären, snickaren - ja, varenda kotte där ute.
Liksom alla som inte har något jobb också är lika viktiga för det totala samhället, liksom alla de sjuka, alla småbarn, alla våra äldre.
Min gamla livsmentor, disponent Ivar Gustafsson i Storebro hade en ovanlig klarsyn i liknande frågor, han sade att alla är professorer inom sitt. Det går att göra ett fantastiskt bra jobb vare sig du har din arbetsplats nere på golvet eller uppe på kontoret.
Jag minns själv min ungdoms sommarlov. Jag tror jag sommarjobbade på varenda avdelning på bruket. Fick lära mig allt och varje dag var en lycka, en livets skola. Och finfint tillfälle att dra in några kronor till bensin, någon ny Accel tändspole, eller något annat himla jätteviktigt.
Jag minns bland annat ett sommarjobb på Nedre Bruket i Storebro. Min uppgift bestod i att städa industrilokalerna och måla om taket. Varje gång jag gick förbi en gigantisk svarv där det stod en jugoslav och svarvade kranfötter var jag tvungen att stanna till och kolla om han skulle lyckas ännu en gång.
Han svarvade helt manuellt inne i de jättelika kranfötterna utan något annat hjälpmedel än sin egen hörsel. Han skulle ha kunnat köra sin enorma maskin i totalt mörker, med ögonbindel, det hade blivit lika bra ändå.
Han var professor på sitt. Och jodå, han lyckades även denna gång.
Lika viktiga
Det duger alltså inte att säga att man inte är intresserad av politik. Det duger inte att säga att man bara vill studera vidare i något av "popämnena" - typ medicin, media, juridik eller arkitektur.
Jo, förresten, har man ett brinnande intresse och goda förutsättningar för något av dessa yrken ska man naturligtvis välja bland dem. Men bara då.
Glöm inte att även de mindre "glassiga" utbildningarna är exakt lika viktiga för samhället. Och ännu viktigare - de ger dig som ungdom, som student, de allra bästa chanserna att bli lycklig i livet.
Ta det lugnt, bara
Turligt nog pluppar helt nya jobb upp på poplistan, efter hand de visas på TV, lönerna stiger och efterfrågan ökar. När jag var i skolåldern, stod inte kockar så värst många steg upp på imponatorstegen.
Idag befinner de sig i absolut topp, kockarna - där får de samsas om utrymmet, inte med läkare eller jurister, utan snarare med fordonsmekaniker, snickare och inredningsdesigner.
Så lyd ett råd; ta det lugnt, låt besluten om framtiden växa fram. Åsikterna, politiken och gängpåverkan, kommer ändå med tiden, utan att man försöker gå händelserna i förväg. Ta det lugnt och känn inte att besluten om framtiden till varje pris måste värkas fram. Exakt nu. Exakt idag.
Lev livet nu, skjut gärna upp till morgondagen vad du absolut inte måste besluta idag.

Alf Wesik

PS. Fordonseleverna på Vimmerby gymnasium. Vad kan man säga? Etta, tvåa och trea bland alla fordonsmeckar i länet och i topp även på riksnivå. Fantastiskt, och vilken ventilfjäder i hatten för Vimmerby gymnasium.