Slött av politikerna att inte upptäcka hur fel allt blivit

När vice statsministern Bo Ringholm talar förtroget med en nära vän säger han en sak, när han talar med media och därmed till alla väljarna säger han något helt annat. Eftersom han inte kan tala sanning båda gångerna ljuger han vid minst ett av de båda tillfällena.

Ledaren2005-09-21 06:49
Detta är en ledare.

Vi vet därmed att landets näst högsta politiker är en lögnare. De flesta av oss tar väl till mer eller mindre halvvita lögner då och då, får vi väl lov att tillstå. Men när det gäller så allvarliga saker som att tala i tv-nyheterna så bör vi ju alla försöka hålla oss helt och fullt till sanningen. Särskilt om man är en så välkänd och erkänd politiker som just den före detta finansministern, och dessutom statsminister Göran Perssons gamla SSU-kompanjon. Av den anledningen drar vi slutsatsen att Ringholm talar sanning i tv-intervjun och ljuger sin nära vän, pressekreteraren Eva Rosengren, rakt upp i ansiktet. Det var alltså bara båg, det han sa att polisen "är så jävla slöa".

Det är något biologiskt
För det första så kan vi varken bekräfta eller dementera uppgiften om att polisen är så jävla slöa. För så är det ju att svepande generaliserande omdömen av den typen bör undvikas till varje pris. Ja, de är de facto förbjudna. Det finns självfallet slöa polismän inom kåren och det finns självklart en massa energiska pigga och arbetssamma poliser inom samma kår. Precis som det finns slöa telefonister, busschaufförer, gruvarbetare, ordningsvakter, kassörskor, friskisochsvettisledare och tv-journalister. Om en människa är slö eller arbetssam har knappast något med proffesionen att göra, det har istället med människans natur att skaffa. På något märkligt biologiskt vis.
Härmed är det bevisat
Den uppfattningen vi har i glesbygden är dock den rakt motsatta. Att de allra flesta poliserna är mycket arbetssamma. Ja, faktiskt så yrkesstolta och plikttrogna att de är mäkta förbenade för tillfället. Inte så mycket på Ringholms dundertabbe efter tv-intervjun, utan på att Ringholm och hans politikerkollegor inte kan förstå allvaret i dagens situation. Att den spariver som drabbar polisen, främst i glesbygden, slår tillbaka mångfallt. De effektiviseringsförsök som drivs igenom får inte avsedd verkan. Och dessutom är vissa, märk väl ordet "vissa", politiker så jävla slöa att de inte orkar kolla resultatet av sina effektiviseringsåtgärder och sina ständiga omorganisationer. Se där, det finns alltså även slöa politiker. Härmed torde detta vara bevisat.
Nej, det här funkar inte
Det kan synas vara en synnerligen genialisk åtgärd att slå ihop distrikt och områden för att få större enheter och därmed rationellare organisationer. Men det är inte särskilt smart att slå ihop två personers arbete, bara för att finna att de bådas arbete efter förändringen måste skötas ?av tre poliser. Det är inte särskilt smart att plocka bort en massa "civilanställda", alltså kontorspersonal, etcetera, bara för att ersätta dem med utbildade certifierade poliser, som ju har en utbildning och kompetens för något helt annat. Det är så jävla slött att inte kolla upp det här. Nej, Bosse Ringholm kommer inte att tvingas avgå efter sin ovanliga frispråkighet. Men det vore kalas om han tog tillfället i akt och kollade in resultatet av organisationsförändringarna inom polisväsendet. För det funkar inte i verkligheten. Bosse Ringholm sa att "poliser inte gör något för då är de rädda för att göra fel". När det gäller polisen och sparpaketen så är det så att politikerna ständigt gör en massa, trots att det bara blir fel.

Alf Wesik
Läs mer om