Slut på debatten om turisterna - start på debatten om bollarna

Sent ska syndaren vakna. Demokratin har fått säga sitt och även de mest förhärdade politiska bossarna i Vimmerby medgav vid måndagskvällens fullmäktigedebatt att hela den här turistbyråfrågan skötts på ett klantigt sätt. Det finns klara brister som kan hänvisas till kontot sunt förnuft, men framför allt finns det massor av brister under rubriken "demokrati".

Ledaren2006-02-01 08:09
Detta är en ledare.

Turistbyråfrågan är numera imperfekt, den är överstökad, den är igår.
Vi kan bara konstatera att vissa politiker har förjordat svårt att acceptera att någon inte råka tycka som dem.
Således framfördes argument i debatten, på rena Bill&Bull-nivån, jag tänker på uttalande som att "tro inget som står i Vimmerby Tidning, de har aldrig haft en enda siffra rätt", eller "nu kan man värna om rådhuset och den viktiga kulturen, men att fastigheten varit pissoar i 30 år, är det ingen som påtalar".
Ja, med sådana argument är det naturligtvis svårt att anlägga moteld. Det skulle i så fall vara att helt drastiskt räcka... ja, räcka ut tungan åt dem.

Långt nere, högt uppe
Nu är frågan behandlad i högsta kommunala instans. Det blev en uppfriskande debatt, det var helt himla knökafullt i plenisalen och på läktaren.
Orden engagemang och medborgarinflytande vibrerade i luften.
Det märktes också i talarstolen när politiker som Magnus Danlid, Jan Östling, Bo Lindell och Tomas Pettersson gjorde mycket starka framträdanden. Dessutom visade såväl Inge Schultz som Leif Larsson att de fortfarande kan detta med retorik och kämpaglöd. De gjorde båda fantastiskt fina framträdande, även om de fyra förstnämnda stod lite i en klass för sig. Men å andra sidan var varken Schultz eller Larsson talespersoner för sina partier i just denna fråga.
Jag tror politikerna, med ett par undantag, lärt sig läxan;
Det vill säga att förankra besluten redan långt, långt nere i folkleden.
Det vill säga föra frågor, när det råder några som helst tveksamheter, högt, högt upp i beslutshierarkin.
För sin egen skull.
Eftersom turistbolagsstyrelsen själv är för en flytt till Rådhuset talar ju allt för att det kommer att bli en bra lösning. Därmed är den frågan avgjord och det är bara att gilla läget, och försöka medverka till att göra det bästa av situationen.
Därmed raskt över till nästa stora tvistefråga i Vimmerby.
Samma plats
Vimarvallen är mögelangripen och ligger på fel plats. Det behövs en ny stor fotbolls- och fri idrottsanläggning. På önskelistan står en bollhall, läktare, konstgräs och kanske fri idrottsfaciliteter.
De allra flesta kommunala ledare, såväl i de politiska leden som bland de högsta tjänstemännen, förordar Ceosvallen som nytt fotbollscentrum. Det finns redan flådiga ritningar framtagna.
Jag personligen kan dock inte få följande tre ingredienser att lira ihop; alltså 20-30 miljoner i kostnader, ytterligare behov av industriområden samt behov av ett nytt frilufts- och sportområde. På exakt samma plats.
Sport och bro
Jag tror det vore bättre att damma av Hannes Ekströms gamla ritningar och skapa ett frilufts- och sportcentrum uppe vid Idrottshallen och Ishallen.
Jag ser inte en placering som idealisk, av ett 20-30-miljonersprojekt som ska vara aktuellt i 20-30-40 år, omgiven av industrier åt alla håll.
Jag ser däremot en placering vid Lundagatan som tämligen perfekt. Jag ser en situation med Bullerby Cup där, med en bro över gatan, med närhet till en finfin parkering. Jag ser en simhall på planen mellan Idrottshallen och Ishallen, jag ser bespisningslokalen som kan användas vid olika publika evenemang, jag ser hockey, tennis, bowling, fotboll, fri idrott, skytte, badminton, innebandy - alltihop samlat på en plats, på en fantasiskt vacker friluftsplats.
Jag har svårt att se en sportanläggning mitt i ett industriområde där det saknas såväl parkeringsytor, som tillhörande lokalfaciliteter.
Dessutom skulle en lokalisering vid Lundagatan innebära i stort sett gångavstånd till Idrottshallen, Astrid Lindgrens Värld, Björkbacken, VOK-stugan, elljusspåret och lite optimistiskt, Nossenbaden, och ridanläggningar.
Hör efter först
Jag vet att det brinner i knutarna, för mögelangreppen blir snabbt allt värre. Jag vet att det finns planer på att samutnyttja överskottsvärme från ett framtida värmeverk på Södra Industriområdet, jag vet att energikillarna snart slår huvudet i taket vid sin nuvarande anläggning, jag vet att det finns naturkulturella hänsyn vid Lundagatan - men jag tycker vi ska skynda långsamt inför en sådan här såväl offantlig som offentlig investering.
Jag tycker vi ska höra vad allmänheten har att säga, innan vi tar något som helst beslut, istället för alldeles tvärtom.

Alf Wesik