Sluta med hycklandet i Hycklinge - riv muren

Kinda, den sista Sovjetstaten. Tja, vad Björn Rosengren egentligen menade, då i september 1999, när han kallade Norge för den sista Sovjetstaten, framkommer inte riktigt. Men det engagerade sannerligen, såväl norska statsministern Kjell Magne Bondevik hade åsikter, som den svenska kollegan, Göran Persson. Den senare för övrigt själv känd för att inte vara någon nyansernas mästare.

Ledaren2012-03-10 05:05
Detta är en ledare.

I Kinda däremot, kommer sig det föga smickrande Sovjet-epitetet sig av sättet på vilket politiken skötes rent praktiskt. Hur detta tyvärr påminner en hel del om våra forna östra grannländer.
Först hörs inget, sedan inget, och sedan kommer ett färdigt förslag. Och gunåda den som tycker annorlunda. Han eller hon ska enbart hålla tyst. I Kinda finns denna tingens odemokratiska ordning till och med godkänt och signerat på ett Alliansavtal skrivet med osynligt bläck.

E.ON högg snabbt
Vi har tidigare berättat om Alliansen i Kinda och dessa riktigt, riktigt sunkiga arbetsmetoder. Nu finns ett konkret exempel på hur illa det kan gå i verkligheten. Våra värsta farhågor har tyvärr besannats.
Det gäller själv vindkraftsplanerna i Horn och Hycklinge.
Vi lägger terawattimmarna åt sidan, liksom rotorhöjder, flygande isklumpar och lågfrekvent buller - utan tar istället en titt på hur ärendet har skötts, och skötes, rent demokratiskt. Rent partipolitiskt.
Så här är det; de styrande i Kinda slår fast en Vindkraftsplan, baserat på de förmodligen begränsade kunskaper i ämnet de själva har.
Det fanns inga konkreta förslag att ta ställning till när planen antogs, men kommunalrådet Anders Ljung (C), har till mig personligen erkänt att han i sitt stilla sinne hade tänkt sig tio, kanske femton verk som mest, och kanske max 150 meter höga.
Men nu finns Vindkraftsplanen och E.ON Vind högg blixtsnabbt. Det tyska företagets affärsidé visade sig snabbt vara betydligt mer omfattande och energisk än vad politikerna i Kinda anade, när de antog sin politiskt korrekta vindkraftsplan.

Exakt alla vill inte
Fine, så kan ske. Absolut. Och alla förväntade sig att kommunledningen snabbt och effektivt skulle starta ett massivt försvar av kommuninvånarnas intressen. Men istället visar det sig att eventuella diskussioner i princip är portförbjudna. "Alliansen har tagit en plan och därmed basta. Punkt, vi kan inget göra".
Trots att Horn- och Hycklingeborna går man och kvinna ur huse för att ha åsikter om E.ON:s planer, så redovisar icke de politiska partierna i Kinda, sina åsikter i frågan. Icke alls.
Istället får Pontus Wessman (MP), i princip ensam föra kommunens och Alliansens talan i den här specifika frågan. Det är inget fel i det. Wessman är intresserad och kunnig. Han för fram sina åsikter på ett duktigt vis.
Men problemet är bara att alla Horn- och Hycklingebor inte är miljöpartister. Exakt alla vill inte ha vindkraft.

Märklig slutsats
I detta läge uppenbarar sig en logisk kullerbytta i Kinda kommuns agerande. Anders Ljung sammanfattade det senaste allmänna Höganlidsmötet i Hycklinge genom att säga att han nu är nöjd och belåten med gensvaret och den diskussion som förs.
Märkligt, enligt mitt förmenande var det icke alls många på det mötet som var särskilt nöjda. Och då var det ändå 150-160 personer på plats.
Anders Ljung meddelade därpå lite högtidligt att han själv och hans politiska kollegor inte själva hade något intresse i den här frågan utan att de istället lyssnade på vad bygden hade att säga.
Hur ska man då tolka att de accepterar 23 verk istället för de 10-15 som de hade tänkt sig? Hur ska man tolka att de godkänner 225 meter höga verk, istället för 150-metersverk som föresvävats dem?
Jag kan då inte tolka detta på något annat sätt än att de ledande partierna i Alliansen avläser Horn- och Hycklingebornas åsikter som så att en majoritet vill ha fler och högre verk än vad Alliansens Vindkraftsplan föreskriver.

Förnedrande charad
Detta håller inte. Det är dags för samtliga ingående partier i Alliansen att redovisa sina respektive partis åsikter i frågan. Dags att fakta redovisas. Dags att fakta inhämtas.
Alliansen i Kinda består av centerpartiet, moderaterna, miljöpartiet och kristdemokraterna. Den här frågan sköter de på ett riktigt uselt vis.
När politikerna i Kinda har att ta ställning till den kanske enskilt viktigaste frågan någonsin, duger det inte att mumla, och skaka på huvudet, och vända sig bort. Det är inte därför vi har allmänna val. Det är inte därför vi väljer våra företrädare, politiker.
Nej, nu är det dags för Anders Ljung (C), Malin Svensson (M), Birgitta Olaison (KD), att sluta vara så förtvivlat fega. Vad Pontus Wessman (MP) tycker vet vi redan. Tack för det.
Och vi vet även vad folkpartisten Lars Karlsson tycker, han som inte fick vara med i den borgerliga Alliansen i Kinda för att han vägrade skriva under tysthetsbrevet. I frågan om vindkraften är han glasklar, han är ytterst kritisk till E.ON:s planer.
Nu är det dags för samtliga politiker i Kinda kommun att bli Hycklingebor för en stund. Dags att sluta med den här förnedrande charaden.
Dags att riva Berlinmuren mellan styrelserummen och invånarna.
De ledande politikerna missade vid det senaste Höganlidsmötet att ta reda på om en majoritet av Horn- och Hycklingeborna vill ha 32 verk, eller kanske 50, eller 100. Eller kanske 23, tio eller två. Eller inget. De missade att ta reda på om Horn- och Hycklingeborna vill ha 225 meters höjd på vindkraftverken, eller 150 meter, eller 25. Eller kanske vänta några år, för miljöns skull, det kommer säkert snart 300 meter höga torn.
Men hur kunde de glömma detta? Jo, de glömde fråga.

Medelålders arkitekter
I övrigt noterar vi från Kisas horisont att kommunchefen Anders Lind meddelar på sin intern-TV, som han säger; "...att ICA vill etablera sig på Resecentrums område och därför måste vi titta över hela Resecentrums område för att få en total bild av hur vi ska utveckla Resecentrum. ?det kanske är så att Resecentrum hamnar på någon helt annan plats?".
Ett tips; när unga europeiska arkitekter redan sagt sitt om Resecentrums utformning och redovisat diverse helt bisarrt omöjliga miljardprojekt som resultat, kanske Kinda kommun kan vända sig till gamla arkitekter i USA nästa gång, eller varför inte medelålders arkitekter i Asien..?

Alf Wesik