Små sjukhus, små skolor, små orter och stora regioner

"Det är väldigt lätt att ta ett nedläggningsbeslut i framtiden, det är i princip omöjligt att starta såväl ett nytt litet mysigt sjukhus, som en liten mysig småskola."

Foto:

Ledaren2016-02-20 08:46
Detta är en ledare.


I en artikel i gårdagens tidning uttalar sig docent David Karlsson vid Göteborgs universitet som bland annat under lång tid studerat kommunalpolitiker och deras demokratisyn.

"Det som generellt gör en folkomröstning mer demokratiska är om de alternativ man väljer mellan är genomförbara och det verkar det som både Alternativ A och Alternativ B är".

Jag kan inte dra någon annan slutsats än att man bör vara antingen minst docent eller ledande majoritetspolitiker i Vimmerby för att tycka att alternativen är glasklara.

De flesta av oss andra har nämligen svårt att begripa. Vad får mej att så bombsäkert banka fast den slutsatsen?

Jo, ytterst sällan har ett val föregåtts av en sådan opinionsaktivitet som denna - det har formligen vällt in åsiktsyttringar från alla håll och kanter och telefonerna har gått varma, med människor som vill diskutera skolornas framtid.

Tomas Peterson sade i ett samtal med mig i torsdags att frågan blivit till en motsättning mellan tätort och landsbygd i vår kommun. Det stämmer inte Peterson, det har blivit till en motsättning mellan några ledande majoritetspolitiker och resten av allmänheten.

Helt orealistiskt
Aldrig någonsin har kritiken mot ett enskilt alternativ varit så massiv. Tvärt emot den slutsats docent David Karlsson drar, alltså.

I sak håller jag ändå med Karlsson, att eventuella konsekvenser för de olika alternativen måste framgå tydligt och att de är genomförbara.

I fallet Vimmerby är tyvärr inte så fallet.

David Karlsson kommenterar även kommunalrådens Helen Nilsson (S) och Tomas Peterson, tal om att det krävs upp emot 70 procents valdeltagande för att de ska följa valresultatet. Det är bra att de sätter upp en siffra på förhand - men siffran är tyvärr fullständigt orealistisk.

Majoriteten kommer alltså inte att följa resultatet hur det än blir och kan bums istället koncentrera sig på nästa viktiga fråga.

Den som gäller regionindelningen.

De mindre sjukhusen
Ett förslag är att Vimmerby kommun ska slås ihop med en region som omfattar olika delar av södra Sverige. Det kan innebära att vår nya residensstad bli Kristianstad, att vårt regionsjukhus blir Linköping eller att polisen i Vimmerby styrs från Malmö.

En mardröm? Jo, men alla måste begripa att det är samma oro de känner i Gullringen, Djursdala och Pelarne.

Just nu. I det lilla formatet, i det stora formatet - men ändå samma mardröm.

Ett förslag till ny Sverigekarta ska presenteras redan i mars i år. 21 regioner ska bli 4-5 storregioner med mellan en och två miljoner invånare i varje. Hela Norrland blir en region med en miljon invånare och en yta som omfattar ungefär halva Sverige.

Redan 2019 kan allt vara klart och genomfört och det innebär att länsindelningarna med 21 län från 1600-talet försvinner. Smålänningarna försvinner. Liksom de flesta mindre sjukhus.

Distansarbete
Ta detta med sjukhus som exempel eftersom just sjukvården tillsammans med kollektivtrafiken är huvudargument för att göra Sverige rundare.

Nu börjar allt fler protestera runt om i landet, när de upptäcker att deras egna mindre sjukhus är i farozonen.

Storköksivrarna, förlåt storregionsivrarna, menar att vården blir bättre ju mer tekniska resurser de har, desto större sjukhusen är.

Sjukhuskramarna säger att den tekniska utvecklingen istället innebär nya möjligheter. Dels för att den tekniska utrustningen blir billigare så att allt mer specialistvård kan ske på fler och fler mindre sjukhus, dels att möjlighet till webuppkoppling och distansarbete ökar.

Mysig avslutning
Hela resonemanget är överförbart till Gullringen, Djursdala och Pelarne. Sjukvårdsframtiden är överförbar till skolorna.

Vore det inte enastående om morgondagens samhälle och teknik ger hela Sverige chansen att överleva?

Kan läkarna undersöka och operera på distans i framtiden, bör även skolundervisning i specialämnen kunna ske på distans. Med lärarna i Vimmerby, eller Linköping eller Stockholm - och eleverna i fantastiska Gullringen.

Se där, då har vi i vilket fall som helst inte punkterat just den möjligheten till en levande landsbygd.

Det är väldigt lätt att ta ett nedläggningsbeslut i framtiden, det är i princip omöjligt att starta såväl ett nytt litet mysigt sjukhus, som en liten mysig småskola.

Jag har läst facit. Rätt svar är B.

Alf Wesik