Socialdemokraterna ställde upp med slägga för att slå in kilen

Om man med ordet "alltid" tänker sig en generation bakåt i tiden, eller två - så har centerpartiet alltid suttit med och styrt antingen på helt egna meriter, eller i allians med andra borgerliga partier. Visserligen har det skett väldigt stympat under den senaste mandatperioden, eftersom moderaterna gjorde ett så enastående bra val 2010.

Ledaren2014-10-14 07:15
Detta är en ledare.

Men nu är det över.

Och detta trots att ordningen i viss mån återställdes - om vi tittar på ett strikt Vimmerbyperspektiv - genom att centern återigen blev största borgerliga parti. I Västervik har modellen prövats men nu får även Vimmerbyborna erfara den märkliga situationen att politikens främsta motståndare kommer att styra kommunen tillsammans.

Det är givetvis allt för tidigt att analysera vem som blir förlorare genom den här uppgörelsen. I viss mån kan man dock misstänka att själva demokratin redan är en förlorare.

Ändan bak
Jag tror att få personer röstade på moderaterna för att socialdemokraten Helen Nilsson skulle bli kommunalråd. Frågan är om de accepterat frågeställningen på förhand. Kanske hade de valt att lägga sin röst på något annat parti.

Och frågan är hur många de socialdemokrater är som utan att darra på handen skulle lagt sin röst på Micael Glennfalk.

Jag kan bara tänka tillbaka och direkt ur huvudet analysera lite de insändare och debattartiklar som vår tidning tagit del av och publicerat under den senaste mandatperioden. Och så mycket kan jag säga att det är många alster signerade socialdemokrater i Vimmerby eller annorstädes, som förutom en ren sakfråga, även inkluderat moderaterna i sin förtvivlan.

Och omvänt de som lämnat ett bidrag och i detta hyllat moderaterna i Vimmerby, eller något beslut de tagit, är ytterst få. De har kunnat räknas på ena handens stortå.

Tyvärr är det så att den politiska mandatfördelning har låst positionerna fullständigt i Vimmerby. Hur än centern vände sig, så hade man ändan bak, så att säga. Och där bak lurar alltid nåt jäkelskap som ville ställa till det.

Tre proffspolitiker
Men det är ändå väldigt svagt att det största borgerliga partiet inte bättre hade förmågan att förvalta valresultatet. Men det är klart, med en djup spricka i det egna partiet, och två i princip jämbördiga toppnamn som Ingela Nilsson Nachtweij och Per-Åke Svensson, så försvåras naturligtvis möjligheterna att visa enad styrka utåt. När den inte ens finns inåt.

Med ett tvåpartistyre där både partierna känner sig tvingade att kräva en kommunalrådspost, så blir det ytterligare en nackdel för väljarna i Vimmerby - nämligen den att oppositionen har rätt att kräva en halvtidspost som oppositionsråd.
Följden blir att det nu blir tre skattefinansierade anställda politiker i lilla Vimmerby. Det känns som ungefär två för mycket, i en kommun av denna storlek.

En hopplös roll
Men sammanfattningsvis blir demokratin ställd på offside. De uppfriskande och viktiga politiska frågeställningarna kommer till viss del att utebli mellan moderater och sossar - och inom centern kommer det att vara en intern debatt, samt en hopplös roll med lika stor chans att nå politisk framgång i omröstningarna, som en snöboll i Antarktis. Ja, med tanke på klimathotet.

Nu ska de olika politikområdena delas upp mellan s och m. Jag tror att moderaterna gärna vill se sig själva som kunniga inom alla politiska områden, liksom socialdemokraterna. Men av någon anledning, som verkligen kan diskuteras - kommer med all sannolikhet moderaterna ta hand om allt som har med näringsliv, ekonomi och handel - med socialdemokraterna kommer att få huvudansvar för frågor som rör omsorg, kultur, vård och fritid.

Samt kommer de att få en morot i frågan om huvudansvar för skola. Bara därför att de så välvilligt ställde upp med slägga när kilen i allianspartiet skulle bankas in. En stor en.

Alf Wesik