Spritskatten, ett riktigt ess för statsminister Persson

Säg ordet alkoholskatt och folk slutar tänka. Det blir istället en reaktion med ryggmärgen, ett instinktivt avvärjande svar som inte bygger på fakta, utan snarare känslor. Jag kan inte uppfatta saken på annat sätt än att just detta ord, alkoholskatt, för med sig någon form av tankemässig låsning.

Ledaren2005-09-14 06:52
Detta är en ledare.

Visst, jag kan verkligen förstå de förfärade känslor som spriten, vinet och ölen för med sig. Många personer har svåra spritproblem och ännu fler anhöriga och vänner drabbas i andra hand.
Men av två onda ting måste vi alltid välja det minst onda. Sänkt spritskatt är det minst onda - om det andra valet är ett fortsatt och skenande, hejdlöst inflöde av sprit, öl och vin vid våra gränser. Av två alternativ måste vi självklart välja det som leder till minst alkoholkonsumtion, till minst skador, minst våld och färre förstörda liv.

Tystar förhandlarna
Jag har hela tiden, allt sedan statsminister Göran Persson började tala om kraftigt sänkta skattesatser, misstänkt att det endast rör sig om ett spel för gallerierna. För inte kan väl Göran Persson säga nej till de skatteinkomster alkoholförtäringen bidrar till statskassan med..?
Jag har hela tiden misstänkt att det endast var ett utspel från Göran Persson att använda vid de fortsatta budgetförhandlingarna med allianspartierna, vänstern och miljöpartiet. Eftersom dessa båda partier lider av den ovan nämnda ryggmärgsinställningen, och instinktivt motsätter sig alla former av skattesänkningar, är det perfekt för Persson att ha ett sådant ess i rockärmen.
Om han vid förhandlingarna med sina allierade kastar ut att han ger upp spritskattesänkningen så vinner han dels högre statsinkomster i form av alkoholskatter, dels tystar han mp:s och V:s förhandlare.
Tyvärr till köpet av en högre totalt alkoholkonsumtion i detta land.
Tankemässig blockering
Reflektionen att folk slutar tänka när alkoholskattenivåerna förs på tal illustreras av statliga BRÅ:s senaste utspel. Brottsförebyggande rådet vill att spritskatten sänks, men som kompromiss endast i Skåne. Ska man skratta eller gråta?
Men vad falls, det leder ju endast till att gränshandeln flyttas från Helsingborg till Markaryd, eller Ljungby, eller var Skånegränsen går nu igen. Forskningschefen vid BRÅ, Erik Grevholm, säger att regeringen "måste börja tänka kreativt".
Jojo, att flytta gränsen för billig sprit från Öresund till Markaryd är ju kreativt i alla fall. Men detta visar bara på vilken nivå den här diskussionen förs. Tankemässiga blockeringar.
Eftersom det kommer in billig sprit även från Finland och Estland, ska hela Mälardalen bli en "skattelåg zon" också? Ska Lappland bli det, eftersom billig sprit flödar över gränsen i norr?
De vill inte veta
Nej, sänk skatten i hela landet. På såväl öl, som vin och sprit. Snälla beslutsfattare, gör vad ni kan för att åter flytta alkoholhandeln till systembolagen. Idag sker handeln vid mörka lägenhetsdörrar, vid skåpbilar utan skattemärken, och vid släpkärror med knarrande fjädrar nedtryckta i botten.
Vid systembolagets kassor sker en urskiljning av köpare, där åldern är den viktigaste orsaken att neka inköp. Vid skåpbilarna, eller vid villagaragen, säljs det helt utan urskiljning - till barn, till missbrukare och till alla som överhuvudtaget vill pröjsa.
Den som inte inser detta problem blundar för fakta. Den som inte lyssnar på argumenten har aldrig sett vad som sker vid våra gränser. Den som inte fattar detta vill inte veta.
När regeringsförklaringen presenterades på tisdagen blev det som vi fruktat, Persson hade strukit förslaget att sänka alkoholskatterna och därmed gått sina allierade till mötes. En ny anledning att rösta rätt vid kommande val.

Alf Wesik
Läs mer om