Starkt gjort av politikerna ändra sig om Astrid-staty

Astrid Lindgren är på väg hem igen. Grattis, alla Vimmerbybor grattis, alla turister och alla er andra som kan och vill er kära Astrid. Men framför allt grattis alla barn här och där. Kommunstyrelsens arbetsutskott i Vimmerby ska ha en eloge. I en fråga så prestigestinn att det måste ha sprutat ut ur öronen tog de fem politikerna i utskottet beslutet att gå opinionen till viljes och föreslå uppförande av en porträttlik staty på torget i Vimmerby. Strongt gjort, Leif Larsson (c), Carl-Axel Centerstig (c), Inge Schultz (s), Eva Berglund, (s) och Gudrun Brunegård, (kd).

Ledaren2003-12-11 13:05
Detta är en ledare.

Reträttväg för politikerna
Eftersom förslaget om en staty ska vandra genom kommunstyrelsen och kommunfullmäktige kanske beslutet inte hinner tas innan jubileumsårets ingång, men nära nog.
Vinnare är naturligtvis Vimmerby som turiststad och vinnare är alla som efter lyst ett mer personligt minnesmärke att besöka.
Att politikerna föreslår en parallell Källa Astrid vid gården Näs kan vi gärna bjuda på en dag när förnuftet äntligen segrat över envisheten. Av erfarenhet vet vi att det tar hårt på en politiker att ändra uppfattning i en viktig fråga men den massiva proteststorm som de känslobefriade installationerna framkallat, gick helt enkelt inte att värja sig emot.
Och kanske var placeringen av Källa Astrid vid Näs, den reträttväg politikerna behövde för att våga krypa till torget.

Bort med cirkusen
Att arbetsutskottet dessutom tar beslut om en mer övergripande översyn över torget, dess framtida utformning och användningsområde, är utmärkt. Det är precis vad vi på ledarplats efterlyst under så lång tid. Om resultatet av denna översyn sedan går vår uppfattning, handlarnas uppfattning eller Vimmerbybornas uppfattning emot spelar egentligen mindre roll.
Med en professionellt genomförd översyn som bas, gärna signerad stadsarkitekt Bo Klarén, kan vi i alla fall vara säkra på att slippa se det nuvarande sommartorget, á la ambulerande cirkussällskap, ett år till. Det vore sannerligen en välsignelse.
Varje sommar utan presenningar föreställande restauranger, palmer föreställande grönska, sjörövarskepp föreställande lekplatser och hägnade gärdesgårdar föreställande Småland, bör tilltala alla som bara har en gnutta stolthet över Vimmerby som kulturstad. Snart 400 år gammal!

Samordning och strategi
I samma veva bör politikerna ta tag i det gamla problemet med velighet i fråga om målsättning och vision. Med ordning och reda på torget och på minnesmärkena kan steget inte vara så stort att ta ett övergripande tag om hela turist- och forskningsbiten ur strukturell synvinkel.
Således bör vi få veta var Vision Vimmerby hamnar i framtiden, Astrid Lindgrens Värld, Astrid Lindgrens gården, Vimmerby-Akademien, Näs Prästgård, Astrid Lindgrens födelsegård, Rådhuset, konferensverksamheten etcetera.
Vem blir ansvarig för vad och vad blir konkurrent till vem!?
En samordning och en strategi vore lämplig att samla under en särskild Astrid Lindgren-nämnd.

Fel staty vann
Frågan är nu bara om politikerna inte biter sig själva i svansen när de talar om en ny "tävling" om hur Astrid Lindgren-statyn ska se ut. Eftersom det rör sig om konst så är inget rätt och inget fel.
Alla har rätt att ha sin egen uppfattning om verket och alla ska ha det därför är risken uppenbar att det blir samma visa igen, med protester från höger och vänster. Bättre vore kanske att ge en erkänd konstnär, kanske Astrid Lindgrens gamla vän, Hertha Hilfon, eller någon annan, i uppdrag att uppföra statyn. Punkt slut.
Eventuella åsiktsutbrott därefter, blir ju endast av akademisk karaktär.
Att tävla i konst ter sig ungefär lika korkat som att tävla i musik. Fel låt vann, fel staty vann tja, detta är ju bara en åsikt, men underbyggd av ett berg med insändarreaktioner till vår redaktion, till vår hemsida och telefonledes.
Men återigen, strongt gjort av er, ni styrande, att lyssna på opinionen och besluta om en staty av Astrid Lindgren, i hennes stad.

Alf Wesik