Stoppa monopolet! Stoppa eller bordlägg avtal Willa Nordic!

Den senaste tidens kanske största debattämne i Vimmerby och regionen är hur det går till att ett husföretag kan få monopol på det kanske mest attraktiva och närbelägna tomtområdet i Vimmerby förutom ett fåtal tomter som i princip redan är bokade. Ju mer man blir insatt, desto mer förvånad kan man bli över ett avtal som detta. Som tur är krävs dock kommunstyrelsens godkännande vid sammanträde i dag.

Ledaren2003-10-07 06:26
Detta är en ledare.

I aktuella Stenbergsområdet har just färdigställts eller är under byggnation:
Ett Älvsbyhus,
ett Annebergshus,
ett Eksjöhus,
ett Anebyhus,
ett Vimmerbyhus,
ett lösvirkeshus,
ett Myresjöhus.
Alltså otrolig konkurrens och valfrihet.
I samtal med nybyggare framkom i går att man anser det vansinnigt av kommunen att ge Willa Nordic eller Vimmerby Hus förtursrätt så länge det inte finns helt jämbördiga alternativ.
Det är husbyggarna som skall välja vilket hus man vill bo i och inte kommunen. Man skall kunna gå runt och pruta med olika husfabrikanter och framförallt kunna få extratillbehör som rabatt på katalogpriset vid förhandlingar.
Det är ju bara att drömma om att, om man vill bo på Stenbergsområdet och kunna njuta av den vackra kvällssolen i väster, man ska kunna pruta något alls.
Härvid faller argumentet att Willa Nordic skulle ge extra förmånliga huspriser. En monopolmarknad medför åtminstone risker att konsumenten inte får lägsta pris när man är hänvisad till endast en säljare.

Varken monopol eller oligopol
Det har i lördagens tidning och i samtal framkommit att det lokala husföretaget Vimmerby Hus kommer att få sig tilldelat ett annat område med exakt samma uppgörelse som Willa Nordic.
Nu finns dock inte två lika områden. Ett nytt område blir längre bort från Vimmerby och det är svårt att hitta samma lutning åt "rätt håll" som Stenbergsområdet erbjuder. Det skulle i så fall vara Nossenområdet men det torde dröja innan ledningar etc. finns dragna dit.
Även om det lokala husföretaget och dess medarbetare betalar miljoner i kommunalskatt och andra skatter är det fel att kompensationsresonera som nu tycks vara fallet.
Monopol är förkastligt vid husbyggnation. Likaså oligopol där det endast finns två dominerande säljare d.v.s. Willa Nordic och Vimmerby Hus. En hemsk tanke är risken att dessa två skulle kunna samverka och hålla uppe huspriserna. Alltså också helt fel att ge Vimmerby Hus ensamrätt till annat område.
Ett avtal som det nu aktuella borde tillställas konkurrensverket för prövning. Följden skulle kunna bli artiklar i rikspressen och bostad/hus-tidningar om hur det kan gå till i en kommun när det kan tyckas att man favoriserar ett företag.
Naturligtvis är det bättre att Vimmerby fortsätter att bli känd som den trevliga småstaden samt att var och en får välja hus från vilken som helst av den mängd husfabrikanter som finns. Man kan pruta hur mycket man vill, förhandla till sig extragrejer hur mycket man vill och känna sig fri från vad tjänstemän och politiker anser sig tycka är bäst.
I aktuella monopolavtalet finns enligt uppgift ingen som helst garanti att det verkligen blir billigare. Ett annat huvudskäl lär vara att man släpper in Willa Nordic för ökad konkurrens. Detta faller på sin egen orimlighet med tanke på den stora konkurrens som tydligtvis finns.
Sex hus från olika husfabrikanter och ett lösvirkeshus är just färdigställda eller under produktion. Detta talar sitt tydliga språk. I framtiden endast hus från en fabrikant på kvarvarande tomter i området?
Alla kan tänka fel, göra fel, men det viktiga är att när så är möjligt man förhindrar negativa effekter. Detta är möjligt vid kommunstyrelsens sammanträde i dag. Utifrån vad som hittills har framkommit bör avtalet i sin helhet undanröjas eller åtminstone bordlägges för vidare utredning.
Någon månad mer eller mindre för ett så viktigt beslut för så många familjers största investering i livet kan inte ha någon betydelse.


Bengt Ingemarsson
Läs mer om