Större chans att Zlatan spelar för Gullringen nästa säsong

Sverige Radio går i ekot ut med den braskande nyheten att Sverige har fått starkt stöd i sitt Mission Impossible, i sitt omöjliga uppdrag, alltså att höja alkoholskatterna i övriga EU till svensk nivå.

Ledaren2005-03-23 07:58
Detta är en ledare.

Jo visst, det stämmer att Sverige fått stöd. Men om det är särskilt stort kan väl diskuteras, det kommer i alla fall från Luxemburg, obetydligt större än Aneby kommun. Nu gäller det bara att övertyga Italien, Spanien, Portugal, Frankrike, Tyskland, Polen och alla de andra om att deras medborgare ska betala tre- eller fyrdubbelt mer för sina vin- och ölflaskor.
Det kanske går - men jag tror inte chansen är särskilt stor. Oddsen är bättre för att Zlatan värvas till Gullringens GoIF inför nästa säsong.
Och därmed kommer prisskillnaden att bestå - och därmed kommer sprit-, öl- och vinresorna att fortsätta till Finland, Estland, Danmark och Tyskland. Därmed kommer Systembolagets försäljning fortsätta att rasa - och därmed kommer alkoholskadorna att fortsätta öka.
Som en bieffekt, men ack så viktig för oss i Vimmerby, kommer Åbros produktion av öl att flyttas till något tyskt eller danskt bryggeri. Det går inte att försvara sig mot ett björnanfall, med endast slangbella.

Naivt i överkant
Den alkoholprisdebatt som just nu rasar i landet är tråkig, det kan alla konstatera - det handlar om att ta ett beslut som handlar om att välja mellan pest eller kolera. Regeringens alkoholskatteutredaren, Kent Härstedt, föreslår visserligen att Sverige ska försöka harmonisera såväl sprit-, som öl- och vinskatter gentemot kontinental nivå, men branschen svarar att förslaget visserligen är rätt, men kommer för sent och är för tamt.
Samtidigt vill olika nykterhetsorganisationer och andra att alkoholskatterna i Sverige ska höjas istället för sänkas. Det är ju naivt i överkant att tro att om vi fortsätter höja priserna för de här varorna så går drickandet ner.
Ja, det kanske går ner hos en samhällskategori, de som ser nyktert på sitt drickande, de som inte har något problem med spriten, de som bara ser spriten som en dryck, eller en maträtt, vilken som helst. De kanske köper mindre när priset går upp.
Men just den kategori där problemen finns, de med alkoholproblem, och den stora riskgruppen ungdomarna, kommer inte att dricka mindre. Precis tvärtom, i och med att systempriserna höjs så höjs samtidigt vinstmarginalen för tyska och danska inköpsresor. Utbudet ökar och regionen där det enkelt går att hitta smugglade - och intagna reaöl, blir allt större. Snart inbegriper den hela Sverige.
Ett tandlöst vapen
Kent Härstedt har varnat för den utvecklingen länge och sunt bondförnuft ger honom rätt. Att sänka ölskatten med 30 procent, som föreslås, innebär någon krona sänkt pris per burk starköl. Och lika mycket för folköl - vilket näppeligen räcker för att stoppa "skåpbilsresorna" över sundet.
Att som miljöpartiet och vänsterpartiet tro att allt ordnar sig, bara vi har kvar nuvarande skattenivåer är verkligen optimistiskt in absurdum. Lika naivt som att förfäkta åsikten att övriga EU säkert kommer att höja skatterna till svensk nivå.
Även inom sosseledet går åsikterna isär. Och därför kommer säkert förslaget om framtida alkoholpolitik bli ett mellanting, och ett tandlöst vapen i kampen mot akoholskador. Kenth Härstedt föreslår sänkt skatt på sprit med 40 procent, vilket motsvarar cirka 30 procent billigare prislapp på systemet. På den kanten kanske sänkningen räcker, men när det gäller öl och vin föreslås en sänkning av alkoholskatten med 30 procent, vilket endast innebär en tioprocentig sänkning av öl- och vinflaskorna på systemet. Detta eftersom andelen alkohol i vin och öl är mindre än i Absolutflaskorna.
Bryggeribranschen har rätt när den krasst konstaterar; "för lite och för sent". För att få avsedd effekt - alltså att få tillbaka all försäljning av sprit, öl och vin till systemet, krävs en fullständig harmonisering till dansk och tysk nivå. Det kan ske genom att dryckesvarumomsen sänks från 25 till 12 procent, till samma nivå som för livsmedel. Ett annat sätt kan vara att statens mjölkko, Systembolaget, kraftigt skär ned sina vinstmarginaler.
Främja folkhälsan
Tyvärr har ändrade införselregler, samt de stora prisskillnaderna, redan medfört att svenskarnas köpmönster ändrats. Kontakter har byggts upp och de flesta svenskar vet hur man skaffar billiga alkoholvaror - helt lagligt, samt urbilliga alkholvaror - på gränsen till helt lagligt.
Det kommer att ta tid att få kunderna tillbaka till Systembolaget, och därmed den enda inköpskällan där det förekommer en kontroll. Och med nuvarande skillnader kommer kontrollen aldrig åter. Med trilskande, ytterst naiva miljö- och vänsterpartister, samt velande socialdemokrater, kommer det att gå åt skogen.
Både med svensk alkoholpolitik och med svensk bryggerinäring. Hur kan dessa politiker våga ta ansvar för allt skåpbilslangande bakom buskar och i garage?
Idag säljer Systembolaget 40 procent av alla starkölsflaskor och -burkar som konsumeras, 20 procent drickes på restauranger och pubar och 40 procent tas in via privatimport, eller illegal import. Och andelen systemöl minskar dag för dag.
För de allra flesta svenskar är spriten inget problem. Släpp de gamla förlegade tankarna att man ska kunna styra drickandet med priset som instrument - tänk i nya banor och gör åtminstone ett försök att främja såväl bryggerinäring som svensk folkhälsa.

Alf Wesik
Läs mer om