Svårknäckta nötter och obegripliga fakta i juletid

På tio år har utpendlingen från Vimmerby kommun ökat med ett hundratal personer. De senaste uppgifterna visar att cirka 1 280 personer varje dag pendlar från jobb i Vimmerby, ut över kommungränserna till bostäder i annan kommun. För tio år sedan var det 1 187 personer som reste från kommunen varje kväll. Det här är ju inte så kul. Det innebär i klartext att en hel hög människor skattar bort en ansenlig del av inkomsten till annan kommun. Undertecknad tillhör den skaran...

Ledaren2004-12-24 05:12
Detta är en ledare.

Desto mer glädjande är att antalet pendlare åt andra hållet ökat desto mer. För tio år sedan var det 783 personer som jobbade i annan kommun men hade sin bostad i Vimmerby. Totalt är det 1 221 personer som skattar i Vimmerby kommun men jobbar utsocknes. Man kan väl förmoda att några, eller ganska många av dessa personer, utnyttjar tjänster och service på arbetsorten, men ändå betalar in kommunskatt till någon helt annan kommun.

Bättre pendlingsnetto
Det kanske inte är något jättestort problem. Skattepengarna går ju till någon annan kommun och de behöver dem lika väl som Vimmerby. Nettopendlingen, alltså skillnaden mellan antalet in- och utpendlare har dock förbättrats, om vi ser det från Vimmerbys horisont, från minus 404 personer till minus 53. Utvecklingen går alltså mot att människor vill bo i Vimmerby i ökad utsträckning, vilket ju är positivt.
Svårt att förstå
I dagens tidning redovisar Christer Johansson, vd för Vision Vimmerby, för verksamheten vid det kommunala närings- och utvecklingsbolaget. Det är en efterlängtad och bra redovisning som rätar ut en hel del av de frågetecken som funnits kring nyttan av detta 20-mannaprojekt.
Enligt Johansson finns det olika sätt att mäta en regions framgångar. Ett är att mäta antalet personer som varje dag får någon form av lön inom kommunens gränser. Han redovisar att antalet arbetstillfällen ökat från 6 400 för tio år sedan, till 7 200 idag. Hur detta kan stämma, när på samma tid folkmängden minskat med knappa 500 personer och nu uppgår till drygt 15 600 - och procentuell andel arbetslösa är på ungefär samma nivå - är svårt att förstå. Enligt den senaste statistiken har Vimmerby 5,8 procent arbetslösa. Av dessa ingår 240 personer i någon form av arbetspolitisk åtgärd, vilket är en ökning med cirka 110 på ett år.
Av de totalt 7 200 människor som jobbar inom kommungränserna får 1 243 personer lönekuvert från kommunen.
Systemfel
Ett råd till politikerna i Vimmerby, för att ytterligare trygga jobb, kan vara att samfällt ta ställning och agera i alkoholskattefrågan. Åbro Bryggeri klarar inte dagens situation länge till och även om tidigare riksdagsmannen Leif Carlson (m) engagerat sig hårt i frågan, liksom kommunalrådet Leif Larsson (c), så krävs det betydligt kraftigare åtgärder.
De politiker som kämpar för fortsatta skyhöga alkoholskatter visar bara att de ej har förmåga att anpassa sin politik och sitt tänkande till dagens situation, till samhällets utveckling. Det är inte särskilt svårt att inse att det är bättre att folk köper sprit, vin och öl under kontrollerade former från systembolaget, än kartong- och backavis från bakdörrarna på någon skåpbil. Om utvecklingen fortsätter på inslagen linje kommer systembolagen att damma igen, med hyllorna fulla av osäljbara flaskor och burkar, alltmedan supandet och alkoholskadorna i Sverige bara ökar.
Svärknäckta julnötter
Sambandet mellan höga systempriser och billig import- eller smuggelsprit borde vara enkelt att förstå, i alla fall när man tänker på att det finns frågor är nästan obegripliga; typ varför män har bröstvårtor, varför ingen tar den översta tidningen i högen när han eller hon köper en tidning, varför man måste få kort framkallade på en timma, max, när bilderna ändå är tagna förra julen, eller på semestern -01.
Andra frågor som är svårbesvarade är varför det är så viktigt för barn att tvätta sig just bakom öronen, varför armbandsur funkar på 200 meters djup när folk till och med tar av dem i badkaret. Där är ju bara, typ några decimeter djupt. Eller varför det i dessa upplysta tider bara säljs hudfärgade plåster i ljusskära nyanser. Har någon funderat på vem i hela friden det är som har tid att skära upp oliver och stoppa in vitlöksbitar, ansjovis eller paprika?
För folkhälsan
Slutligen har jag ibland svårt att hitta svaret på varför pigga kvinnor kallas ekorrögda. Det är ju jättesvårt att se hur just ekorrögon ser ut. Ekorrar sitter ju himla högt upp i granarna och så hoppar de ständigt från sina tallegrenar. Förresten, drabbas ekorrar av nötallergier? Varför kokar alltid mjölk över så fort man befinner sig mer än tre meter från spisen, men aldrig när man står precis bredvid?
Varför bor så stor del av Vimmerby kommuns verksamhetschefer i andra kommuner än just Vimmerby?
Näst intill omöjliga frågor att svara på, även i juletider - men sambandet mellan systemets höga spritpriser och billig importsprit är enkelt. Sänk sprit- och ölskatterna för folkhälsans skull.

Alf Wesik
Läs mer om