Svårt att erhålla politiska långsiktiga utfästelser

Nu tar frågan om kommunala poliser ny fart. Dels därför att kd-ledaren Göran Hägglund på ett seminarium hävdat att "bekämpningen av vardagsbrottsligheten skulle bli mycket effektivare med kommunala poliser", dels därför att dispensansökningarna nu börjar att komma. Senast är det kommunerna Avesta och Hedemora som ansöker om dispens, de vill helt enkelt driva polisverksamhet i kommunal regi. Det är kommunalråden som har tröttnat på att antalet polistjänster fortsätter att minska trots att de redan innan låg på en allt för låg nivå.

Ledaren2005-08-19 07:28
Detta är en ledare.

Frågan om kommunala poliser är intressant. Kommunala verksamheter i största allmänhet har, enligt min uppfattning, en tendens att drivas mycket effektivt till en början. Men verkligheten, i form av politiska hänsynstaganden, prioriteringsproblem och minskande budgetutrymmen, kommer till slut ifatt de nobla föreställningarna.
Vid införande av kommunala verksamheter är det därför av största vikt att de föregås av långsiktiga, mer eller mindre bindande, utfästelser. Och några sådana är ju som alla vet svåra att erhålla från slipade politiker.
Men kanske bara diskussion om kommunala övertaganden av poliser kan få politikerna på ett högre plan att inse vikten av förstärkning - och därmed väckas ur villfarelsen att allt bara är bra, där ute på landet.

För nattsömnens skull
När semestern nu är slut för politikerna, och det är dags att börja sprätta i den allt mer omfattande brevhögen, med kommunala handlingar - så bör alla skrifter om infartsproblematiken i Södra Vi läggas överst. Det duger inte längre att skjutsa problemet framför sig. Vi hör så gott som dagligen på nyheterna om olika projekt där alternativa finansieringsformer presenteras. Där prioriteringsordningar kan ruckas på, där kommuner, landsting och regionförbund helt sonika lånar ut eller borgar pengar och därmed köper sig en egen plats i kön. Längre fram, närmare verkligheten.
Det är dessutom en gammal sanning att det är synnerligen finurligt att låna ut pengar eftersom ingen kan ändra förutsättningarna. De finns avtalsreglerade och därmed säkras en återbetalning.
Nu vill vi se kreativa finansiella förslag, i syfte att säkerställa en ny säker och praktisk infart till kommunens största privata industri - till Metallfabriken Ljunghäll AB.
Jag har svårt att förstå hur dagens situation kan fortgå, inte minst av hänsyn till kommunala företrädares goda nattsömn.

Viktigt med nya boenden
När kommunerna fortsätter att bara bli mindre och mindre går Vimmerby emot strömmen. Tack vare geografiska, näringslivsmässiga och servicemässiga skäl fortsätter Vimmerby att öka när i stort sett alla grannar i regionen minskar.
Men detta ställer förnyade krav på bostadstillgången. Det kan låta "smalt" att i första hand föreslå en förbättrad tillgång till exklusiva boenden, men förslaget är bredare än det i förstånde kan låta. Det är endast genom skapande av exklusiva boenden som floran av boendealternativ breddas. Ingen vill ju bredda bostadsutbudet åt det andra hållet.
Jag tror dessutom att det är viktigt att det finns olika typer av bostäder att välja mellan för hugade spekulanter. Och här ska en mängd olika ingredienser vävas in.
Det ska för det första finnas alternativ på geografiskt skilda platser runt om i kommunen, det ska finnas tomter med olika exploateringsgrad, alltså färdigställandegrad, allt från rena naturtomter, till tomter med färdigt vatten, avlopp och så vidare. Vidare ska det finnas kontrakt med husföretag som kan erbjuda nyckelfärdiga lösningar.
Jag ställer mig däremot tveksam till alltför många dispenser från gällande strandskyddsregler. Det är främst i storstäderna som stränder exploateras i rask takt, men problemet börjar göra sig gällande även i glesbygdskommunerna. Man gör det enkelt för sig om man säger "att, vad sjutton, vi kan vara hyggliga och ge den där familjen tillstånd. Bara den". Problemet är bara att för varje avvikelse från strandskyddsreglerna man ger, drabbas tio andra redan bofasta negativt. Eller fler.
De flesta av dessa efterlysta villaområden kan drivas fram i privat regi, men förutsättningar måste skapas av kommunala tjänstemän och politiker. Sätt igång, tack. Nu.

Lyssna på revisorerna
Revisorerna i Vimmerby kommun vill att alla kostnader angående Astrid Lindgren och allt som hör till, fasta utgifter såväl som driftsutgifter, ska redovisas. I detalj. Det är bra.
Det finns nämligen en tendens att betrakta revisorer som någon form av motståndare, som några mindre vetande, mindre förstående. Så är det ju naturligtvis inte. Det finns en tendens att göra anläggning mot budbäraren.
Se istället revisorerna som ett facit. En tillverkande industri kan jämföra utvecklingen i antalet levererade detaljer, en försäljare kan jämföra siffror månad för månad och kommunerna - jo, de kan mäta befolkningsutveckling. I Vimmerby har de verkställande lyckats förträffligt - politiker och tjänstemän ska ha en välförtjänt eloge för detta.
Men revisorernas arbete är ett sätt att även få garantier för att arbetet med att försöka få befolkningssiffrorna att utvecklas åt rätt håll, sköts på ett snyggt sätt. Enligt lagar och förordningar.
De hjälper helt enkelt till att analysera alla beslut som fattats av politikerna, med tjänstemännens hjälp. En alldeles utmärkt hjälporganisation.

Alf Wesik
Läs mer om